Den stora utmaningen

Daniel Broberg: Vi har noggrant sökt efter spelare som är villiga att anta utmaningen

Texten publicerad i matchprogrammet till allsvenska grundserien säsongen 2003/2004

Efter en till stora delar bra och stark fjolårssäsong så har våra målsättningar och förväntningar skruvats upp ytterligare ett hack inför årets säsong.
  I ett tidigt skede har vi gjort klart för spelare att vi i år har ett bättre läge än på mycket länge att gå hela vägen till Elitserien. Och vi ska göra allt vi kan för att ta den chansen.

Det är vanligt, framförallt kanske i Sverige, att oket på ens axlar växer och blir en bromskloss när man spänner bågen så pass hårt som vi gjort inför årets säsong.
  Vi är medvtna om den risken och ska jobba hårt för att istället göra säsongen till en stimulerande och energigivande utmaning.
  I en sådan här satsning är lagets sammansättning självfallet oerhört avgörande och vi har noggrant sökt efter spelare som är villiga att anta utmaningen. Det kommer att krävas starka karaktärer som vet vad dom vill och som är beredda att underordna sig lagets värderingar och målsättningar. Det är betydligt mer bekvämt att ligga lågt utåt och försöka slå underifrån. Men jag ser det som en nödvändighet för Hammarby att lägga ribban högt, att tänka och leva på det här sättet om vi ska kunna klara av att ta klivet upp och etablera oss i Elitserien.
  Att varje dag leva upp till våra egna och omgivningens förväntningar kommer att bli påfrestande och jobbigt under vissa perioder, men det är som en av våra största idrottsmän genom tiderna, Anders Gärderud, uttryckte det: ”Elitidrotten är fan i mig ingen lek”.
  Det var många saker som fungerade bra under säsongen 2002/2003, men det fanns också detaljer som vi kände att vi var tvungna att förbättra inför den här säsongen för att kunna ta ytterligare ett kliv framåt.
  I dagens ishockey är det viktigt att ha ett starkt försvarsspel med klara och tydliga riktlinjer. Ett väl fungerande försvar ger laget trygghet och självförtroende. Under stora delar av fjolårssäsongen var vi stabila och täta bakåt. Men när motståndet blev tuffare och bättre i slutet av säsongen fick vi problem med försvarsspelet och vi tappade i trygghet och självförtroende. Klarar vi av att effektivisera vårt försvarsspel så kommer även de andra delarna i vårt spel att få ett helt annat tryck.
  En annan sak vi ska förbättra under säsongen är tydligheten mot spelarna gällande deras roller i laget och i vårt spel. Vi kommer att ha mer tydliga inriktningar på de olika formationerna, exempelvis har vi någon femma som i hög grad förväntas producera poäng.
  Får vi ordning på dessa bägge brickor i vårt hockeypussel så kommer vi att vara bättre rustade inför säsongens utmaningar.
  Alla som arbetar med, eller följer ishockeyn på den här nivån, vet att det är ett väldigt litet nålsöga man ska ta sig igenom för att ta klivet upp i ishockeyns finrum. Klarar vi av att rikta vår energi på rätt saker och ta en sak i taget så kan det här bli en minnesvärd säsong för Hammarby Hockey.

Daniel Broberg, tränare


(081209)