Hur går det i slutspurten?

Webbmäster kommenterar superallsvenska lagens chanser

Nu börjar allvaret! Nu börjar säsongen!
  Säsongen kanske började i maj då försäsongsträningen startade, eller i mitten av augusti då träningsmatchandet satte igång. Eller så var det i mitten av september då serien började, i början av januari då Superallsvenskan drog igång.
  När säsongen och allvaret börjar beror nog på vem man frågar. En AIK-ares säsong startade troligtvis onsdagen den 11 februari då laget, i sitt sjätte försök, spöade Bajen. För vissa Hammarbyare har säsongen inte startat än. Det är i kvalet det gäller. Om man kommer dit...


Sanningen ligger nog lite varstans, eller ingenstans alls. Man måste ju kvalificera sig till superallsvenskan för att ha en bättre chans att nå kvalserien. I så måtto var samtliga 32 omgångar i grundserien viktiga i sin helhet, medan varje individuell match inte var så viktig. Likaså gäller det superallsvenskan.
  Nu står vi här med några omgångar kvar av superallsvenskan. Play off närmar sig och det är då dags för att ranka lagen, eller åtminstone bedöma dess chanser att ta sig igenom nålsögat och kvalificera sig för den evighetslånga och föga dramatiska serien som går under namnet elitserien.

Mora

Talar för: Leder superallsvenskan av en enkel anledning. Man har varit det bästa laget. Som läget är nu så är Mora huvudutmanaren till de två elitserielagen i kvalet.
Talar emot: En hel del. Eventuell underskattning är borta. Tre veckors uppehåll innan kvalet är för lång tid. Exemplen är många på lag som segat ner sig lagom till kvalet. Har man många skador kan det däremot vara en fördel. Och man slipper bli utslagna i playoff förstås. Sedan tror jag att Mora har utnyttjat sin kapacitet till fullo. Laget leder rätteligen superallsvenskan men som hockeylag är man inte på samma nivå. Det finns en gräns för hur långt man kan gå på taktik och köttande.

Skellefteå

Talar för: Är i sina normala stunder det bästa allsvenska laget. Det känns som om Skellefteå är det laget som kan hänga på i 10 tunga kvalomgångar.
Talar emot: Två saker. Dels är laget ojämnt. Lägstanivån måste undvikas i kvalet. Dessutom har laget en osviklig förmåga att inte leva upp till sina förväntningar. Hade det hänt en eller två säsonger så skulle man kunna vifta bort den här punkten. Men nu har det hänt... får se nu... 30 säsonger??

AIK

Talar för: Förmågan att samla ihop ett slagkraftigt lag hur krisigt det än ser ut. Laget har kanske superallsvenskans bästa förmåga att vara bäst när det verkligen gäller.
Talar emot: ”Bäst när det gäller” betydde förra säsongen 10 poäng från elitserieplats. Nu verkar formtoppen kommit tidigare - kan man hålla i den till ett kvalspel så blir det väl typ 8 poäng från elitserieplats den här gången. Laget är inte tillräckligt bra för att konkurrera helt enkelt, inte ens om alla pusselbitar faller på plats. Dessutom så är man - trots sin ihärdigt vårdade machoimage - för klena. Lyckas man - efter sex derbyn - få Hammarby att framstå som ett mycket tungt och fysiskt lag, ja då har man lite extratimmar i gymet att göra.

Hammarby

Talar emot: Varje gång Hammarby tappat poäng i årets serie, så har olyckskorparna kraxat högt på gästböckerna. Kanske med viss rätt. Hammarby har inte mer en glimtvis visat ett upp ett spel som kan föra upp ett lag.
  Det finns tre negativa sätt att se Hammarbys chanser att gå upp. 1. Ett lag som vill upp i elitserien ska slakta alla lag. Det gör inte Hammarby. 2. Ett lag som vill gå upp i elitserien ska dominera superallsvenskan och gå direkt till kval. Det gör inte Hammarby. 3. Hammarby spelar inte lika bra som elitseriens lag.
  Svar till dessa tre påståenden kommer under ”talar för”.
  Vad som verkligen talar emot Hammarby är att spelet inte riktigt har fungerat. Det finns en risk att hela tiden hänvisa till kvalserien som avgörandets stund (vilket det i och för sig är) - men man måste samla ihop sig så mycket att man når dit också. Det tror jag är den stora faran för Hammarby. Att upptäcka försent att det finns ett liv före Kvalserien.
Talar för: För tre år sedan fick Hammarby playoffa sig till kvalserien. Med ett ungt, tröttkört och ganska mätt lag så var det ingen bra uppladdning. Förra året var det tvärtom. Det rutinerade, trygga laget som gått som tåget gick direkt till Kvalserien och tappade rytmen totalt under det tre veckor långa uppehållet.
  Jag tror i och för sig inte att någon av upplagorna skulle ha gått till elitserien även om man fått rätt uppladdning. Kanske skulle förra årets lag kunna ha hotat Linköping och Brynäs med lite flyt, men förmodligen skulle man ha stannat några poäng efter.
  Personligen tror jag fyra lagom lätta playoffmatcher är att föredra i år. Å andra sidan vet jag inte om mina nerver klarar av det...
  Så till påståendena ovan. 1. Det går inte att som allsvenskt lag slakta sina motståndare. Man kan bara försöka vara bäst i slutändan. Det är egentligen bara etablerade elitserielag som ”råkat” åka ur som har slaktat i den näst högsta serien. Samtliga lag som kommit från allsvenskan, Mif, Luleå, HV, Linköping osv har varit ”slaktfria”.
  2. Ja och nej. Visst är det bra om man är betydligt bättre än andra allsvenska lag. Å andra sidan så gjorde Hammarby just det förra året. Seger i grundserien och seger i superallsvenskan. Vad gav det? Inte ett smack! Det ÄR i kvalseriens tio matcher man ska spela sin bästa hockey.
  3. Elitseriens 12 lag ska spela lika bra som elitseriens lag. De allsvenska lagen ska vara bättre än 22-23 andra allsvenska lag och gärna spöa de två SÄMSTA lagen vid TVÅ tillfällen. Det är lite skillnad.
  Man kan plocka fram vilket blivande elitserielag som helst genom åren och ge exempel på 10, 15, 20, 25 matcher under säsongen som inte har varit i närheten av elitserieklass.

  Vad talar då för? Jo, förmågan att pricka formen rätt. Gör man det - lagom till play off - så är man en mycket het kandidat.

Bofors och Sundsvall

Talar för: Nja, en våldsam knäpp som gör att de vinner allt under några veckor.
Talar emot: Att man är ungefär på den nivån man förtjänar. Har svårt att tänka mig att något av lagen har så mycket mer att ge så att man kan konkurrera i kvalseriens topp - om man ens når dit, vilket i och för sig är mycket möjligt

Övriga

Västerås, Oskarshamn, Nyköping, Piteå, Almtuna, Nybro, Växjö, Rögle.
  Det ser mörkt ut för superallsvenskans Västerås och Oskarshamn. Men om något av lagen kämpar sig upp på playoffplats så kan man bli en dark horse. Lag i medvind är alltid farliga, även om det kanske inte räcker hela vägen till elitserien.
  Samtliga dessa lag är tillräckligt vassa för att kunna slå ut superallsvenska lag i playoff. Det är dock svårt att hitta någon som kan hävda sig i kvalserien. (040212)