”Klacken skapade en angenäm stämning”

Totte Nilssons om derbyt mot AIK


Texten publicerad på Hammarbys officiella hemsida säsongen 2003/2004

Hammarby-AIK 031001

I hela Sverige är sporten ishockey glödhet. Tusentals värmlänningar, dalmasar och göteborgare trängs i sina respektive hallar för att heja fram sitt lag till framgång i Elitserien. I vår huvudstad, Stockholm, är läget omvänt. Här kommer fotbollen i första hand, och hockeyn besöks endast av ett fåtal. Hittills har Hammarby inte haft en publiksiffra över 1000 personer denna säsong, trots att man leder Norra Allsvenskan. I det första hemmaderbyt mot AIK skulle dock publiksnittet höjas till det dubbla.

1918 åskådare kom till matchen till slut, och det är en ganska bra siffra för att vara Hockeyallsvenskan. Men för att vara ett derby mot ärkerivalen AIK är det på tok för lite. Visst är fotbollssäsongen i sitt slutskede, och media har väl knappast heller haussat upp matchen till de höjder de kan göra inför fotbollens dito. Detta, plus det faktum att Hammarby troligtvis spelar ytterligare sex derbyn mot Solnaiterna, bidrog sannerligen till den relativt låga siffran. Förra årets första derbyn var bra mycket mer laddade, då mer prestige stod på spel. Nu är Bajen vana att möta AIK, och har dessutom den angenäma vanan att vara det bättre laget.

Bättre är man numera också på läktaren. Mer än dubbelt så många grönvita var på plats på Johanneshovs Isstadion och klacken skapade en angenäm stämning. Hovet är en av Sveriges största arenor, så det är inte mer än normalt att några sektioner ekar tomma. Klackarna slängde ramsor åt varandra och den kraftmätningen vann Bajens fans med god marginal. Medan Hammarbys sida var glada och sjöng muntert (mycket tack vare spelet på isen) skrek Gnagarna mest glåpord och hatramsor.

En felaktigt dömd utvisning i AIK:s favör höll på att förstöra Bajens kväll. Spelet försvann under en längre tid och AIK tog över, både på isen och på läktaren. Men Hammarby lyckades försvara sig tappert och Carl-Johan Klint höll sin nolla. Rättvisa skipades då Gnaget åkte på en onödig utvisning, på vilken de grönvita krigarna klämde in 2-0, segermålet. Matchen var avgjord och lättnaden syntes i bajarnas ögon.

I slutet av matchen kunde man knappt höra Black Army. De var flertalet storlekar mindre än sina konkurrenter och vi visade vilken hockeyklack som var bäst i stan. Säsongen har knappt börjat och vi har tagit ett hårt grepp om serien redan nu. Så småningom kommer bajarna vallfärda till Hovet för att se våra hockeylirare, det måste bara bli lite mer prestigefulla matcher. Det är en lång säsong och det kommer bli heta matcher senare i vinter. Var så säker.


Totte Nilsson
(091124)