Det är nu det gäller!

VD har ordet

Texten publicerade i matchprogrammet till superallsvenskan säsongen 2003/2004

Stellan Calamnius
Första delmålet på ”60-27-21” reseäventyret är avklarat med råge. Både vi och Skellefteå har visat med önskvärd tydlighet att vi är mogna för nästa steg. Sportsligt sett har vi infriat de höga förväntningar som ni har rätt att ställa på oss. Att nu få möta Mora, Bofors, Oskarshamn och Västerås ska bli oerhört intressant och även vid sidan om rinken sköter vi våra åtaganden på ett professionellt sätt med stort fokus på intäkter och en stenhård kontroll av våra kostnader. Vi följer i stort sett alla uppgjorda planer och budgetar med ett undantag: publikintäkterna.
Vi hade räknat med samma snitt på 1 600 åskådare i snitt som ifjol men befinner oss i nuläget runt 900 vilket tyvärr gör att vi återfinns i botten med allsvenska mått mätt.
  Snittet för hela allsvenskan stannade på 1 500 vilket var en ökning med 11% från i fjol. I Elitserien passerade totalt 1 miljon åskådare vändkorsen när vi skrev mitten av december och jag är övertygad om att utvecklingen totalt sett kommer att vara god.
  Blickar jag framåt mot en tänkbar lockout i NHL tror jag knappast att intresset kommer att avta. Tänk om Hammarby Hockey spelar i Elitserien nästa säsong!?
  När jag nu kan sammanfatta hösten totalt sett är det några punkter jag väljer att belysa lite extra:
  Det finns bevisligen ett engagemang runt Hammarby Hockey, men det tar sig annorlunda uttrycksformer, och det genererar tyvärr inte alltid det som vi behöver bäst, nämligen biljettintäkter.
  När vi under hösten valde att låna ut spelare till DIF i syfte att höja kvalitén och erfarenheten på vår trupp, stötte vi på massiv kritik och rörde upp ett hav av känslor och engagemang.
  Uppenbarligen ansåg vi att kritiken var befogad, då vi omgående avbröt samarbetet. Detta kraftfulla engagemang väckte en försiktig spirande förhoppning om ökad närvaro på Hovet, men när stormen hade ridit sut, var vi i stort samma tappra skara kvar som rodde.
  Höstens stora supporteruppror med Nina Arnewing i spetsen förtjänar lovord. Det är i sig ett fantastiskt arbete som har gjorts och innehållet i uppropet visar på ett stort engagemang och en kärlek till sporten ishockey. Jag är övertygad om att detta kommer få ett genomslag ute i hockey-Sverige på sikt, men det krävs kontinuitet och uthållighet. För att trovärdigheten hos oss ska öka krävs också att vi blir åtminstone 5 000 på Hovet istället för de 900 i snitt vi har varit hittills.
  Tro nu inte att jag är bitter. Rom byggdes inte på en dag, och Hammarby Hockey har inte spelat i Elitserien på tjugo år. Men jag hoppas likväl att den satsning vi nu gör uppfattas som seriös och trovärdig.
  Under hösten har vi i medierna också kunnat följa AIK:s kamp för överlevnad. De driftsunderskott som så hårt har pressat deras ekonomi, är tyvärr en krass verklighet för alla oss som bedriver elitidrottsverksamhet i Stockholm.
  Nu finns det de som menar att denna problematik inte slår lika hårt mot Hammarby Hockey som har förmånen att ha AEG som delägare.
  När AEG en gång gick in med kapital i Hammarby värderade man publiken som en av de största tillgångarna och såg en stor utvecklingspotential i att ytterligare utveckla relationen med densamma.
  Förra årets framgång både sportsligt och publikt gav oss och AEG ett kvitto på att potentialen fortfarande finns där, och jag hoppas verkligen att vi har allt i egna händer - för det är NU som det gäller!

Vi syns på Hovet!

Med varma hockeyhälsningar
Stellan Calamnius
VD, Hammarby Hockey AB
(081212)