Debatt:

”Det är i motgång som man ser vilka som är ens vänner!”

Bamsingarnas Thomas Österberg tycker till


Texten publicerad på Hammarbys officiella hemsida säsongen 25 november 2005

Hammarby är en klubb som väcker starka känslor. Både bland de grönvita och bland andra. Hammarby är i mångt och mycket en unik företeelse i svensk idrott. Detta kan vara en förklaring till denna känslostorm som för detta mesta präglar Hammarbyvärlden.

Alla har åsikter och synpunkter på det som görs. Det kan vara åsikter om att klubben inte värvat rätt spelare, att man inte har värvat, man inte har satsat, man inte har tagit krafttag mot problem på läktaren eller att klubben har tagit itu med problemen på läktaren. Åsikterna är många. Och ur vissa perspektiv är alla åsikter rätt och riktiga. Problemet är att ledningen för Hammarby har att se saker och ting ur vidare perspektiv, som ur ett ekonomiskt och långsiktigt perspektiv.
  Vad blir den ekonomiska konsekvensen av om vi gör så här? Vad blir konsekvensen för publiktillströmningen om vi stänger av alternativt inte stänger av vissa supporters?
  Egentligen finns inga givna svar. Men det gäller att se problematiken. Hammarby verkar inte i en isolerad värld utan verkar som en del av samhället vilket gör att man inte kan bortse från samhälleliga faktorer såsom lagstiftning, supportrars krav, ordning och säkerhet, media och sponsorer m.m.
De senaste dagarna har mycket av diskussionerna på gästböcker och olika forum handlat mycket om derbyt mot Aik och konsekvenserna av detta. Självfallet är de negativa saker som hände vid derbyt viktigt att diskutera och åtgärder måste vidtas. Men det finns annat som också är värt att fokusera på och som kommit i skymundan, som jag här vill lyfta fram, nämligen det som är positivt.
  Trots Hammarbys ekonomiska trångmål (där Hockeyn ligger långt under budget, mycket på grund av för liten publiktillströmning) så har vi ett hockeylag som spelar med hjärtat och kämpar och sliter matcherna igenom. Detta är mycket positivt. Den vilja och moral som finns i laget har vi verkligen inte varit bortskämda med de senaste säsongerna. Vi har ett lag som verkligen vill vinna matcherna för klubben, för sig själva och inte minst för alla de hammarbyare som kommit för att stödja sitt lag. Den kämpglöd som finns på isen och på läktaren är något som mest påminner om tidigt 80-tal!

  För att spelarna (och klubben) ska kunna fortsätta på den inslagna vägen: att kämpa för seger, måste även vi hammarbyare göra vårt. Den ekonomiska kris som klubben befinner sig i gör att varje hammarbyares insats är betydelsefull.
  Det är nu när det blåser som snålast som Hammarbys vänner verkligen behövs.

  Klubbens framtid kan ligga i dina händer. Varje insats behövs nu. Några enkla saker kan du som hammarbyare göra: Bli medlem i Hammarby ishockey, gå på hemmamatcherna (och ta med familj och vänner), köp matchprogram, köp souvenirer i souvenirshoppen på Hovet, printa ut matchaffischer från Hammarbys hemsida och sätt upp på anslagstavlor i ditt bostadsområde: i mataffären, i skolan, på den lokala anslagstavlan osv. Hitta sponsorer till Hammarby, eller sponsra själv (och/eller skänk en slant). Var med och bidra till den goda stämningen på Hovet när Hammarby spelar genom att ge våra spelare ett positivt stöd! Bär din halsduk med stolthet!

Vi ses på Hovet!


Thomas Österberg
(091128)