Sista träningspasset innan norrlandsresan!

Hemsidan passade på att besöka torsdagens träning på Hovet... en träning helt inriktad på helgens uppgift i Norrland. Det var särskilt fredagens match mot Skellefteå som låg i fokus och det är detta som gjort att jag inte kunnat lägga ut min text förrän nu.

Min tanke var från början var att detta reportage skulle läggas ut på hemsidan redan på fredagsmorgonen. Men när Leif Boork, strax innan publicering, får läsa min text ber han mig att stoppa pressarna... här avslöjas nämligen vissa hemligheter som inte bör komma ut till ”fienden” innan matchstart.

Som avslöjande journalist tar det emot att inte få publicera sitt rykande färska reportage på en gång, men som äkta Bajare rättar jag mig naturligtvis efter Boorkens önskemål utan alltför högljudda protester.

Nu när matchen är avgjord känns det, av naturliga skäl, inte lika inspirerande att offentliggöra detta reportage. Men alternativet är att slänga några timmars jobb i papperskorgen, vilket inte heller känns speciellt kul. Så ni som har lust kan här hänga med mig tillbaka i tiden och följa Hammarbys upplägg inför helgen i norrland...

Det är torsdag, klockan är strax efter ett och jag bevittnar Bajens träningspass på Hovet. Det känns att både spelare och ledare är extra laddade inför morgondagens match mot Skellefteå, men själv kan jag inte låta bli att fundera om det kanske rentav vore bra att göra en plattmatch för att invagga norrlänningarna i en falsk säkerhet inför kommande matcher i SuperAllsvenskan.

Men jag blir snabbt tillrättavisad av Daniel Broberg som menar att det här är en av våra viktigaste matcher hittills i år. Det är nu vi ska visa vad som gäller när SuperAllsvenskan drar igång. Oavsett om det blir seger eller inte, så förväntar sig Broberg att alla i laget ska kämpa till den sista svettdroppen... det gäller att sätta sig i respekt!

På träningen deltar 22 spelare, dvs alla utom Daniel Fernholm och nyopererade Daniel Rafner, och de har delats upp i två lag med två femmor var. Med på isen finns även de båda tränarna Leif Boork och Daniel Broberg och det är Boorken som hörs mest då han ropar ut instruktioner till allihopa. Broberg håller idag en lite lägre profil och åker runt och ger individuella råd till spelarna.

Man riktar framför allt in sig på att skapa så matchlika situationer som möjligt och i den första övningen ställs en femma från varje lag upp på en varsin planhalva. På given signal påbörjar det gröna laget ett anfall från egen zon och de vita gör sig redo för försvar. Det är högt tempo och det smäller rejält i sargen när de vita försvararna utan pardon trycker upp de gröna anfallarna i sargen.

Anfallen pågår sällan längre än en halvminut och så fort det försvarande laget har avstyrt anfallsförsöket blåser Boorken i sin pipa. Ibland lyckas dock försvararna skapa ett snabbt kontringsläge och då låter Leif spelet fortsätta och förutsättningarna förändras som i en handvändning. Anfallare blir försvarare och backar blixtsnabbt hem för att försöka stoppa kontringen.

Det ska erkännas att det inte är många anfall som resulterar i mål, men när de hela tiden stoppas av Allsvenskans bästa försvar kan man knappast förvänta sig någon målorgie. Innan det är dags att sätta igång ett nytt anfallsförsök ger Boork en analys av det senaste försöket och kommer med förslag på förbättringar. Allt ska finslipas in i minsta detalj till morgondagen.

I nästa övning får Olow Sundström flytta upp sin målbur till blålinjen för att minska spelplanens yta. Lagen spelar match mot varandra i högsta tempo i intervaller om 40 sekunder och Daniel Broberg står bredvid Sundströms kasse och matar in nya puckar på planen så fort en puck hamnar över sargen eller i mål. Inga spelavbrott, ingen vila, inga målgester... full rulle är det enda som gäller.

Dagens träning avslutas med en försvarsinriktad övning och det är framför allt det här som Boork vill ligga lite lågt med. Allt är nämligen helt anpassat efter morgondagens match mot Skellefteå.

Scenariot är att Skellefteå vinner en tekning som följs av ett direktskott från blålinjen i Hammarbys försvarszon. Broberg och Boork placerar ut det vita laget, som nu ska föreställa Skellefteåspelare, i sina positioner. Från läktarplats försöker jag tjuvlyssna till Boorkens instruktioner och hör att han nämner Johan Åkermans fruktade slagskott samtidigt som han pekar mot Jonas Göthberg som står placerad som ”norrländsk” högerback. Om Jonas tagit sin roll på fullt allvar, hade han naturligtvis ställt sig lite mer kobent i äkta Åkermansk stil, men det kanske är att begära för mycket.

Övningen börjar och ”Skellefteå” vinner som väntat tekningen och Åkerman (Göthberg) drar på ett mäktigt slagskott. Några av de gröna Bajenlirarna slänger sig i vägen för att täcka skottet och målförsöket är snabbt eliminerat. Spelarna ställer på nytt upp sig i utgångsläget, men det diskuteras nu friskt fram och tillbaka mellan spelare och ledare och alla pekar åt olika håll. Tyvärr hör jag inte vad de säger men kanske tycker de som jag, att om det hela ska bli så verklighetstroget som möjligt måste Göthberg leva sig in i sin roll lite bättre. Det var ju inte för intet, som Jonas Åkerman kallades ”Bambi” när han lirade i Bajen. Till slut verkar dock alla ha kommit överens och övningen upprepas om och om igen till träningstidens slut.

Det har varit ett intensivt träningspass i högt tempo, men nu har det blivit dags att lämna över isen till ett gäng unga isprinsessor som ska öva piruetter och andra konster (nej, det var inte AIK som tränade efter oss). Spelarna i Bajen vet att de har en tuff helg framför sig, men alla känner sig väl förberedda inför uppgiften och optimismen andas tung i form av stora rökmoln nere i den kyliga luften vid rinken.

Lotta, Milla och gammelsmurfen
På väg in i omklädningsrummet stannar alla spelare upp och morsar på vår mammalediga marknadschef Lotta Olsson som har kommit till Hovet för att hälsa på. Det är verkligen en skön syn när vår fruktade 110-kilosbjässe Elias Abrahamsson kliver fram och gullar lite med Lottas en månad gamla dotter Milla.

Men uppe i Norrland lär det dock vara slutgullat... nu ska vi visa en gång för alla vilket lag som härskar i Allsvenskan Norra!Tillbaks i nutid och med facit i hand visade det sig att dessa förberedelser inte räckte för att knäcka Skellefteå i kväll.

Tränarduon Boork/Broberg har säkert fått en hel del att fundera på. Men jag är helt säker på att de har fler ess i rockärmen och att vi kan se fram emot nya spännande matcher i SuperAllsvenskan. På söndag har vi en ny chans att ta friska poäng i Piteå och på onsdag väntar match mot Huddinge på Hovet... vi syns där!

(031120)