Writer-Tobbe tippar SA:

Skellefteå vinner före Hammarby

Att tippa hur superallsvenskan kommer se ut den 25 februari när den sista omgången har spelats är både lätt och svårt. Vilka som tar direktplatserna till kvalserien är väl nästan alla överens om. Det blir Skellefteå och Hammarby. Sedan kommer inget och sedan resten. Jag tror att platserna 3-8 kommer att vara en öppen historia ända in i det sista, ungefär som södra allsvenskan såg ut. Vilka två lag som har spelat klart efter superallsvenskan är omöjligt att säga.
  Omsättningen av spelare i lagen den senaste tiden måste vara rekord. Det byts och flyttas som aldrig förr. Är det något lag som hittills lyckats förstärka? Tveksamt.
  Här är i alla fall mitt tips:


1.
Skellefteå
Man har ett riktigt komplett lag. Dessutom värvade man målvakten Sean Gauthier i slutet av allsvenskan. Ett elitserielag redan idag. Går man inte upp den här säsongen gör man det aldrig.

2.
Hammarby
En solklar andraplats för Hammarby. Det enda negativa under allsvenskan var förlusterna hemma och borta mot Skellefteå där man vek ner sig. Vet faktiskt inte varför. Förmodligen var det lite nervositet när man för ovanlighetens skull mötte kvalificerat motstånd under hösten. I övrigt gjorde laget en mycket stabil insats.
  Jag är övertygad om att tränare Boork och Broberg har koll på läget. Dessutom hinner laget förbereda sig rejält på tuffa matcher. Rykten säger att det är någon spelare på väg in. Vad som kanske behövs är en riktig måltjuv nu när varje match är oerhört viktig.
  Nu eller aldrig gäller för Hammarby. Går vi inte upp i år kommer det ta några år innan chansen dyker upp igen.

3.
Mora
Har varit stabila hela säsongen och kan gå väldigt bra. Ett genuint lag med veteranen Patrik Ross som poängkung under hösten. Vad jag vet har Mora inte haft speciellt stor omsättning i truppen. Dessutom lärde sig nog Mora efter förra årets fiasko. Förlorade nästan allt i början, men när man var avsågade i SA började man vinna...

4.
Västerås
Jag tror att VIK hockey ungdom, som man egentligen heter, blir den positiva överraskningen i SA. Med Pelle Beckman i båset, bra målvakter, min favorit i Hammarby förra året Andreas Lindh och framför allt Misha Joukov, plus ett gäng till förstås, kommer VIK överraska rejält.
  Om några år är säkert VIK redo att slåss om en plats i elitserien. Då kan dom vara glada över att en av dom första förespråkarna för en stängd ES, Curre Lundmark, inte längre finns kvar i föreningen. Eller VIK hockey som dom hette då. Hur skulle det se ut?

5.
Oskarshamn
IKO vann södra allsvenskan men kommer få det svårare i SA när man möter bättre motstånd. Dessutom rapporteras att lagets bäste poängplockare Fredrik Jaensson är skadad på obestämd framtid. Kan vara svårslagna på hemmaplan.

6.
Bofors
I Karlskogatrakten hatar man om det nämns att Bofors skulle vara farmarlag till Färjestad. Där pratar man hällre om samarbete, och i år har Bofors fått samarbeta så det heter duga. Innan säsongen tog Färjestad suveräne målvakten ”Grizzly” Eriksson, när sedan Bofors höll på att missa en plats i SA lånade Färjestad ut några spelare så Bofors skulle greja en plats bland dom fyra bästa. Ärkefulingen Emil Kåberg tränar med Färjestad. Hur blir det med Oskar Steen och Marius Holtet? Bara Färjestad vet svaret och till dess dom har bestämt sig hamnar Bofors långt ner på min lista.

7.
AIK
Ja, bättre än så här är inte AIK och jag tippar att säsongen är slut innan februari är det. Visst har Mattias Beck och Fredrik Hynning övertygat bland ungdomarna och visst har dom lite mer rutinerade, till exempel Roger Rosén, tagit sitt ansvar. Nyförvärvet Urban Omark kan säkert göra något men frågan är om det räcker. Truppen är oerhört tunn och en skada märks direkt. Man blev av med mycket rutin när Ola Möllerstedt och Peter Gerhardsson var skadade stora delar av hösten, men när dom var med såg dom mer än lovligt oinspirerade ut. AIK hade även stora målvaktsproblem under hösten, dom har använt sig av hela 6 stycken. Att sedan förlora mot Vallentuna i sista matchen när man vid vinst hade gått till SA för egen maskin säger det mesta.

8.
Sundsvall
Något lag måste hamna sist och tyvärr tror jag det blir Sundsvall. Jag skriver tyvärr för jag gillar verkligen Sundsvall och har bara trevliga minnen från mina besök där. Laget tog en meriterad tredje plats i norra allsvenskan och blev klara för SA ganska tidigt. Men Sundsvalls dilemma är ungefär samma som Bofors. Samarbete med ett elitserielag. Timrå har lånat ut några spelare till Sundsvall under säsongen, som enligt rapporterna tränar med Timrå under uppehållet. Om Timrå beslutar sig att behålla dessa kommer Sundsvall komma till SA väldigt försvagade. Om inte kanske man lyckas ta sig över sträcket för vidare spel i play off.


Tobbe Klaesson
(031229)