Hockeynördarna möter Chad Alban

(Hockeynördarna är: #T Tobbe Klaesson, #M Magnus Landström)


Chad Alban är född den 27 april 1976 i Kalamazoo, Michigan. Han har under dom två senaste säsongerna spelat för Kalamazoo Wings i UHL. Därmed är han en av få hockeyspelare i Nordamerika som faktiskt spelat seniorhockey i sin hemstad.
  Kalamazoo är en stad med drygt 77,000 invånare som ligger mellan Detroit och Chicago.
  UHL ( www.theuhl.com ) är en liga med 12 lag där dom flesta lag kommer från Michiganområdet.
Det finns tillfällen i en hockeynörds liv där nyfikenheten tar över och hjärtat slår lite snabbare. Vi hade bokat en intervju med Johan Molin. Den återkommer vi till vid ett senare tillfälle.
  Anledningen heter Chad Alban. Att UHL:s bästa målvakt provspelar med Hammarby är hur stort som helst. Under tiden som ”Molle” duschade efter träningen tänkte vi växla några ord med Chad. Nu visade det sig att Chad Alban är hur trevlig och sympatisk som helst, så det blev mycket mer än bara några ord.


T+M: Vi följer ofta dom mindre ligorna i Nordamerika och blev överraskade när du kom hit och spelar med Hammarby. Vi känner till dig mycket väl.
Chad: Okej. Laget hemma visste inte om att jag var här och spelade men dom såg på Eurohockey att jag skulle ha skrivit på ett kontrakt med Hammarby och lämnat K-Wings. Det har jag inte gjort. Men om allt fungerar här hoppas jag på att vara tillbaka senare i höst.

T: På K-Wings hemsida står det att du har skrivit på för dom nästa säsong.
Chad: Det har jag gjort, men jag kan lämna om jag vill. Dom trodde som sagt att jag skrivit på för Hammarby. Anledningen till att jag är här är att jag ville se hur det är i Europa. Jag vill komma hit och spela, antingen den här säsongen eller kommande år.

T: Jag följer UHL ganska mycket och har sett att du har blivit vald till både veckans och månadens målvakt ganska ofta under den senaste säsongen.
Chad: Jag har tidigare spelat i AHL (NHL-lagens farmarliga) som är en bättre liga.

M: Du tillhörde väl Dallas organisation?
Chad: Ja. Jag var där i tre år innan jag blev bortplockad. Dom valde att satsa på några yngre killar. Dallas ville att jag skulle skriva på nytt kontrakt med dom, men det skulle innebära minimalt med speltid i någon mindre liga. Då valde jag att skriva på för laget från min hemstad. Vi hade precis fått barn och ekonomiskt var det bättre i UHL.

M: Vad är dina intryck av Stockholm och Hammarby så här långt?
Chad: Stockholm är den ABSOLUT vackraste jag har varit i. (Det är väl läge för en liten parantes här. Att Stockholm är världens vackraste stad hör man ganska ofta, men Chad säger det med sådant eftertryck att vi tror på det. Han sa det dessutom det en gång till under intervjun. Då sa vi sommaren ja, november nej. Han skrattade och sa att han kommer från Michigan, där det är ungefär samma väder.)
Vad det gäller spelmässigt låg jag i början lite efter dom andra killarna. På Michigans universitet har vi möjlighet att träna på is. (Spelarna i Nordamerika sköter själva sin träning under sommaren innan dom träffas i september till skillnad mot i Europa där lagen oftast kör organiserat hela tiden) När det blev klart att jag skulle åka hit hann jag med tre ispass innan.

M: Tror du att spelarna tränar mer här?
Chad: Ja det tror jag. Spelarna är väldigt bra tränade. Sedan tar det lite tid att lära sig tränarens filosofi.

T: Du spelade i första matchen mot Linköping. Hur tycker du att kvaliteten var?
Chad: Svårt att säga efter en match. Dom hade några äldre och rutinerade spelare. Några var också ganska stora. Deras spel liknade ganska mycket som det i AHL, "dump and chase" d.v.s. in med pucken i anfallszon och jaga. Många långpassar över planen.

M: Är det svårt att vänja sig vid dom stora rinkarna?
Chad: Det tar lite tid. Det är som collagehockey. Man får mer utrymme för skott.

T: Nu såg ingen av oss Linköpingsmatchen, men rapporterna därifrån sa att vi hade förlorat om du inte hade spelat så bra som du gjorde.
Chad: Jag räddade några puckar och killarna gjorde några mål (konstaterar han snabbt och skrattar). Dom målen vi fick kom vid viktiga lägen. Som målvakt vill man självklart ta så många skott som möjligt. Linköping har bättre spelare men vi jobbade hårt hela matchen. Elitserien är ungefär som AHL. Alla är väldigt skickliga.

M: Kan det inte också vara så att alla här kan åka bra skridskor?
Chad: Det är lite skillnad på spelet. Man åker bra skridskor, skjuter från andra vinklar. Spelarna här kan vara lite mindre i storlek. Med större rinkar är det bra att vara tekniskt skicklig.

T: Hur är det att vara spelare i UHL? Ni spelar ju runt 80 matcher varje säsong.
M: Är det som i filmen "Slagskott"?
Chad: skrattar och säger: Kalamazoo ligger så bra till att sex av lagen finns inom tre timmars bussresa. Ibland åker vi ut på turné med tre bortamatcher i rad. Det är rätt tråkigt att åka buss men är det bra killar i laget fungerar det.

M: Hur mycket publik brukar det vara i UHL?
Chad: Från tvåtusen och uppåt. Några lag brukar ha mellan fem och sextusen.

M: I play off blir det väl mer?
Chad: Ja, till exempel Fort Wayne brukar ofta ha fullsatt, över sextusen personer. Det kan bli bra stämning. Dom har många lojala fans som alltid är på plats. Ni vet hur det är.

M: Vad betyder det för dig att Hammarby har en kanadensisk tränare och ni kan kommunicera bättre?
Chad: Självklart är det enklare. Men även många av spelarna pratar bra engelska så det fungerar bra. Jag har lite svårt med svenskan (vi skrattar igen). Några ord kan jag.

T: Om vi tittar på din statistik ser vi att du har spelat mycket hemma i Michigan. Först i "Michigan state university" och nu är du i K-Wings.
Chad: Jag spelade i Houston och Salt Lake några år när jag var med i Dallas organisation.

M: Spelade du i Dallas Stars någon gång?
Chad: Jag var med som avbytare i tre NHL-matcher. En gång var med på träningscamp i 10 dagar.

M: Är det din höjdpunkt i karriären så här långt?
Chad: O ja. Absolut. Jag har fått vara med där uppe. Jag var även på träningscamp innan säsongen under två år. Jag fick spela halva matchen i en träningsmatch mot Colorado när det var utsålt. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Men Dallas inte gick till slutspel det året, så dom valde att satsa på yngre målvakter. Jag blev aldrig uppkallad någon mer gång. Jag hade några bra år där, men valde att inte stanna kvar när jag inte visste vad dom ville göra med mig. Vi hade precis fått en dotter så vi valde att flytta hem till vårt hus i Kalamazoo. Min fru kommer från Detroitområdet drygt två timmar därifrån. Det avgjorde vårt beslut.

Nu började intervjun gå in på detaljer som vilken typ av målvakt Chad är. Vi kom fram till att han spelar en blandning av "butterfly" och "paddle down, glove up" (där han täcker isen med klubban och håller upp plockhandsken för att täcka höga skott) Vi ska inte fördjupa oss allt för mycket i det. Men vad vi kan konstatera är att OM Chad kommer att spela med Hammarby i vinter (inget är som sagt klart) blir han en enorm tillgång. Han har rutinen som krävs för tuffa kvalmatcher.

Nördarna håller tummarna. Vi vill se Chad Alban i Hammarbys tröja i vinter.


Tobbe Klaesson & Co.
(040821)