Många puckar i luften

Stefan Öström om årets säsong

När det begav sig på hockeyrinkarna
Texterna publicerade i matchprogrammet till allsvenska grundserien säsongen 2003/2004

Visste du att Stefan Öström var poängkung i Linköpings HC säsongen 76/77? Eller att han spelat två elitseriesäsonger med Södertälje och efter det spelade upp Bajen i Elitserien i början av 80-talet? Stefan spelade t ex ihop med Hasse Malm, Janne Järlefeldt, Janne Lindberg, Pelle Göransson och Orvar Stambert.
  Men (förlåt oss Stefan), det är inte främst som lirare i Bajen vi känner honom. Det är snarare för det outsinliga engagemanget för Hammarby Hockey de sju senaste åren som vi uppskattar denna eldsjäl.
  Stefan har varit en stor drivkraft inom hockeyn, såväl inom Hammarby som på nationell nivå. Som ordförande i Allsvenska Hockeyföreningen jobbar han för de allsvenska elitlagens villkor inom Hockey-Sverige där en av de viktiga frågorna är seriesystemets utformning.
  Reklamman, drivkraft i styrelser, visionär eller idéspruta, kalla honom vad du vill. Här är hans egna tankar inför den kommande säsongen.

Hammarby Hockey - ett elitserielag som råkar spela i den näst högsta serien

Med dagens definioner klassas lagen i de två högsta divisionerna som elitlag. Vilket lag har då varit elitlag längst i Sverige? Rätt gissat - Hammarby. Klubben har spelat i högsta eller näst högsta divisionen sedan startåret 1922/23!!! De senaste 20 åren har det dock alldeles för ofta varit spel i näst högsta divisionen (alla år utom två).
  Den här säsongen är vi bättre förberedda än på länge. Ledning, lag, tränare, administration, ungdomsverksamhet - det mesta är elitseriemässigt.
  Ändå är det inte alls säkert att vi klarar att avancera. Seriesystemet är ju djävulskt. Det gäller att hålla en hög nivå i 7 månader för att sedan vara riktigt på topp i tre veckor under Kvalserien.
  Vi kallar denna säsong ”OPERATION 60-27-21”. Enligt statistiken räcker 60 poäng för att komma bland de fyra första i grundserien, 27 poäng för att vara 1:a eller 2:a i SuperAllsvenskan. Och, det viktigaste av allt, 21 poäng i Kvalserien för att klara ett elitserieavancemang.
  Förra året var statistiken 68-29-8. Vi var bäst i 7 månader men ej tillräckligt bra under de tre sista veckorna. Men viktigt var att vi fick med oss en massa erfarenhet om vad som krävs till denna säsong.
  Nu måste alla Bajare dra sitt strå till stacken. Häng med i ”OPERATION 60-27-21”, en kvalfylld resa med minst 28 bataljer på Hovet. Jag kommer att vara där varje gång.
Stefan Öström
Styrelseordförande Hammarby Hockey AB


(081211)