Roland ”Rollie” Melanson om Christopher Heino-Lindberg

Intervju med Montreals målvaktstränare under Juli-lägret

Om han hade sett Christopher tidigare...
  - Nej, jag har inte sett honom före årets läger. Jag hade hoppats att han kommit hit redan förra året men då hade han genomgått en operation i axeln. Jag är glad att han kom hit det här året.

Hans intryck av den unga målvakten...
  - Hans utvecklingskurva går åt rätt håll just nu. Han är en väldigt ung målvakt och han hade problem i början när han kom hit. Han lade för mycket kraft på förstaskottet. Vi har jobbat hårt med det.
  - Han är en klok grabb. Han vill bli en riktigt bra målvakt och det är ett gott tecken. Hans arbetsmoral är helt otrolig. Han jobbar extremt hårt. Vad vi försöker göra är att få honom att jobba smartare.

Om den närmaste framtiden...
  - Vårt sätt att arbeta och det sätt vi vill jobba med våra målvakter, med alla spelare, är att det finns vissa regler. Han måste lära sig spelet precis som alla andra unga spelare, från puckbehandling, fotarbete, spelförståelse mm. Vi har vissa riktpunkter vi jobbar efter.

Om Christophers motivationsnivå...
  - Han är passionerad. Han är som en svamp och han försöker ta in så mycket han kan. Det kommer göra honom gott när han kommer tillbaka till Sverige. Hans motivation är enastående. Han gör så mycket bra helt naturligt, och nu har vi en utvecklingsplan för honom. Det är viktigt att han följer den planen.

Om de förändringar/förbättringar han sett så här långt...
  - Han gjorde många misstag de första dagarna. Han har lärt sig att vara aggressiv vid de rätta tillfällena, bättre skridskoteknik, och han har blivit bättre på hur han håller händerna.

Om Christophers starkaste sida...
  - Nummer ett är helt enkelt hans naturliga förmågor. Hans naturliga förmåga att konkurrera och hans naturliga reflexer. Han gör så många saker bra.

Om det grundläggande målvaktsarbetet...
  - Det handlar mycket om att hushålla med energin. Det är inte som en vulkan som får ett utbrott plötsligt. Tvärt om, du måste kontrollera energin så att du har mycket kvar till den tredje perioden.

Om de hockeykunskaper som Heino-Lindberg tar med sig hem...
  - Efter det här lägret kommer han ha en god och vid förståelse för hur man spelar ishockey. Hur han ska hushålla med energin. Att veta när man ska arbeta och när man ska ta det lugnt.

På lång sikt...
  - Det är så mycket han är bra på redan nu. Jag ser honom som en puckmotare nu. Så småningom kommer han bli en komplett målvakt. (040723)

Mike Wyman