Stora serieförändringar på gång inom svensk hockey

Stefan Öström: Ska vi ge liv åt svensk hockey eller ska vi gräva vår egen grav?

Texten publicerade i matchprogrammet till superallsvenskan säsongen 2003/2004

Det närmaste halvåret kommer det att fattas en rad beslut som kraftigt påverkar förutsättningarna för de allsvenska klubbarna.
- Svenska Ishockeyförbundet och Elitserieklubbarna skall förhandla fram ett nytt avtal om förutsättningarna dem emellan. Det är under dessa förhandlingar de s k livlinorna dykt upp. Avtalet skall vara underskrivet innan mars.
- De klubbar som ej har positivit eget kapital den 30 april 2004 kommer utan undantag att degraderas en serie i nästa års seriesystem. Idag har 17 av 24 allsvenska klubbar och 3 av 12 elitserieklubbar negativ balans mellan tillgångar och skulder och löper alltså risken att åka ur. I elitserien gäller det Malmö, Brynäs och Djurgården. Hammarby har tack vare AEG ett positivt eget kapital och löper ingen risk att åka ur.
- Vidare kommer det under våren att fattas ett beslut om ett nytt seriesystem som skall gälla från 2005/2006. Det innebär att vi skall spela om platserna i de båda högsta serierna under nästa säsong. Som grund för ett nytt seriesystem ligger ett beslut som togs vid förra årets årsmöte i Svenska Ishockeyförbundet. Då beslutades att Elitserien och Allsvenskan skall bestå av 24-30 lag och att Division 1 skall bestå av maximalt 60 lag.

Utgångsläget för Elitserien och Allsvenskan är raka serier över hela säsongen med påföljande kvalspel, möjlighet att delta i Europaspel, landslagen skall delta i de internationella turneringarna och, sist men inte minst, sportslig rättvisa skall skipas. Ingenting är beslutat om hur degradering och uppflyttning mellan serierna skall ske ännu. Det är därför det är så livlig debatt om detta bland fans, journalister och klubbledare för tillfället. Ett antal klubbdirektörer bland elitserielagen förordar ju ”livlinor” för dem.

Jag har personligen arbetat kraftfullt emot ”livlinor” då jag tycker att det vore mycket negativt för svensk ishockey. Elitishockeyn skulle ta ytterligare några steg mot American Wrestling.
  Tvärtom vill jag ha ett system som ökar den sportsliga spänningen och skapar nerv åt samtliga klubbar i de tre högsta divisionerna. Den spänningen skulle skapa en grund för god ekonomi åt samtliga klubbar i de tre hösta divisionerna och återskapa en stark position för svensk ishockey. Jag, och också majoriteten av de allsvenska klubbarna, vill ha 14 lag i Elitserien och 14 lag i Allsvenskan samt 2 direktplatser och 2 kvalplatser uppåt och nedåt i serierna. Kvalplatserna skall tas fram via playoffspel.
  Jag hoppas nu verkligen att elitserielagen och Svenska Ishockeyförbundet inser allvaret i de beslut som skall fattas under våren. Skall vi ge liv åt svensk ishockey eller ska vi gräva vår egen grav?
Stefan Öström
Styrelseordförande Hammarby Hockey AB


(081212)