Brobergs motståndaranalys

Daniel Brobergs syn på de andra lagen i SuperAllsvenskan

Texten publicerad i matchprogrammet till superallsvenskan säsongen 2003/2004

Vi är framme vid säsongens andra etapp, den hetaste serien i Sverige just nu - SuperAllsvenskan. Det är här de bästa lagen i Sverige utanför Elitserien får mäta sina krafter mot varandra.
Borta är de matcher som på förhand i stort sett bara kan gå på ett sätt. 14 stentuffa omgångar ska spelas, och i stort sett ingen match känns säker på förhand.
  Det är åtta lag med ambitioner att prestera på hög nivå och som alla har möjligheter att utmana de stora elefanterna från Elitserien. Det här är serien som vi alla under de mörka veckorna i höstas längtade till.
  Det stora utropstecknet som inte kvalificerade sig är självklart Rögle. Ett lag som av mig och de flesta andra ansågs som en av de givna favoriterna till SuperAllsvenskt spel, men som av någon anledning inte lyckades leva upp till förväntningarna. Jag tänker här kortfattat delge några av mina tankar om lagen som vi kommer att stöta på under de intensiva veckorna som SuperAllsvenskan avgörs.

AIK

som till slut efter många om och men lyckades kvalificera sig till Allsvenskans finrum. Jag är övertygad om att AIK har avklarat sin kräftgång för i år och kommer att visa upp ett helt annat ansikte nu när det blir tätare och tuffare matcher. Laget har utan tvekan stor potential med många starka namn (Jönsson, Wallenberg, Beck, Nilsson m fl) som kan prestera riktigt bra ishockey. Under ledning av Brithen/Tiensuu kommer AIK att bjuda oss och er på två nya glödheta derbyn med starka känslor och som alltid med mycket prestige.

Bofors

börjar bli ett givet inslag i SuperAllsvenskan. Tränaren Leffe Strömberg har återigen lyckats få ihop ett lag med unga och individuellt skickliga spelare som spelar en frejdig och tempofylld ishockey. I år har samarbetet med Färjestad inte varit lika omfattande som tidigare men man har ändå fått ihop ett starkt lag som kommer att kunna utmana samtliga lag i serien. Bland de största profilerna finner vi i Hammarbybekantingen Oscar Steen som var mycket bra under höstens spel. Han är en spelare med stor framtidspotential och blir säkert en spelare att hålla ett extra öga på även i SuperAllsvenskan.

Mora

har under Harald Lückners ledning växt till ett lag med stor kapacitet. Man spelar en smartare ishockey i jämförelse med de senaste säsongerna och visade under hösten att man är ett av Allsvenskans främsta lag. Under försäsongen inkasserade vi två förluster mot dalkarlarna, så vi vet att det väntar tuffa tag när Mora kommer på besök. Deras främsta spelare är förmodligen Patrik Ross, en poängmaskin som utan tvekan är en av Allsvenskans giftigaste spelare i powerplay.

Oskarshamn

är ett lag som sällan får de stora rubrikerna men som i år återigen har visat att man vill och kan vara med och spela om topplaceringarna. Under hösten lyckades laget på ett imponerande sätt vinna den tuffa södra serien. Jag tycker att vi och Oskarshamn påminner en del om varandra. Vi har båda ett stabilt försvarsspel och förmågan att mala på under matcherna vilket gör oss båda till svårslagna lag. Dessutom har Oskarshamn i Timo Leinonen en av de absolut bästa målvakterna på allsvensk nivå.

Skellefteå

är tveklöst det lag som imponerade mest på mig under höstens spel. Laget har en stor bredd och ett antal toppar (Åkerman, Potvin, Hirvonen m fl) som kan avgöra jämna matcher på den här nivån. Under flera säsonger har just dessa toppar sett till att Skellefteå har seriens bästa powerplay, en detalj som kommer att ha stor betydelse nu när matcherna blir betydligt tätare och jämnare. På hemmaplan har man ett smått fantastiskt stöd vilket gör Ulf Taavolas lag mycket svårslaget. Jag blir överraskad om inte Skellefteå kniper en av topplaceringarna i årets SuperAllsvenska.

Sundsvall

har de senaste säsongerna nosat på en Superallsvensk plats men har till slut fått ge sig och hamnat på en frustrerande plats bakom topp 4. I år lyckades Sune Bergman lotsa sitt lag hela vägen. Väl framme i SuperAllsvenskan tror jag att Sundsvall kan bli en obehaglig överraskning för många, främst då lagen från södra som inte är lika förvarnade som lagen från den norra serien. Sundsvall spelar en tät och disciplinerad ishockey, och även om laget inte tillhör förhandsfavoriterna har man ett spelarmaterial som har möjlighet att prestera bra resultat i den här serien. En stor profil har man i sin målvakt Jimmy Danielsson, en ”coming man” som övertygade under höstens seriespel.

Västerås

är laget som var nere för räkning men lyckades resa sig och som nu är på väg tillbaka till ishockeyns finrum. Välkända och framgångsrika Pelle Bäckman har lyckats få ihop ett starkt och svårspelat lag som främst leds av rutinerade Fredrik Nilsson, som förmodligen är den viktigaste nyckelspelaren. Den tidigare Södertäljespelaren Andreas Lindh, som spelade med oss under förra säsongen, är en av klipporna i försvaret där också de bägge duktiga målvakterna Ersberg/Bössfall har viktiga roller.

Som ni säkert förstår så är det en tuff uppgift som vi har framför oss. Det är bara 14 matcher som ska spelas och det är oerhört viktig att vi tidigt hittar fram till vårt spel och att vi klarar av att agera och spela på ett konsekvent sätt. Vi vet att vi har kvalitéerna som krävs, men det kommer att bli tufft. En mycket stimulerande utmaning väntar på oss.

Daniel Broberg, tränare


(081212)