”Vi måste vara helskärpta”

Intervju med Adam Borzecki

Texten publicerad i matchprogrammet till Superallsvenskan säsongen 2003/2004

Det är avslutningsmatch i den norra allsvenskan. 31 matcher har spelats och Hammarby möter Nyköping på Hovet.
  Ett gäng knattespelare tigger autografer av några spelare som av olika skäl inte är med på isen utan sitter på läktaren och tittar på. En av spelarna är Adam Borzecki, 29-årig back från Polen.


Adam Borzecki var tidigt utvecklad som hockeyspelare. Redan som 15-åring debuterade han i sin moderklubb Stoczniowiec Gdansk som spelade i den högsta ligan.
  - Det var kul och lärorikt att få spela hockey med alla äldre, rutinerade spelare, säger han. Och eftersom vi var det sämsta laget i ligan så var det mycket för oss försvarare att göra. Vi spelade alltid väldigt defensivt.
  Efter en period i Sverige, bland annat tre månader i Modos juniorlag - det blev inte längre på grund av problem med visum - hamnade han till slut i Kanada och spelade juniorhockey där i två år innan han flyttade till Syracuse i USA, ett farmarlag till Columbus Blue Jackets.
  I somras försökte han få ett kontrakt med tyska Hamburg, men de valde en annan spelare.
  - Jag ville till Tyskland. Den hockey som spelas där liknar den amerikanska. Jag testspelade även för Nürnberg och Frankfurt.
  Till slut blev det alltså Hammarby. Skälet är naturligtvis Bajens koppling till Hamburg som ju tillhör Anschutzgruppen. Adam Borzecki kom till Stockholm i oktober och bor här med sin fru Irmina och med sonen Kuba.
  - Jag gillar Sverige och Hammarby. Det är en bra organisation och alla hjälper mig mycket. Stan är trevlig och grabbarna är bra. Det här har varit en mycket trevlig erfarenhet. Min familj trivs väldigt bra också.

Träningen ingen fara

Den fruktade svenska träningsnarkomanin är inget som han tycker att han drabbats av.
  Nej, jag tycker inte vi tränar hårdare här än någon annanstans. Annorlunda kanske, men inte hårdare. Fast jag har ju inte varit med under försäsongsträningen. De har berättat för mig att de kör igång nästan direkt efter säsongen. jag är van vid att träna individuellt mellan säsongerna, det gillar jag.
Tycker du om att träna hårt?
  -Nja. Man måste ju träna för att kunna hänga med. Det är nog en förutsättning att gilla att träna, det är ju ens jobb.
  Adam Borzecki är faktiskt förvånad över klassen på allsvensk hockey.
  - Ja, jag hade nog inte väntat mig en sån hög klass på den näst högsta serien. Många spelare är skickliga och har en bra inställning. Sen är ju vissa matcher för ojämna. Det är inte speciellt kul att gå ut och vinna matcherna med 7-2. Jag gillar matcher som slutar 3-2 eller 2-1.
Vilka lag har imponerat mest på dig?
  - Det är flera. Skellefteå är bra, liksom Sundsvall som har ett riktigt bra lag.
  Borsecki hoppas att han ska få vara med och spela upp Hammarby i Elitserien.
  - Ja, om jag får vara kvar nästa år så skulle jag verkligen vilja spela i elitserien. Jag tror absolut att vi har en chans, men vi måste vara helskärpta i SuperAllsvenskan och resten av säsongen. vi är ett av de starkare lagen.


(081211)