Hammarby Hockeys strategi och organisation för säsongen 06/07 och framtiden

Kvalet är klart! Nu blickar vi framåt.
Bajen är alltid bäst - på det vi gör! Efter att under flera år levt med tillskott av kapital från investerare och ambitionen att nå elitserien med vårt A-lag satsar vi nu på att bygga om klubben inifrån. Det innebär egentligen inga konstigheter: Vi satsar på det som vi så länge varit bäst på – utbilda unga hockeyspelare och duktiga ledare till att nå elitnivå.

För en del kanske det känns som slutet på något – för alla som arbetar vidare inom klubben känns det mer som en naturlig början på något nytt!. (060410)

Hammarby i serieledning efter ny vinst

Bajen tog en ny oerhört viktig trepoängare i det allsvenska kvalet.
  Den här gången var det Piteå som fick åka hem med en förlust i bagaget. 2-1 slutade matchen till Hammarby (1-1, 0-0, 1-0) inför cirka 250 i MB-hallen.

Det var inte någon match av hög klass som bjöds på onsdagskvällen, även om den började rafflande. Redan efter 58 sekunder gjorde gästernas Johan Wikberg 1-0 och efter ytterligare 58 sekunder kvitterade Jimmie Kraft snyggt på passning av Linus Stensson.
  Men sedan blev det inte lika kul. Ganska chansfattigt i en hafsig och slafsig match. Hammarby åkte inte grillor tillräckligt och Piteå hade inga större problem att hänga med. Piteå fick en straff i den andra perioden som dock inte resulterade.
  Hammarby plottrade en hel del och de farligaste chanserna var när man (av någon anledning) fick för sig att lyfta in pucken på mål. Duktige Stefan Markl bröt dödläget efter 12.20 i den tredje perioden, då han tog pucken och resolut körde in sig själv, målvakten samt delar av publiken tillsammans med pucken i Piteås mål och avgjorde matchen till hemmalagets fördel.
  Piteå satsade hårt för en kvittering så de sista minuterna blev spännande. (060405)

Slutspurt på säsongen!

Nu vänder kvalserien efter de fem första omgångarna och i skrivandes stund sitter laget på väg ner till Mariestad för revansch mot västgötarna. Det är en intensiv vecka för Bajens a-lag som har match måndag, onsdag, fredag och söndag för att sedan stå över i sista och kanske avgörande matchen. Just nu är tabellen hur jämn som helst och det verkar bli spänning in i den sista omgången onsdagen den 12 april. Det vill till att laget har tagit saken i egna händer innan dess!
  Veckan börjar alltså med bortamatch mot Mariestad ikväll och sedan hemmamatch mot Piteå på onsdag. Fredagen bjuder sedan på lokalderby borta mot Huddinge i Björkängshallen. I näst sista omgången på söndagen tar Bajen emot Arboga hemma i MB-Hallen på den ovanliga matchtiden 18.00 en söndag. Vi uppmanar alla Bajare att stötta laget under den här sista avgörande veckan för säsongen, såväl på plats i MB-Hallen på onsdag och söndag som borta mot Huddinge på fredag. Vi lovar att laget kommer att ge allt för att få spela i HockeyAllsvenskan även nästa år och att de verkligen uppskattar det stöd som Bajarna på läktarna kan ge. Vi ses i MB-Hallen! (060403)

Lyckat i Vi-Cupfinalerna

Hammarby blev återigen bästa förening i Vi-Cupen. Helgens stora finaldag i Globen drog storpublik som fick se Hammarby gå segrande ur två av de tre finalerna som klubben hade kvalificerat sig till. Hammarbys Team -93 rivstartade dagen med vinst över Huddinge IK Röd med 5-2.
  Senare på kvällen äntrade Team -91 isen men fick tyvärr se sig besegrade med 5-2 mot Stocksund. Hammarby fick dock revansch mot Stockan när Team -92 sedan vann kvällens näst sista final med 4-1. Vi gratulerar våra pojklag till både finalplatserna och de två segrarna och ser fram emot nästa års Vi-Cup med nya framgångar! (060327)

Två sekunder kvar - då slog Liberg till

Hammarby hade tappat 1-0 och 2-1 till 2-3 i bortamatchen mot Arboga.
  I slutet av matchen åkte två Arbogaspelare ut och med Daniel Larsson på bänken fick Hammarby spela sex mot tre i 51 sekunder.
  Med endast två sekunder kvar kvitterade Hammarby till 3-3 genom Tobias Liberg. Mikael Zettergren blev sen matchvinnare 1.25 in i förlängningen.

Hammarby kom till den svåra bortamatchen mot Arboga med krav på poäng, trots segern i fredags mot Huddinge.
  Hammarby fick tidigt möjligheten att spela fem mot tre. Stefan Töyrä utnyttjade det genom att skjuta 1-0 efter 2.43. Arboga kvitterade några minuter senare. Jonathan Persson gav Bajen ledningen ånyo då han gjorde 2-1 efter 9.12.
  Arboga kom tillbaka och kvitterade innan perioden var slut.
  I den andra perioden dominerade hemmalaget stort. Laget vann skotten med 25-5 och målen med 1-0. Hammarbys 12-2 i utvisningsminuter kanske förklarar en del.
  Den tredje perioden blev jämnare. Reservmålvakten Carl-Johan Klint snackade till sig ett matchstraff. Förmodligen reagerade han på den sjätte Hammarbyutvisningen på raken som drabbade laget.
  Hammarby lyckades i matchens näst sista sekund kvittera genom Tobias Liberg. Bajen fick inleda förlängningen i spel i numerärt överläge. Det klarade Arboga av men några sekunder efter att Roger Rosén avtjänat sitt straff avgjorde Zettergren. (060326)

Första segern - men den satt långt inne

438 personer hade hittat till MB-hallen på fredagkvällen då Hammarby äntligen kunde ta sin första trepoängare i det allsvenska kvalet.
  Laget besegrade Huddinge i en svängig match med 7-6 (2-0, 3-3, 2-3) vilket betyder att Bajen har fått lite häng på de övriga lagen.

Hammarby gick resolut till en 2-0-ledning i paus efter mål av Kristoffer Bäckström och Mikael Zettergren.
  Inget talade då för att matchen skulle bli det minsta jämn eller spännande. Skotten var 14-4 och 2-0 helt i sin ordning.
  Men det tog bara två minuter i den andra perioden innan det var kvitterat. Hammarby kontrade dock genom att inom loppet av drygt tre minuter gå upp till 4-2. Huddinge reducerade och Bajen utökade innan perioden var slut.
  5-3 i paus verkade lika kassaskåpssäkert som i den tidigare pausen. 30-13 i skott efter två perioder och klart Hammarbygrepp.
  Men inte, 49 sekunder in i den tredje perioden reducerade Huddinge. Bajen gjorde 6-4 strax därefter och såg alltmer ut som ett vinnande lag. Huddinge lyckades inte skapa något förrän det var mindre än fem minuter kvar. Då åkte Linus Stensson ut och 5-6 var ett faktum.
  Efter 18.22 åkte Stensson ut igen och Huddinge tog ut målvakten. Linus Persson fick tag i pucken och sköt efter 18.37 in det som alla trodde var spiken i kistan.
  ”Liket” sprattlade dock till och sparkade upp locket en bit. 15 sekunder senare var det nämligen reducerat igen.
  Hammarby klarade dock den sista minuten med viss möda. (060324)

A-laget får ny ledarduo

Hammarby Hockey ersätter tränarna Arto Blomsten och Tomas Berg med Mats Andersson och Håkan Ferm med omedelbar verkan.
Andersson och Ferm leder idag Hammarbys A-juniorer och tar nu tillfälligt över a-laget under kvalserien.
  Sportchefen Jan-Åke Tiensuu återgår till rollen som ren sportchef efter att ha varit i båset och stöttat laget och coacherna de senaste två matcherna. (060323)

Ny förlust för Hammarby

Inte heller kvalseriens andra match gick åt rätt håll för Hammarby.
  Piteå vann med 3-1 (0-0, 1-1, 2-0) efter att ha slagit in den tredje pucken i öppen kasse.

Piteå på bortaplan kanske är kvalets svåraste match, så på förhand kanske det inte var en katastrof att tappa poäng just där.
  Men med den svaga starten hemma mot Mariestad var en poäng mycket viktig.
  Matchen var mållös efter en period. I den andra öppnade Piteå målskyttet efter 3.12 genom Johan Söderström. Liam Lindström kvitterade efter drygt halva perioden och 1-1 stod sig perioden ut.
  I den tredje fick hemmalaget chansen att spela fem mot tre i nästan en och en halv minut. Nu behövde man bara 15 sekunder innan 2-1 kom.
  Hammarby satsade på att ta ut målvakten i slutskedet. Men med en halv minut kvar att spela skör Johan Westerlund in 3-1.
  Nu väntar Huddinge i MB-hallen på fredag. Man behöver nog inte understryka vikten i en seger - och att alla Hammarbyare sluter upp... (060322)

Vi Cupens slutspel

Tre utav Hammarbys ungdomslag har lyckats ta sig till den stora finaldagen av Vi Cupen i Globen.
  Finaldagen är nu på söndag den 26 mars och ett Hammarbylag är först ut med att starta dagen. Det är Team -93 som redan kl. 09.00 på morgonen möter Huddinge IK röd i en match om 2x20 minuter. Kl. 15.45 är det sedan dags för Team -91 att ta sig an Stocksunds IF och strax efter det, kl. 17.45 möter även Team -92 Stocksunds IF.
  Även dessa två matcher avgörs under 2x20 minuter. Vi håller tummarna i helgen och önskar lycka till!. (060322)

AJ fick svår start i SM-kvartsfinalen

Förhandsavoriterna Frölunda visade vart skåpet ska stå redan tidigt i första kvartsfinalen av tre i AJ:s SM-slutspel.
  Först 8 minuter in i andra perioden lyckades Bajen reducera till 1 mål mot 8 för bortalaget och det hela slutade sedan med siffrorna 2-14. Bajens båda målvakter Joachim Björkman och Rickard Kimby hann byta plats med varandra i kassen och båset flera gånger under matchen och fick alltså båda chansen att känna på Frölundas vassa anfallare.
  Kanske någon av dem har lyckats klura ut några hemligheter till returmötet i Göteborg på fredag! Vi önskar killarna lycka till i helgen!. (060322)

Sämsta tänkbara start på kvalet

Kvalet till HockeyAllsvenskan började på det värsta tänkbara sättet för Hammarby Hockey.
  I premiärmatchen i MB-hallen förlorade laget mot Mariestad med 2-5 (0-2, 2-0, 0-3) inför 358 personer.

Det var ett ganska yrvaket Hammarby som inledde kvalserien efter ett 12 dagar långt uppehåll. Man föll omgående ner i gästernas division 1-tempo, och trots att laget vann de flesta närkamperna så var det Mariestad som gjorde målen. Två stycken i den första perioden.
  I den andra perioden började Hammarby åka skridsko och då märktes klasskillnaden mellan lagen. Mikael Zettergren och Linus Stensson ordnade kvittering inför den sista perioden.
  Det tog en stund innan Hammarby kom igång i den tredje perioden, men när laget gjorde det så pressade man på ganska rejält. Ett vändningsmål hängde i luften.
  Efter en lång periods dominans kunde istället Mariestad kontra in 3-2 efter drygt 12 minuter. 4-2 kom sen av bara farten.
  Hammarby gjorde en svag match och gästerna behöver inte be om ursäkt för poängen. Samtidigt så ska inte allsvenska Hammarby förlora mot ett lag som i grunden är så pass mycket sämre. Kvalet blir tungt om Hammarby inte kommer upp i närheten av sin kapacitet. (060320)

Bajens AJ till kvartsfinal!

Hammarbys A-juniorer började SM-slutspelet på bästa sätt genom slå ut Brynäs i åttondelsfinalen.
  Bajen vann det första mötet med 5-4 men i match två tog Brynäs greppet genom att göra 4-2 halvvägs in i matchen. Hammarby gav dock inte upp och med bara tre minuter kvar kvitterade Sebastian Ellerstad och matchen gick till förlängning som slutade mållöst. I den efterföljande straffläggningen blev Richard Gynge matchhjälte genom att slå in den avgörande pucken bakom Patrik Eriksson i Brynäsmålet.
  Nu är det alltså kvartsfinal som gäller och där väntar riktigt tungt motstånd... Frölunda besöker Hovet på tisdag klockan 19:00 i den första matchen, i bäst av tre. (060318)

Bajen drar söderut i Kvalserien!

Nu är det klart - Hammarby spelar kvalserien i MB-Hallen. Efter diverse utredningar om publikkapacitet och andra praktiska detaljer är det nu klart att Hammarby kan spela Kvalserien till HockeyAllsvenskan i Sätra. Ett skönt beslut som innebär att Hammarby nu har möjlighet att räkna på en positiv kvalserie såväl sportsligt som ekonomiskt.
  MB-Hallen drivs av MB-Hockey och är en trevlig arena med en publikkapacitet på ca 700 personer. Det finns runt 400 sittplatser och en stor och varm cafeteria som vi under kvalspelet kompletterar för att kunna serva publiken på ett bra sätt. Vi vill passa på att tacka MB-Hockey som på så kort tid har hjälpt oss att planera och göra anpassningar i arenan för att vi ska kunna spela kvalserie i hallen. Vi kan konstatera att det kommer att bli fullt drag i MB-Hallen med stor risk för fyra utsålda kvalmatcher med allt vad det innebär i sportsligt stöd för vårt lag!

Information om speldagar, biljettpriser och hur du som har säsongskort ska gå tillväga kommer upp på hemsidan under torsdagen. Med stor sannolikhet startar Hammarby med hemmamatch nu på måndag den 20 mars mot någon av vinnarna Örebro/Mariestad eller Huddinge/Borlänge. (060315)

Hammarbys juniorer i SM-slutspel

Medan Hammarbys a-lag som bäst laddar för kvalspelet till HockeyAllsvenskan nästa säsong har vi glada nyheter - Hammarbys J20-lag vann sin första match i jakten på en kvartsfinalplats i juniorernas SM-slutspel. Igår vann Hammarby hemma på Hovet mot Brynäs med 5-4 på övertid i första play-offmatchen i bäst av tre för att nå SM-kvartsfinalen.
  Andra matchen spelas i Gavlerinken på fredag liksom en eventuell avgörande match på lördag. (060315)

Hammarby ångar på i Vi Cupen

Hammarbys ungdomslag firar just nu stora framgångar i årets Vi Cup-slutspel. Hammarbys Team -93 tog sig igår till den stora finaldagen i Globen den 26 mars genom semifinalvinst mot AIK. Ikväll har ytterligare tre Bajenlag chansen att ta sig till finalen i Globen. Matcherna spelas enligt följande:

Onsdag den 15 mars: kl. 17.30 Hammarbys Team -94 - Huddinge IK, kl. 19.15 Hammarbys Team -92 - Flemingsbergs IK, kl. 21.00 Hammarbys Team -91 - AIK Kör hårt killar! (060315)

Information om Kvalserien

Efter en slutspurt i HockeyAllsvenskan där de flesta puckar studsade fel väg för Hammarby blir det nu ett äventyr i Kvalserien. Tre av de fem lagen är i dagsläget klara för Kvalserien och det är Hammarby, Arboga och Piteå. De sista två lagen blir klara senast den 18 mars då den sista play off-omgången spelas. Kvalserien startar sedan måndagen den 20 mars och pågår under 10 omgångar med sista speldag den 12 april. Varje lag spelar fyra hemma- och fyra bortamatcher och står alltså över två omgångar var.
  Var Hammarby kommer att spela sina hemmamatcher är i dagsläget inte 100% klart. Den preliminära lottningen presenteras av Ishockeyförbundet nu på måndag den 13 mars och kort efter det kommer vi med vidare information om spelplats och biljetter samt vad som kommer att gälla beträffande säsongsbiljetter och annat. Alltså, håll utkik på hemsidan och i brev/emaillådan efter mer information i början av nästa vecka! (060310)

Bajen till kval trots seger över Arboga

Ibland är det bra att ha saken i egna händer.
  Hade det varit så för Hammarby så hade kvalspelet kunnat undvikas.
  Nu fick man lita till AIK som inte lyckades ta poäng hemma mot Sundsvall. För Bajen gick det bättre, 4-2 (1-0, 2-2, 1-0), borta mot Arboga.
  Men det räckte inte, som sagt...

Allt för många förluster i allsvenskans slutskede fällde avgörandet för Bajen. När laget tog sig samman och till slut vann en match, så var det försent.
  Hammarby hade ledningen efter den första perioden med 1-0 efter mål av Linus Persson. Arboga kvitterade och tog ledningen i den andra innan Hammarby vände på steken. Tobias Liberg och Jonathan Persson såg till att ta laget till en 3-2-ledning inför den sista perioden.
  Linus Stensson fastställde slutresultatet efter drygt tre minuter i den tredje perioden.
  Men samtidigt tappade AIK en 4-2-ledning i den sista perioden mot Sundsvall på Hovet. Gästerna gjorde tre raka mål, det sista bara 1.19 innan slutsignalen efter att ha tagit ut sin målvakt.
  Även AIK tog ut sin målis, i jakt på ett kvitteringsmål. Det lyckades dock inte.
  Därmed riskerar Hammarby att för första gången på 85 säsonger åka ur den näst högsta serien.
  Men, naturligtvis ska det spelas om det först. Fem lag ska göra upp om tre platser med start måndagen den 20 mars klockan 19.00 (060308)

Hammarby i besvärligt läge inför slutomgången

Dramatiska slutminuter i matchen Sundsvall-Arboga skickade Hammarby ner under kvalstrecket.
  Sundsvall sköt med bara 29 sekunder kvar in segermålet 4-3 i öppen kasse. Bortalaget Arboga behövde nämligen vinna den här matchen för att ha en chans att slippa kvala.
  Ett oavgjort resultat hade varit perfekt för Bajen som därmed skulle ha haft allt i egna händer i sista matchen mot Arboga på onsdag. Nu måste man lita på AIK samtidigt som det måste bli poäng i den egna matchen.

Att ta poäng av Skellefteå blev precis så omöjligt som man kunde ana inför söndagsmatchen.
  Utan att förta sig kunde västerbottningarna vinna med 4-0 (0-0, 2-0, 2-0). Visserligen fick man god assistans av domare Tomas Thorsbrink, men hjälpen var obehövd. Skellefteå var ett par klasser bättre. (060305)

Ny uddamålsförlust

Sex raka förluster - fem med uddamålet.
  Olyckan vänder sitt fula tryne mot Hammarby Hockey just nu.
  På fredagen var det Björklöven som vann med 1-0 (0-0, 0-0, 1-0) inför 763 i Globen.

Det var en ganska stor supporterskara som följde gästerna i dess jakt på en plats i kvalserien.
  Björklöven startade starkt och dominerade i den första perioden, som tack vare bra försvarsspel av Hammarby och stablilt målvaktsspel av Daniel Larsson, ändå slutade 0-0.
  Även den jämnare andra perioden slutade mållös trots att bägge lagen hade flera chanser att spela i numerärt överläge.
  Björklövens segermål kom efter drygt fyra minuter i den tredje perioden. Hammarby lyckades inte kvittera trots att man lyckades etablera ett visst tryck i slutet av matchen. På söndag är det match mot Skellefteå, en match där Hammarby är ännu mindre segertippat. Kampen mot Sundsvall om att slippa kvala fortsätter... (060303)

Sundsvall vann ödesmatchen

Sundsvall mobiliserade en storpublik i den hyperviktiga hemmamatchen mot Hammarby.
  Hela 1 741 var på plats för att se hemmalaget vinna med 3-2 (0-0, 2-1, 1-1).
  Enda ”glädjeämnet” för kvällen var att Linus Stensson sköt Hammarbys 9 000:e mål genom tiderna.

Sundsvall rivstartade och vann skotten i den första perioden med 18-1 (!).
  Men resultatet var fortfarande 0-0. Det dröjde till 3.51 in i den andra perioden innan hemmalaget kunde ta ledningen.
  Några minuter senare åkte Stefan Markl ut för en holding. Då passade Samuel Beckstrand på att kvittera till 1-1.
  Sundsvall fick dock sista ordet då Andreas Nyberg sköt 2-1 efter 17.28.
  Hammarby kunde komma tillbaka än en gång då Linus Stensson kvitterade till 2-2 i början av den tredje perioden. Ett mål som betyder att Hammarby Hockey producerat 9 000 mål i tävlingsmatcher genom tiderna
  Med mindre än en och en halv minut kvar att spela återupprepades visan från förra matchen mot Västerås. Ivan Puncochar gjorde då segermålet för Sundsvall.
  Nu vankas det en nagelbitande avslutning på serien då Hammarby bara har två poäng upp på Sundsvall, och svåra Björklöven och Skellefteå hemma härnäst att möta. Bajen avslutar borta mot Arboga.
  Sundsvall, å sin sida, har Västerås borta, Arboga hemma, och AIK borta. (060301)

Bajen tappade mot Västerås

Hammarby var ytterst nära att ta både en och tre poäng i hemmamatchen mot Västerås.
  Laget hade ledningen långt in i sista perioden med 3-2 men två mål av gästernas Tobias Lundqvist vände på steken. Det sista målet inslaget med 1.10 kvar.

Det har varit tuffa och målmässigt jämna matcher mellan Hammarby och VIK den här säsongen.
  Torsdagens match var inget undantag. Västerås tog ledningen redan efter 45 sekunder men bara en minut senare gjorde Liam Lindström 1-1. I den andra perioden gjorde Linus Stensson 2-1 för Hammarby, och namnen Persson sköt 3-2 med bara åtta sekunder kvar av perioden.
  Men sen var det alltså Västerås som vände och vann.
  Nästa match kan säkra Hammarbys allsvenska plats. Då åker laget till Sundsvall för streckmöte. (060223)

Almtuna vände och vann

Spelövertag och ledning efter en period med 3-2 mot Almtuna räckte inte.
  I den tredje perioden gjorde Almtuna fyra mål och vann därmed med 6-3 (2-3, 0-0, 4-0) inför 575 i Gränbyhallen.

Almtuna tog tidigt ledningen i matchen, men Christopher Dahlén kvitterade tämligen omgående. Efter 5.57 gjorde Linus Persson 2-1 i spel fem mot tre. Almtuna kvitterade, men 3-2 kom strax efter genom Tobias Liberg, ånyo i powerplay.
  Andra perioden blev mållös men i tredje kvitterade hemmalaget efter fyra minuter och tog ledningen efter 12.32.
  Ytterligare ett mål halvannan minut senare satte press på Bajen som tog ut Carl-Johan Klint med 2,5 minut kvar att spela. Gamla Hammarbyspelaren Fredrik Abrahamsson satte 6-3 i öppen kasse. (060220)

Förlust i derbyt trots spelövertag

1 298 fick se en ett Hammarby som hade förtvivlat svårt att skapa farliga målchanser.
  För, trots ett ganska markant spelövertag, förlorade Bajen säsongens fjärde derby mot AIK med 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Hammarby spelade bra i den första perioden mot ett AIK som inte varit så här blekt i något av de tidigare derbyna. Borta är lagets snabba spel och vassa offensiv. Det tog faktiskt en kvart innan man lyckades etablera ett rejält anfallsspel.
  Samtidigt skapade Hammarby alltför lite klara chanser. Och det var något som fortsatte matchen igenom.
  En onödig förlust med tanke på att skotten blev 34-18. (060216)

Nytt stort sponsoravtal!

Det största sponsoravtalet i klubbens historia

Fastighetsmäklarkedjan ERA och Hammarby Hockey inleder samarbetsavtal om bostadsförsäljning och arbete för klubbens spelare. Avtalet har potential att ge Hammarby Hockey miljonintäkter i det långsiktiga samarbetet.
  ERA är en av världens största och mest seriösa fastighetsmäklare. I samband med ERAs lokala etablering i södra Stockholm inleds ett samarbete med ”söders eget lag” och man får på så sätt goda kontakter med den lokala marknaden. Avtalet innebär att när Hammarbyvänner tipsar ERA-mäklare om en försäljning får Hammarby Hockey del av försäljningsarvodet. Tipsen ges via Hammarby Hockeys spelare Joakim Lundberg, som i sin tur fördelar försäljningen till den lokala ERA-mäklaren. (060213)

Hammarby nära ta poäng av Rögle

Hammarby tog nästan en oväntad poäng hemma mot Rögle på söndagseftermiddagen.
  Men bara nästan. Gästerna vann med 2-1 (1-0, 1-1, 0-0) inför 531 på Hovet.

Om Rögle ska slåss i kvalserien om en plats i nästa års elitserie så måste laget lyfta sig många snäpp. Laget behärskade visserligen stora delar av matchen mot Hammarby. Men när tredje periodens signal ljöd, så hade de tre poängen mycket väl kunnat vara bara en.
  Skillnaden mellan skånelagen var stor i helgens matcher. Malmö spelade snabbt, rappt och gav inte Bajen en chans. Rögle, däremot, visade inte mycket av vad tabellplaceringen ger sken av. Laget har gjort en ganska ojämn säsong hittills. Segrar över Mif har varvats med förluster mot Sundsvall och Hammarby.
  Första perioden gick dock till gästerna som också hade ledningen med 1-0 i paus.
  I andra spelade Hammarby mycket bra, vilket skotten 11-4 är bevis för. Rögle drog på sig några utvisningar, varav en resulterade i Stefan Töyräs 1-2-reducering.
  Den tredje perioden var jämn överlag. Rögle hade den första delen och Hammarby den andra. En bra insats av ett Bajen som med lite flyt hade fått med sig en pinne. (060205)

Bamsingarna nollade två gånger om

Det blev dubbelt torsk för Bamsingarna på fredagkvällen. Bamsingarnas a-lag hade inte mycket att hämta mot Allsvenskans kanske bästa lag Malmö. Resultatet blev 0-5 (0-3, 0-2, 0-0) inför 871 på Hovet.
Hammarby började bra men på några få minuter gjorde Malmö tre snabba mål och styrde därefter matchen helt och hållet. Visserligen hade Bamsingarna chans till reduceringsmål, men samtidigt spelade Carl-Johan Klint (två perioder) och Daniel Larsson (en period) mycket bra.
  Även supporterklubben Bamsingarna åkte på nöten utan att göra några mål framåt. 25-årsjubilerande Bajen Fans vann med 4-0 (2-0) i en match över 2 x 5 minuter som inledde kvällen.
  För a-laget gäller det att komma igen mot Rögle på söndag. Laget har fortfarande sex poäng att gå på för att slippa kvalspel. Sundsvall förlorade på förlängning mot Nybro. Även Nyköping tog två poäng då laget besegrade AIK med 4-3 på övertid. (060203)

Ny trepoängare för Bajen

Bajen har plockat fram storformen när den som väl behövs.
  Fredagens seger över Oskarshamn följdes upp med en klar 5-1-vinst borta mot Nybro.
  Jimmie Kraft visar att han börjat hitta målet igen. Tre kassar i den här matchen blev det.

Med periodsiffrorna 2-0, 2-1, 1-0 skakade Hammarby av sig Nybro i kampen om att undvika kvalet.
  Sundsvall kunde, som väntat, inte upprepa bravaden att vinna mot ett topplag från Skåne. I söndagens match mot Malmö ledde laget visserligen med 1-0 men föll till slut.
  Det betyder att Hammarby har sju poäng att gå på, och det ser ut som om laget kan lägga sig på en trygg mittenplats.
  AIK, som länge slagits om en kvalplats, ligger faktiskt bara två placeringar över Hammarby. Låt vara med 12 poängs marginal, men ändå... (060129)

Hammarby tog två viktiga poäng mot Oskarshamn

Hammarby tog en fin - och mycket viktig - skalp på fredagskvällen då Oskarshamn besegrades med 4-3 (1-2, 1-1, 1-0, 1-0) inför 1 741 i Oskarshamns Ishall.
Utvisningar såg än en gång ut att fälla Hammarby i matchen mot IKO. både 1-0 och 2-0 kom i powerplay. Ja faktiskt i samma powerplay, inom 20 sekunder i den första perioden.
  Det var nya Kristoffer Bäckström och Anders Strandberg som satt utvisade när Oskarshamn gjorde 1-0 efter 11.17. Bäckström kom ut men efter 11.37 satt tvåan. Stefan Töyrä gav dock Hammarby hopp när han i slutskedet reducerade.
  I den andra perioden kom powerplaymål nummer tre för hemmalaget då Tobias Liberg satt på botbänken. Denna gång var det Jimmie Kraft som höll Bajen kvar med ett mål i slutskedet av perioden.
  I den tredje perioden kvitterade Liberg efter 12.09 och matchen gick till förlängning. En förlängning som slutade på bästa sätt 24 sekunder före utsatt tid då Jimmie Kraft sköt sitt andra mål för kvällen.
  Poängen var hyperviktiga då Sundsvall skrällvann över Rögle på bortaplan. Så trots att Hammarby klev förbi både Nyköping och Nybro i tabellen så minskade avståndet till kvalplatsen från fem till fyra poäng. Mer spännande matcher väntar framöver... (060127)

Förändringar i a-lagstruppen

I dagarna har säsongens sista transferfönster för spelarövergångar öppnats och det rör på sig lite i Bajens trupp. Niklas Flodin lämnar Hovet för spel i Botkyrka Hockey och en back och en forward tar plats i truppen, nämligen Jonathan Persson och Kristoffer Bäckström
Jonathan Persson är född 1984 och har spelat med Växjö Lakers under säsongen. Han är en irrationell spelare med stockholmsbakgrund som förhoppningsvis kommer att tillföra ett vassare anfallsspel för Hammarby på sin position som ytterforward.
  Kristoffer Bäckström, född 1985, är fostrad i Brynäs och äldre bror till Brynäs senaste stjärnskott Nicklas Bäckström. Kristoffer har under säsongen spelat med Mörrum i div 1 och är en spelande back som har stor potential att utvecklas vidare i Allsvenskan med Hammarby. Vi önskar våra nya spelare välkomna lycka till i Bajen! (060126)

Bajen föll mot Växjö

Det var en gammal hammarbyspelare som inledde målskyttet i söndagens match på Hovet mot Växjö.
  Johan Ejdepalm gjorde nämligen 1-0 till gästerna efter sju och en halv minut.

Växjö gjorde även mål nummer två inför de 373 på läktarna.
  I den andra perioden vann Hammarby skotten med 15-7 och målen med 1-0 (Linus Stensson).
  I slutperioden gick Växjö ifrån till 3-1, ett resultat som stod sig tiden ut.
(060122)

Hammarby vann klart över Nyköping

Sexpoängsmatcherna radar upp sig så här dags på säsongen.
  Bortamatchen mot Nyköping var, liksom hemma mot Arboga i onsdags, oerhört viktig för kampen om att undvika kval.
  Och liksom mot Arboga, rodde Bajen hem tre poäng. Denna gång genom att vinna med 6-2 (1-1, 2-1, 3-0) inför 1 441 i Peabhallen

Hammarby tog ledningen på straff efter drygt 11 minuter genom Mikael Zettergren. Nyköping kom tillbaka och kvitterade i powerplay knappt tre minuter senare.
  I den andra periodens inledning åkte Tobias Liberg ut för tripping. Då passade Jimmie Kraft att, precis som i onsdags, göra mål i spel i numerärt underläge.
  Nyköping kom igen ånyo, även nu i power play. Men Jimmie Kraft sköt 3-2 efter 15.41, och det resultatet stod sig resten av perioden.
  I den tredje perioden sköt Mikael Zettergren sitt andra och tredje mål innan klockan passerat fem minuter, bägge i powerplay.
  Med 5-2 i ryggen spelade Hammarby ut matchen, och ”stenkastarmannen” Stefan Töyrä gjorde matchens sista mål med 28 sekunder kvar. (Töyrä blev som bekant träffade av en sten i Karlskoga i fredags.)
  Detta betyder mycket för tabellen. Hammarby drygade ut poängskillnaden till kvalplats till åtta poäng, och tog sig dessutom förbi Nyköping i tabellen. Det kanske är dags att börja jaga kvartetten Oskarshamn, Växjö, Västerås och Björklöven nu?
(060115)

A-laget mållöst - J20 upp i topp

Det var en till två tredjedelar bra fredagskväll för Hammarbyfolket.
  Tyvärr blev hockeylaget mållöst borta mot Bofors då hemmalaget vann med 4-0 (1-0, 2-0, 1-0) inför 2 805 i Nobelhallen.
  Samtidigt kunde man, förutom bandylagets serieledning i elitserien, även lyfta på hatten för J20-laget som tog en ny 6-3-seger, nu borta mot Malmö.

Christopher Dahlén 2, Karan Trehan, Simon Laudon-Sörlin, Richard Gynge och Robin Jalkerud var de som såg till att Hammarbys J20-lag snodde åt sig serieledningen i J20 SuperElit Södra Vår.
  Tyvärr finns det dock inga målskyttar att rapportera i matchen mot Bofors i Hockeyallsvenskan. Hammarby höll emot bra men efter 14.18 kom 1-0 då Bofors (av någon anledning - avvaktande utvisning eller snillrikt schackdrag?) tog ut målvakten.
  Hammarbys tabellposition stärktes dock något då Arboga föll med lika många mål, och Sundsvall med ytterligare ett. Nybro tog dock en fin skalp då laget bortaslog Björklöven. (060113)

Hammarby vann fempoängsmatch

Hammarby vann det mycket viktiga matchen i kampen runt det nedre kvalstrecket mot Arboga med 2-1 (0-0, 1-0, 1-1) inför 417 på Hovet:   Det var en match som nog skulle ha avgjorts i ett tidigare skede. Nu blev det spännande i slutet då Arboga försökte få till en kvittering.
  Segern innebar att Hammarby nu har fem poäng ned till Arboga under strecket

Det var en ganska händelserik match Hovets publik bjöds på. Hammarby startade klart bäst men mattades i en första period som till slut var relativt jämn.
  I andra körde Hammarby över Arboga men lyckades bara göra ett mål. Och i tredje jämnade spelet ut sig igen. Mikeal Zettergren satte 2-0 i periodens inledning, och närmare än 1-2 efter 8.16 kom inte Arboga. (060111)

Tack för hjälpen Blancken!

I samband med att Joakim Lundberg blev långtidsskadad i höstas hoppade backen Jonas Blanck in som ersättare. Jonas, som förra säsongen spelade i skånska Rögle, hade egentligen lagt av med ishockeyn men ställde upp för Hammarby under den tiden vi var korta på backar. Förra onsdagen mot Sundsvall gjorde Jonas sin sista match för Hammarby och nu väntar en helhjärtad satsning på en civil karriär. Vi passar på att tacka Jonas för tiden i Hammarby och önskar honom varmt lycka till i sin vidare karriär! (060111)

Bättre kan vi!

Det blev tungt för våra hockeylirare som i helgen var på turné i Norrland.
  Första matchen spelades i fredags mot Bjöklöven som, enligt egen utsago, gjorde sin bästa match för säsongen. Baklängesmålen trillade in med jämna mellanrum och slutresultatet blev 5-0. Skottstatistiken (37-13) talar sitt tydliga språk... Bajen hade svårt att hänga med.
  Efter en dags vila var det så dags för match mot Skellefteå. Redan efter en period ledde norrlänningarna med 3-0 och skottstatistiken var hela 21-3 till hemmalaget.
  Den andra perioden inleddes med 4-0 redan efter 49 sekunder och matchen var i praktiken avgjord. Trots att Bajen fortsättningsvis bjöd på bättre motstånd lyckades man aldrig komma ikapp. Matchen slutade 5-1 och Bajens enda mål gjordes av Jimmie Kraft i numerärt underläge.
  Nu behövs det både stöd från läktarna och ett jävla anamma på isen när vi på onsdag tar emot närmsta tabellkonkurrenten Arboga på Hovet. (060109)

Bajen tappade 3-1

Ett stabilt spelande Hammarby såg efter drygt 2,5 period att gå ut mot en lika stabil trepoängare mot Sundsvall.
Men 3-1 blev 3-3 inför 443 på Hovet.

Onsdagskvällens match hemma mot bottenkollegan Sundsvall blev knappast så minnesvärd som den förra hemmamatchen mot Almtuna.
  Men en seger såg det i alla fall ut att bli. Hammarby ledde med 3-1 med mindre än sju minuter kvar att spela.
  Sundsvall, som var rätt ofarliga matchen igenom även om matchen var jämn, forcerade dock in 2-3, och kunde även kvittera sekunderna efter Dan Tryborn släppts ut ur ”Mias häkte” efter två minuter med gott uppförande.
  Situationen i tabellen blev inte bättre av att Arboga besegrade Almtuna, och att Nybro fick en pinne mot Rögle. (060104)

Västerås blev för svåra

Hammarby lyckades inte följa upp onsdagsmatchen med nya poäng borta mot Västerås.
Istället blev det förlust med 2-4 (0-2, 2-1, 0-1) inför 1 769 i Rocklundahallen.

Västerås dominerade skottstatistiken stort i första och tredje perioden, och det var också då laget gjorde tre av sina fyra mål.
  Hammarby drog på sig för många utvisningar (20 min jämfört med Västerås tio) och två av målen kom när en spelare vilade ut i syndabåset.
  Annars hämtade Bajen upp 0-2 till 2-2 i den andra perioden genom mål av Liam Lindström och Mikael Zettergren. Men närmare poäng än så kom inte laget.
  Det verkar som om Almtuna skakades av matchen mot Hammarby. Hela 1-6 borta mot jumbon Sundsvall.
  Även AIK åkte på en propp, 2-7 hemma mot ”Kopiorna” från Skellefteå. (051230)

Bajen kämpade ner grinigt Almtuna

Kanske skulle resan till Stockholm bara inbringa tre enkla poäng mot ett bottenlag.
  Det skulle förklara ett alltmer frustrerat Almtuna som trots spelövertag inte lyckades koppla grepp på Hammarby.
  Surt verkade laget vara i alla fall. För så många slagsmål var det många år sedan man sett till.
  Och om sanningen ska fram, så var Hammarbyspelarna inte nödbedda.
  Matchen? Ja, den blev en rysare och slutade 6-4 (1-0, 2-1, 3-3) till Hammarby inför 786 entusiastiska åskådare.

Domaren Tobias Suomela skulle få en huvudroll i onsdagens drabbning i tre ronder mellan kvalpretendenten i röd ringhörna, Almtuna, och slagpåsen från Söder, i den gröna.
  De två första ronderna förlöpte enligt förhandstipsen. Almtuna jabbade skickligt och höll fart på benen, medan Hammarby fick gardera sig och kontraslå. Och det gjorde laget skickligt, inte minst genom omutlige Carl-Johan Klint som med bravur såg till att slagen inte träffade där de skulle.
  I stället kunde Linus Stensson få in en pärla i numerärt överläge i mitten av den första ronden.
  Almtuna kvitterade i numerärt underläge i början av den andra ronden och fortsatte också dominera. Dock inte bättre än att Stefan Töyrä kunde göra 2-1 i mitten av ronden.
  Det allra finaste spelet i hela matchen stod faktiskt Hammarby för, minuterna innan 3-1. Strålande spel med härliga kombinationer som Almtuna inte hade gard för.
  Domare Suomela trädde in i sin huvudroll i slutet av andra ronden då han hjälpte bortalaget genom en petig utvisning på Jonas Sjöqvist. Dock utan resultat.
  Tredje ronden blev rena farsen, och otroligt spännande. 4-1, 4-2, 5-2, 5-3, 5-4, 6-4. Almtuna tog ut målvakten fyra gånger. Suomela visade ut Hammarbyspelare sex gånger mot två trots att bägge lagen söp kål lika duktigt. Almtunas frustration steg i takt med att Hammarby lyckades göra ytterligare mål och efter 19.33 körde Nicklas Danielsson på Klint och åkte på matchsstraff. Efter 19.57 utbröt det stora slagsmålet med nio matchstraff och antalet utvisningsminuter stannade på 280. (051228)

1-3 i jämnaste derbyt

Spelmässigt var onsdagens derby förmodligen det jämnaste i år. I det första hade lagen halva matchen var, i det andra dominerade AIK. Men den här gången var det jämnt.
  AIK vann med 3-1 (1-0, 0-0, 2-1) efter att ha förvaltat chanserna bäst.
AIK vann den första perioden på poäng. Tja, inte bara på poäng, utan målmässigt också.
  I den andra perioden var Hammarby det något starkare laget, dock utan att kunna utnyttja det.
  I den tredje perioden fick AIK en drömstart. 2-0 i powerplay redan efter 48 sekunder och 3-0 en knapp minut senare såg ut att döda matchen.
  Hammarby kom dock tillbaka och Mikael Zettergren reducerade efter 6.48. Och de sista fem, sex minuterna pressade man på hårt, dock utan att få in pucken.
(051214)

Arboga vann sexpoängsmatch

Hammarby föll med 2-3 (0-0, 1-3, 1-0) i söndagens viktiga bortamatch mot Arboga inför 765 i Sparbanken Arena.
En mållös första period följdes av två Arbogamål i första halvan av den andra. Linus Persson reducerade till 1-2 men hemmalaget kunde gå till pausvila med 3-1 efter mål av Johan Thelin i slutminuterna.
  I den tredje perioden dröjde det till 19.49 innan Hammarby reducerade ännu än gång. I spel i numerärt överläge och Daniel Larsson på bänken sköt Andert Stranberg in matchens sista puck.
  Detta skärpte läget runt kvalstrecket och Hammarby har tre poäng att gå på inför onsdagsderbyt mot AIK.
(051211)

J18 klara för högsta serien!

Med 2 omgångar kvar av den regionala J18-serien har Hammarbys duktiga J18-lag kvalificerat sig för den högsta serien. J18-allsvenskan är en rikstäckande serie som de 4 första lagen från varje region kommer att spela i. Då serierna inte ännu är helt färdigspelade är heller inte alla motståndare helt klara. Till den första omgång den 14 januari kommer spelarna komma väl preparerade efter ett kort men hårt träningsläger med start strax efter att julmaten lagt sig och nyårsklockorna ringt.
  Den unga spelartruppen (med flera spelare födda 1990) har under coacherna Stefan Lindström och Hans Åhning gjort en bra höst och vi ser med tillförsikt fram emot nya kämparinsatser under vårsäsongen... detta i den högsta J18-serien! (051209)

Gamla hjältar fick se gammal hjälte sänka Bajen

Det var de före detta Hammarbyspelarnas kväll på Hovet.
  I publiken fanns ett 60-tal veteraner som representerat Hammarby från 1950-talet och framåt.
  Och i motståndarlaget fanns tremålsskytten Andreas Paulsson, som gjort över hundra mål för Hammarby.
Och inte nog med det. I målet gjorde Andreas Hadelöv (en match för Bajen en gång i tiden) några nyckelräddningar när matchen fortfarande var målmässigt jämn.
Skellefteå trampade gasen i botten från början och Hammarbyarna såg lite vilsna ut. Spelet jämnade dock ut sig en aning efter de inledande minuterna, och många av gästernas skott var plockpotatis för duktige Daniel Larsson.
  I den andra perioden jämnade matchen ut sig. Skellefteå fick en smakstart då Fredrik Krekula gjorde 2-0 redan efter 33 sekunder i spel i numerärt underläge.
  Hammarby kom dock tillbaka. Mikael Zettergren reducerade till 1-2, men på en utvisning kort därefter gjorde Daniel Sondell 3-1.
  Skellefteå spelade sen av matchen mer eller mindre. Det kändes hela tiden som om laget hade en extra växel att ta till. Hammarby gav aldrig upp, men räckte inte riktigt till.
(051207)

Bajen hämtade upp 0-2 till 2-2

Trots ett markant spelövertag lyckades Hammarby inte ta tre poäng mot Nyköping på söndagen.
  Men, laget lyckades på en dryg minut i slutskedet hämta upp 0-2 till 2-2 och dessutom skapa en rad lägen för ett segermål.
Hammarby startade klart bäst och dominerade den första perioden ganska eftertryckligt. Nyköpings 0-1-mål efter 16.26 kom därför snöpligt och inte alls rättvist.
  I den andra perioden spelade gästerna upp sig samtidigt som Hammarby tappade sitt spel. 0-2 i slutet av perioden vad inte fullt så överraskande även om resultatet sett till matchen som helhet inte direkt speglade verkligheten.
  Den tredje perioden var Hammarbys. Skottstatistiken 16-3 säger en del, men det var framför allt de sista 7-8 minuterna som Hammarby kom igång.
  Och till slut fick Bajen utdelning, först genom Dan Tryborn efter 13.59, och sen var det Jimmie Kraft som 1.09 efteråt kvitterade.
(051204)

Stark andra period bäddade för seger

Vad hände i periodpausen mellan första och andra perioden i matchen mot Björklöven?
  Tja, spelarna kanske petade i sig några klunkar Agent Orange, för Löven vissnade betänkligt i mellanakten.
  4-0 i en match som slutade 6-3 (1-1, 4-0, 1-2) inför 451 på Hovet.
Björklöven startade matchen starkt men trots två möjligheter i numerärt överläge så var det Hammarby som inledde målskyttet efter 8.12 genom Jonas Blanck.
  Inte direkt rättvisande, men så fick också Björklöven in en kvittering innan paus.
  I den andra perioden ryckte Hammarby upp sig. Klarade av de egna utvisningarna galant, samtidigt som man gjorde två kassar i powerplay.
  Den tredje perioden blev lite nervös. Hammarby blev passivt och Björklöven körde framåt i vagnen och lyckade peta in två puckar, innan Jimmie Kraft avgjorde i öppen kasse.
  Tre välbehövliga pinnar och lite större marginal ner till strecket. (051130)

Stjärnsmäll mot Sundsvall

Kölaget Sundsvall bjöd Hammarby på en riktig stjärnsmäll då lagen möttes i Gärdehov på söndagseftermiddagen.
  Endast 366 fick se hemmalaget vinna med hela 7-2 (2-0, 2-0, 3-2)
Två mål i början av slutperioden, Linus Persson och Stefan Töyrä, var ett försök till att hämta upp Sundsvalls 4-0-ledning som man skaffat sig under de första två perioderna.
  Sundsvall replikerade dock drygt två minuter senare. Efter 12.58 gjorde laget 5-2 i spel i numerärt överläge. De lyckades peta in ytterligare två mål innan slutsignalen.
(051127)

Förlust mot Bofors

Hammarby förlorade fredagsmatchen på Hovet mot Bofors med 3-6 (0-2, 0-2, 2-3) inför blott 361 personer.
Liksom Västerås fick Bofors bäst tänkbara start på matchen. Laget tog ledningen redan efter 1.55 i powerplay.
  Det var början på en räcka Boforsmål som skulle fortsätta in i början av den tredje perioden då laget gjorde 5-0. 4.39 stod uret på då.
  Hammarby lyckades dock göra match av tillställningen. Tre mål inom drygt fyra minuter, genom Stefan Markl 2, och Joakim Ohlsson, gjorde matchen spännande.
  Efter 16.56 lämnade Carl-Johan Klint kassen, men det betydde bara ytterligare ett mål för gästerna 41 sekunder senare.
  På söndag väntar Sundsvall borta i en sexpoängsmatch. Seger där och mot Björklöven på Hovet på onsdag så ser det genast lite ljusare ut.
(051125)

Bajen kämpade sig till oavgjort

Inte många av de 500 på Hovet trodde att Hammarby skulle få med sig några poäng efter den första periodens Västeråsdominans på onsdagkvällen.
  Men två lyckominuter i slutet av den andra perioden gjorde matchen ovissare, och Hammarby kunde till slut kämpa sig till ett oavgjort resultat, 4-4 (1-3, 2-0, 1-1, 0-0).

Gästerna hade välförtjänta 3-1 efter 21-4 i skott, siffror som i och för sig låter värre än vad det var. Det är inte skottförsöken, eller puckarna som smiter strax utanför som räknas. Men, i vilket fall så dominerade Västerås eftertryckligt.
  Andra perioden blev betydligt jämnare. Västerås hade fortfarande taktpinnen men Hammarby hade mer att säga till om. Utvisningarna gick också i högre grad till gästerna, och det var i ett powerplay som Mikael Zettergren kunde göra sitt andra mål för kvällen. Det första kom på straff i den första perioden.
  Med tre sekunder kvar av perioden åkte Västerås Robin Persson ut på en tvåminutare och med en tekning i anfallszon så tog Hammarby ut duktige Daniel Larsson och satte in en extraspelare.
  Krigslisten lyckades och i den allra sista sekunden satte Anders Strandberg kvitteringspucken.
  Den sista perioden blev skottmässigt lika ojämn som den första (14-2 till Västerås). Dock var trycket inte lika tungt. Det var många skott från distans, och det kändes heller inte som Hammarby var så fullständigt tillbakapressade även om VIK fortfarande höll i taktpinnen.
  Det var dock Bajen som gjorde 4-3 genom Dan Tryborn när klockan närmade sig 12 minuter. En liten stund senare kom kvitteringen som också blev matchens sista mål.
  I förlängningen hade lagen ett par bra chanser var. Hammarbyarna träffade uppenbarligen inte mål på sina försök så skotten landade på 1-6, totalt 12-49.
(051123)

En minut och 13 sekunder fällde Bajen

Tre snabba mål i början av den andra perioden, efter 0.20, 0.49 och 1.33, avgjorde matchen mellan Almtuna och Hammarby inför 1 332 i Gränbyhallen.
  Matchen slutade 2-5 (1-1, 1-4, 0-0).

Hammarby höll spelet väl upp i den svåra bortamatchen mot Almtuna. 1-1 efter den första perioden (11-9 i skott) efter Bajenkvittering på straff av Mikael Zettergren.
  Andra perioden började på sämst tänkbara sätt. Tre snabba baklängesmål och man undrar om laget glömde både huvudet och skridskorna i omklädningsrummet.
  Almtuna gick upp till 5-1 innan Samuel Beckstrand kunde reducera i slutskedet av den andra perioden i spel i numerärt överläge.
  Fler mål blev det inte, men ska man ta något positivt med söndagens omgång var att Hammarby bjöd upp till spel (28-24 i skott), samt att de flesta övriga resultaten gick åt rätt håll.
(051120)

Bajen vände och vann derbyt

Det var en storpublik, 5 716, som fick se ett uträknat Hammarby vända 0-1-underläge i slutminuterna till seger på övertid.
  Mikael Zettergren och Linus Stensson, samt målvakten Daniel Larsson, var Hammarbys matchvinnare på fredagkvällen

När det var dags för derby nummer två i årets Hockeyallsvenska, så var Hammarby inte längre favoriter mot nyuppflyttade AIK.
  AIK, på kvalplats och i kanonform, mot ett Hammarby, som endast har en Nybroförlust på torsdagen att tacka för att laget ligger över det undre kvalstrecket. Allt talade för en bekväm svartgul seger.
  Så blev det nu inte. Efter ett par avvaktande inledningsminuter visade Hammarby att laget kan spela hockey. Laget var snäppet bättre i större delen av perioden och släppte inte fram AIK till några farligare möjligheter. En utvisning efter sju minuter gav Gnaget chansen att komma in i matchen och det gjorde man. AIKs powerplayspel är mycket starkt. Det var dock inte förrän med fem minuter kvar som AIK på allvar kom igång, och en utvisning efter 15.41 på Joakim Lundberg gav nytt AIK-tryck. Ett tryck som stod sig perioden ut. Perioden knappt till Bajen trots det.
  I andra perioden spelade Hammarby bitvis som under de första 25 minuterna i förra derbyt, det vill säga inte alls. Man spelade ett ”spel” som lät ”topplaget” Halmstad Hammers vinna med 52-19 i skott häromsistens. AIK tackade och tog emot, och såg ut som rena Sovjetiska landslaget. Men hur svårt är det att briljera mot koner?
  Dock blixtrade Hammarby till stundtals och kom till sju avslut, ett och annat var ganska farligt. Perioden klart till AIK.
  I den tredje perioden spelade Hammarby bättre. Ett gäng utvisningar förstörde mycket, och AIK kunde till slut göra 1-0 i spel fem mot tre.
  Med 2.49 kvar fick Hammarby samma chans till spelövertag. Det resulterade i kvittering.
  I förlängningen klarade Hammarby av 44 sekunders spel tre mot fyra, och spelade sedan upp sig. Hade ett tre mot ett läge som slarvades bort. Linus Stensson sköt dock 2-1 efter 2.28. De bortåt 5 000 AIK-arna tystnade och lommade iväg.
  Matchen var intensiv och spännande. Bråket som pågick på läktaren både i första och i viss mån i tredje perioden, samt utanför Hovet efteråt, drar ner helhetsbetyget markant. Synd att 80-talet gjorde comeback på det sättet. (051118)

Williams utlånad, Lundberg på väg tillbaka

Hammarbys forward Bobby Williams har under detta transferfönster lånats ut till Trångsund. Bobby lånas ut för att få möjlighet till mer speltid men kommer även fortsättningsvis att tillhöra Hammarbys organisation. Vi önskar Bobby lycka till och hoppas på ett snart återseende!
  Joakim Lundberg är nu tillbaka i full träning sedan en tid. Vår rutinerade back har genomfört en bra rehabiliteringsperiod där han också på ett föredömligt sätt har stöttat vårt unga lag från sargkanten. Så fort Joakim känner sig helt återställd får vi se honom i matchstället igen! (051116)

Uddamålsförlust borta mot Växjö

De snöpliga poängförlusterna grinar illa för Hammarby just nu.
  På måndagkvällen var det Växjö som, i en rätt stökig match, kunde sätta avgörande 2-1 (1-0, 0-1, 1-0) med endast drygt fem minuter kvar att spela.

Till skillnad från matchen mot Halmstad var Hammarby med på banan på ett helt annat sätt. Bortsett från inledningsperioden som hemmalaget tog hem både mål- och skottmässigt (10-2), så var Hammarby väl så flitigt förekommande i anfallszonen.
  Det går dock inte att bara skylla på oflyt för förlusten. Växjöspelarna gästade utvisningsbåset 14 gånger för två minuter, och det var bara vid spel fem mot tre som Hammarby lyckades göra mål (Mikael Zettergren).
  Ska man, trots förlusten, även gräva fram något positivt ur hockeyallsvenskans 13:e omgång, så får det bli att serien tätnar allt mer, vilket betyder att Hammarby långt ifrån tappat kontakten med det övre strecket. Samtidigt börjar lagen nedanför röra på sig, framför allt Nybro och Arboga. (051107)

Hammarby tappade 0-2

Två Hammarbyspelare, som det tidigare inte lossnat för, höll på att bli stora matchvinnare borta mot Halmstad på onsdagkvällen.
  Men, en 2-0-ledning i slutet av matchen blev på 1 minut och 1 sekund plötsligt 2-2, vilket betyder att Bajen tagit 1 av 6 viktiga poäng mot bottenlag de senaste matcherna.

Målvakten Carl Johan Klint, som innan matchen hade den hårresande räddningsprocenten 77,78 spikade igen målet mot ett för dagen klart bättre Halmstad. 32-8 i skott efter två perioder säger allt.
  Samtidigt ledde Hammarby med 1-0 genom Liam Lindström, som innan matchen mäktat med 1 mål och en målpass.
  Lindström nöjde sig inte med det. Han sköt även Hammarbys 2-0-mål efter 12.14 i den tredje perioden. Halmstad reducerade dock minuten efteråt, och efter ytterligare en minut kvitterade laget då Hammarby hade en spelare i utvisningsbåset.
  Sett ur skottfördelningen (52-19 till Halmstad) får Hammarby vara nöjt med en pinne, men sett till ledningen så är det naturligtvis surt.
  Positivt dock att två viktiga spelare verkar ha kommit i gång på allvar. Dessutom ökade inte avståndet till den fjärde kvalplatsen (ja, vi hoppas förstås fortfarande...)
  Tidigare succémålvakten Daniel Larsson fick en puck i pallet mot Nybro, med en lättare hjärnskakning som följd. Hemsidan har inte fått besked om vad Hr Doktorn sa vid undersökningen. (051102)

Hammarby slarvade bort tre poäng

Hammarby fick bästa tänkbara start mot Nybro på söndagen. Ledning med 2-0 redan efter 6.03 genom Linus Stensson och Dan Tryborn.
  Sedan somnade laget in och vaknade inte igen förrän i den tredje perioden, och då var det för sent. Matchen slutade 3-5 (2-2, 0-2, 1-1) inför 752 i Globen.

Det var matchen då Hammarby inte längre var nederlagstippat och kunde slå ur underläge. Det var dags att leverera.
  Och till en början såg det bra ut. Bajen gjorde två snabba tämligen omgående. Laget glömde dock att den största tillgången är hjärtat och så stod det plötsligt 2-2, låt vara mycket turligt; ett enkelt skott från blålinjen då en Hammarbyförsvarare glömt att resolut lyfta pucken ur zon. Daniel Larsson var skymd och pucken slank in. Det andra målet räddades och låg bakom en knästående Larsson men råkade petas in.
  Andra perioden glömmer vi. Spelet var jämnt men Nybro gjorde målen. I den tredje trampade Bajen i gång och det var i princip spel mot ett mål förutom under tre minuter då Nybro spelade i numerärt överläge plus den enstaka kontringen då Peter Rylander tilläts skjuta 5-3 i fritt synfält för olycklige målvakten Klint.
  En ljusglimt är att publiktrenden ser positiv ut. Kan laget ta revansch och sopa till Halmstad, och plocka poäng i de två närmaste bortamatcherna, så kan vi nog vänta oss ett bra tryck i bortaderbyt mot AIK den 18 november. (051030)

Järnvilja gav två poäng - trots sen kvittering

Hammarby besegrade kvalpretendenten Oskarshamn med 2-1 i sudden death på onsdagskvällen.
  Hammarby orkade att komma tillbaka och avgöra trots att Oskarhamn kvitterat 1-0-ledningen med bara 1.14 kvar att spela av ordinarie matchtid.
  Jonas Blanck blev matchhjälte efter att snyggt ha styrt pucken över en liggande Timo Leinonen.

Matcher mot Oskarshamn brukar ofta handla om kramkalas längs sargerna. Så också denna gång.
  Men emellanåt kom lagen åt att spela en hyfsat rafflande och ganska chansrik hockey.
  Sammantaget var det en ganska jämn match, trots att gästerna vann skotten överlägset (19-39). Man undrar stilla var alla skotten kom ifrån, men det var nog så att Oskarshamn var bättre på att lägga puckarna på mål. Dessutom hade laget några fem mot tre-lägen då man pepprade på.
  Bäst i kväll var hammarbyspelarnas inställning. Man ville verkligen vinna. Som delad vinnare var hemmaklacken som stundtals skapade en mycket bra stämning. Efter de senaste hemmamatcherna ”riskerar” hockeyn få kultstämpel, för det är helt enkelt ett jävla drag på läktarna. (051026)

Nu startar vi WebbMästers blogg

Allt fler väljer att publicera sig på det stora internätet genom att skriva dagbok, via en webblogg (blogg).
  Naturligtvis vill Webbmäster inte vara sämre, så från och med nu kan vi erbjuda ”WebbMästers Voice” direkt till din dator.

WMV kommer naturligtvis att koncentrera sig på Hammarby Hockey (Den finns ju här!), men som den transhammarbyist Webbmäster är, så kommer det även att dyka upp inlägg och tankar om alla sporter där Hammarby är med i.
  För även om Hammarby IF består av ett antal fristående föreningar (eller sektioner som man sa tidigare) så behövs röster som för samman klubben till en enhet. Ty en hammarbyare är en hammarbyare är en hammarbyare...
  Just nu handlar det om en röst (Webbmästers) men tekniken finns att liksom på fotbollens officiella sida, ha fler inloggare som bidrar till bloggen. Det hoppas vi kan komma så småningom. Vem vill inte höra matchhjältens egna kommentarer?
  Kommentera gärna innehållet och kom med åsikter och idéer om ämnen vi bör ta upp.
/Webbo (051024)

Å här är bloggen - inlägg för inlägg

Vilken Skånesöndag, Bajen!

Inte nog med att Hammarbys fotbollslag förpassade Malmö FF till allsvenskans femteplats medan man säkrade en plats i Royal league.
  En stund senare stod hockeylaget för en praktknall då Rögle besegrades med 2-1 (0-1, 2-0, 0-0) i Ängelholm.

Daniel Larsson tillbaka i mål, tillsammans med en stor revanschlusta, bäddade för en skräll då Hammarby tog tre poäng av topplaget från nordvästra Skåne.
  Och man bjöd upp till spel. Skotten var i det närmaste helt jämnt (33-34) och målvakterna Andreas Andersson och Daniel Larsson uppenbarligen på sina bästa humör.
  Segern innebär att Hammarby kan se med lite mer tillförsikt på framtiden. Nu har laget visat att man kan spela jämnt, och besegra, topplagen.
  Bajens segerskyttar var Jimmie Kraft och Joakim Ohlsson. (051023)

Tre viktiga poäng mot Arboga

Hammarby reste sig direkt efter de två förlusterna under helgens Norrlandsturné, och vann med samma siffror, 4-2, hemma över Arboga.
Blott 357 hade pallrat sig iväg till Hovet för att se Hammarby ta sig an Arboga, ett Arboga som tog ledningen efter knappt fem minuters spel.
  Innan den första periodens slut hade dock Bajen kommit i kapp och förbi genom mål av Joakom Ohlsson och Samuel Beckstrand. Skotten 17-5 vittnar om en stor Hammarbydominans och en hel del Arbogautvisningar...
  I andra perioden utökade Mikael Zettergren till 3-1 och i slutet av perioden gjorde Arboga en ”fuling”. Med 40 sekunder kvar av perioden och vid spel fem mot fyra så tog man ut målvakten Mikael Bohman. Det resulterade i reducering till 2-3.
  Nya utvisningar (fem stycken) förhindrade gästerna att komma i kapp i den tredje perioden. I stället kunde Jimmie Kraft äntligen spräcka sin målnolla när det återstod 1.59.
  Bajens seger betyder att glappet ner till just Arboga under strecket utökades till fem poäng, medan marginalen upp till kvalplatsen minskade till fyra poäng. Dessutom är avståndet uppåt till lokalkonkurrenterna allt kortare då Sundsvall tog sin andra seger för säsongen mot nämnda lag.
  Kvällens skräll stod Växjö för, som tillfogade Rögle dess första förlust.
(051019)

2 x 2-4 under Norrlandsturnén

Även den andra helgmatchen i Norrland slutade 2-4 med Hammarbys siffror först.
  På söndagen var det Skellefteå som blev för svåra för Bajen.

Det såg ut att bli en tung eftermiddag/kväll för Hammarby efter den första perioden. Skellefteå hade 2-0 och 20-2 i skott. När laget sen gjorde 3-0 i början av andra perioden såg det inte mycket bättre ut.
  Men Hammarby kom tillbaka. Efter mål av Stefan Töyrä och Linus Stensson var det plötsligt match igen. Hammarby vann också andra periodens skott.
  Utvisningars förbannelse kostade Hammarby chansen till poäng. Skellefteå gjorde 4-2 i spel fem mot tre efter 13 minuter i den sista perioden, en period som innehöll 18 utvisningsminuter för Hammarby och två för Skellefteå. (051016)

Hammarby föll mot Björklöven

Hammarby lyckades inte ta poäng borta mot Björklöven på fredagskvällen, en motståndare som historiskt sett varit svår att få på rygg, speciellt uppe i Umeå. Matchen slutade 2-4 (0-0, 0-1, 2-3).
När Hammarbys Stefan Markl kvitterade till 1-1 efter 3.33 i den sista perioden ökade hoppet till poäng borta mot svårspelade Björklöven.
  Tio minuter senare hade dock Löven gått ifrån till 3-1.
  Med knappt fyra minuter kvar att spela tog Hammarby ut målvakten och satsade för reducering. Det gick bra. Tobias Liberg sköt 2-3 efter 18.03.
  Bajen kom dock inte närmare än så. Istället var det hemmalaget som kunde skjuta in pucken i öppen kasse i slutskedet.
  På Hovet tog AIK emot Almtuna, och förlorade med samma siffror, 2-4. (051014)

Supportrar vill flytta match

Nästa söndag, den 23 oktober, spelar två Hammarbylag i Skåne.
  Klockan tre gör fotbollslaget säsongsavslutning borta mot Malmö FF, och en timme senare är det allsvenskt nedsläpp i Ängelholm där Rögle står som värd.
  Denna krock har föranlett hammarbysupportrar att försöka flytta fram hockeymatchen.

Idén kom upp på svenskafans gästbok där en supporter ”kom på” att det ju skulle vara förträffligt om alla de hundratals Hammarbyarna som garanterat ska se matchen i Malmö, även får en chans att åka vidare till Ängelholm.
  Supportrar som ”gör två flugor på smällen” har förekommit förut. Senast för ett par veckor sedan då handbollsbussen till holländska Waalvijk stannade till i Kalmar på hemvägen.
  Ett upprop är under uppseglande. Hammarbysupportrar har uppmanats att kontakta alla inblandade för att skjuta fram matchen till 17.30 för att kunna skapa denna win-win-situation, där hundratals Bajare stöttar sitt hockeylag samtidigt som Rögle BK får ett antal extra tusenlappar i klubbkassan.

/Webbo (051014)

Säsongens första trepoängare

Hammarby tog säsongens första trepoängare då Sundsvall besegrades med 5-1 (1-1, 2-0, 2-0) inför 413 själar på Hovet.
För första gången fick Bajen spela ut på allvar i årets serie. Sundsvall, som inlett serien på sämst tänkbara sätt, hade inget att sätta emot ett spelglatt Hammarby.
  Gästerna hängde med i halva matchen, men sedan åkte två spelare ut nästan samtidigt och Hammarby kunde göra 2-1.
  Hammarby klev upp på övre halvan av tabellen (åttonde plats) och är efter fyra omgångar i hasorna på lagen kring kvalstrecket. (051010)

Ökad beredskap i försvaret

Hammarby IF Ishockeyförening har rekryterat backen Jonas Sjöqvist från Trångsunds IF. Jonas är en ambitiös spelare som är född 1980. Han har meriter från Allsvenskt spel med Huddinge och har representerat juniorlandslaget vid ett flertal tillfällen. Vi är nöjda med att Jonas väljer att vidareutveckla sig hos oss och kommer att bidra till att förstärka vårt defensiva spel. Jonas karaktär att jobba hårt och att offra sig för laget är även det mycket viktiga ingridienser i vårt lagbygge. Vi hälsar Jonas välkommen!

Även anfallet förstärks

Forwardssidan har förstärkts med den lovande 21-årigen Niklas Flodin. Niklas har allsvenska meriter från Huddinge och har även landskamper i bagaget. I fjol var han i USA och prövade lyckan i NAHL-laget Wichita Falls Wildcats... det blev hela 41 poäng på 54 matcher! Niklas beskrivs som en smart lirare med ett vasst skott. (051007)

Schirmer lånas ut

Hammarby IF Ishockeyförening har beslutat att flytta över försvararen Dennis Schirmer för spel i Trångsund. Trångsund är ett topplag i division 1 och ger Dennis chansen att få mer speltid och därmed möjlighet till utveckling på en hög nivå. Under försäsongen har Dennis dragits med en skada vilket gjort att en stor mängd istid är extra viktigt i sin strävan att komma tillbaka till den fina formen han visade upp säsongen 2004/2005. Vi önskar Dennis lycka till och hoppas på en fortsatt utveckling för honom. (051006)

Beckstrand fixade poäng - igen

Hammarby ställde till med en liten skräll på onsdagskvällen då laget tog poäng borta mot Västerås. 2 884 fick se en målsnål historia som slutade 1-1.
Bajen hoppades, men räknade nog knappast, på poäng borta mot ett revanschsuget Västerås, som i förra omgången förlorade hemma mot AIK.
  Men Hammarby fick en smakstart med mål i powerplay redan efter 53 sekunder genom Samuel Beckstrand, som därmed blev poängräddare för andra matchen i rad.
  För det blev inte så många fler mål. Bara ett enda i början av den tredje perioden då VIK kvitterade genom Mattias Lööf i det sjunde försöket i power play.
  Daniel Larsson agerade ånyo levande vägg då hemmalaget smattrade iväg 44 puckar mot honom (hmm, eller om det var samma puck 44 gånger...). Hammarby sköt 17 skott.
  Resultaten i den tredje omgången innebär att Hammarby har fått lite luft ner till kvallagen. Både Sundsvall och Arboga är fortfarande utan poäng, och Nybro åkte på en stjärnsmäll borta mot Malmö, 3-10.
  Värt att notera är att Almtuna har slingrat sig upp på tredje plats. Enda poängtappet var mot Hammarby, och ”AIK-derbyt” mellan Solna och Skellefteå som gästerna vann med 3-0 inför knappt 3 000 på Hovet. (051005)

Tryborn och Larsson nära bli hjältar – Beckstrand blev det

Matchen mellan Hammarby och Almtuna på lördagseftermiddagen blev mer tillknäppt än mötet tidigare i veckan mot AIK.
  Almtuna hämtade upp 0-2 till 2-2 med bara ett par, tre minuter kvar att spela. Samuel Beckstrand smackade dock in segerpucken efter 47 sekunders övertid.

Hammarby började nära nog lika virrigt som i matchen mot AIK. Denna gång kom laget igång mycket snabbare och utjämnade spelet redan i den första perioden.
  Matchen var jämn i två perioder men det var hemmalaget som hade skärpan framför motståndarmålet, och Daniel Larsson framför sitt eget. Därför var 2-0 ganska logiskt.
  I tredje perioden började Hammarby spela ängsligt samtidigt som Almtuna trummade på. Två snabba mål i slutskedet (16.23 och 17.14) betydde ett rättvist oavgjort resultat.
  Hammarby kom dock tillbaka på övertid och Samuel Beckstrand sköt ett överraskande distansskott (Bajen skjuter rätt sällan och inte så överraskande i vanliga fall) som överrumplade Gusten Törnqvist i Almtunakassen. (051001)

Hammarby har fått förstärkning

Ni som var på premiären i onsdags la säkert märke till att Bajens försvar har fått sällskap av en, på tröjan, ej namngiven nummer 14. Nyförvärvet heter Jonas Blanck och är en erfaren back på 28 år som de tre senaste säsongerna har spelat i Rögle BK. Det är en taktiskt skicklig spelare som utnyttjar hela sin tyngd (94 kg) i det defensiva spelet.
  Jonas är en lagspelare som gärna delar med sig av sina tidigare erfarenheter. Något som kan komma väl till pass i årets unga trupp. (050930)

Hammarby vaknade - men för sent

Hammarby och AIK tillhör måhända inte Hockeyallsvenskans toppskikt denna säsong. Men det första derbyt lagen emellan bjöd på två lag som mestadel gasade full fart framåt. När den feta damen sjungit klar stod Solnalaget som segrare med 5-4, detta inför drygt 3 000 åskådare.
Det var gästande AIK som började bäst. Laget dominerade knappt men klart första perioden och ledde också fullt rättvist med 2-0. Detta efter två powerplaymål.
  Den andra perioden började på sämst tänkbara sätt för Hammarby. Två snabba AIK-mål inom loppet av 34 sekunder gjorde att man till och med en riktigt luttrad hockeysupporter började ifrågasätta glädjen av att få vara med om en 44 omgångar lång Golgatavandring.
  Men, Hammarby ville annat. Efter en timeout med målvaktsbyte, började Bajen åka skridskor och spela hockey på allvar. Och utan att överdriva så tillhörde resten av matchen hemmalaget.
  Två nyckelhändelser avgjorde till slut till AIKs fördel. Först drog Hammarby på sig två onödiga utvisningar vilket lät AIK spela med fem mot tre i en och en halv minut. Precis när den första utvisningen klarats av sköt den före detta Hammarbyspelaren Joakim Millqvist 5-2.
  Andra händelsen var den straff som Tryborn tyvärr satte rakt på AIK-målvakten 11 minuter in i sista perioden. (050928)

Allt klart för seriestart - Bajen blir kvar på Hovet!

Hammarby Hockey och Globenarenorna har idag träffat avtal om villkoren för seriespel på Hovet för säsongen 2005/2006 som innebär fördelar för bägge parter.

Idag har Hammarby Hockey och Globenarenorna träffat avtal om villkoren för seriespel på Hovet 2005/2006. Globenarenorna får genom detta avtal grundläggande krav uppfyllda samtidigt som avtalet ger Hammarby Hockey stabilare ekonomiska förutsättningar.
  – Hammarby Hockey har spelat på Hovet sedan invigningen 1955. För alla oss Stockholmare och hockeyälskare är det positivt att det kommer att fortstätta så, säger Barry Andersson, Ordförande Globenarenorna.
  – Hovet och Hammarby Hockey hör ihop. När det Hockeyallsvenska seriespelet nu drar igång satsar vi allt på att spela underhållande och offensiv hockey. Blir vi bara många Hammarbyare på matcherna så kommer klubbens ekonomi att stärkas väsentligt och ge oss ännu bättre förutsättningar framöver, säger Stefan Öström, Ordförande Hammarby Hockey.
  – Med det här avtalet uppfylls våra grundläggande krav samtidigt som Hammarby Hockey får behålla mer av biljettintäkterna om publiktillströmningen ökar, det räcker med ca 350 betalande åskådare för att betala arenahyran. Allt därutöver tillfaller Hammarby Hockey, säger Globenarenornas VD Ulf Larsson.
  – Klubbarna ute i landet har ofta bättre ekonomiska villkor än Stockholmslagen. Dagens avtal innebär dock att skillnaderna minskar. Det är bra för Stockholmshockeyn och det är bra för Hockeyallsvenskan, säger Stefan Öström.
  Nu rivstartar säsongen med ett hett stockholmsderby på Hovet då Hammarby möter AIK nästa onsdag den 28 september kl 19.00. (050920)
Vem blir Hammarbys poängkung den här säsongen?
RESULTAT:

Jimmie Kraft 25% (344 röster)
Dan Tryborn 13% (175 röster)
Bobby Williams 11% (144 röster)
Stefan Töyrä 8% (112 röster)
Någon annan 8% (104 röster
Linus Persson 7% (94 röster)
Stefan Markl 6% (86 röster)
Mikael Zettergren 6 % (81 röster)
Liam Lindström 5% (75 röster)
Linus Stensson 5% (66 röster)
Christopher Lindholm 3% (45 röster)
Joakim Ohlsson 3% (44 röster)

Hammarby utan arenaavtal!

Om mindre än tre veckor startar HockeyAllsvenskan och Hammarbys situation kring arenafrågan är minst sagt besvärlig. Det senaste avtalet med Stockholm Globe Arenas gick ut i våras och ett nytt avtal är föreslaget. Ett avtal med ekonomiska villkor som Hammarby inte skulle klara av och därför inte kan skriva på. Det innebär samtidigt att Hammarby inte har någon arena att spela på den kommande säsongen.

Hammarby Hockey har inför den kommande säsongen kraftigt förändrade förutsättningar ekonomiskt. Under förra säsongen gjorde AEG (Anschutz Entertainment Group) klart att man fortsättningsvis inte kommer att stödja Hammarby Hockey ekonomiskt längre. I och med det har vi gjort en rad nedskärningar för att minska kostnaderna. Bland annat har vi flyttat till mindre kontorslokaler på Zinkensdamms IP, mer än halverat spelarbudgeten och skurit ned ytterligare på personal.
  I samband med den rationaliseringsprocess som genomförts för att Hammarby Hockey ska överleva, har jämförelser gjorts med de allsvenska klubbar som i våras spelade i SuperAllsvenskan. Det som skiljer avsevärt är arenavillkoren. Vi betalar för matcharrangemang ca 1.0 miljon kr mer än den närmaste klubben i ”kostnadsligan”, samtidigt som de begränsade intäktsmöjligheterna ger ett inkomstbortfall på ca 2-3 miljoner kr.
  Hammarbys ställning som elitklubb i Stockholm är, precis som för Djurgården Hockey och AIK, unik. Som elitklubb måste vi spela i en arena som är godkänd av Svenska Ishockeyförbundet och det Stockholms Stad kan erbjuda är idag Hovet och Globen. Efter ett möte med Idrottsförvaltningen tidigare den här veckan har vi tillsammans konstaterat att det inte finns någon alternativ arena för oss. Det innebär att våra enda arenaalternativ är några av Sveriges största arenor och att vår motpart i detta fall är ett kommunalt arenabolag (med kommersiell verksamhet) med krav på att minska sina förluster kraftigt de närmaste tre åren. Hammarby har i allra högsta grad förståelse för Globe Arenas verksamhet men det gör icke desto mindre vår situation unik när det kommer till kostnader. Hammarby har ju som sagt inget alternativ.
  Hammarby har nu skickats runt bland politiker, förvaltningar och Arenabolagets ledning och ingen ser det som sin uppgift att lösa situationen för oss. Faktum kvarstår – vi har endast en arena att välja på, ett omöjligt avtalsförslag att välja på och ingen som vill ta ansvar för våra usla arenavillkor. Vi är beredda att ta de begränsade intäktsmöjligheterna som Hovet innebär för oss men inte beredda att betala mer än vad den närmaste klubben i allsvenskan efter oss betalar. Vi tycker inte det är ett orimligt krav men problemet är att vi inte har någon att förhandla med. Som vi ser det är den enda rimliga lösningen att Stockholms Stad och Arenabolagets styrelse ger den operationella ledningen på Arenabolaget i uppdrag att ge Hammarby lättnader i avtalet.
  Som de obotliga optimister vi trots allt är tror vi på seriepremiär med en stor publikfest i hemmaderbyt mot AIK på Hovet den 28 september. Allt annat skulle betraktas som en skandal i idrottssverige! (050908)

Team Sportauktion ny partner

Hammarby Hockey har inlett ett samarbete med internetsajten Sportauktion.nu - en specialiserad aktör på auktioner av matchanvända kläder och andra unika sportprylar. Ambitionen är att regelbundet lägga ut matchtröjor och andra värdefulla klubbattiraljer från Hammarby Hockey för auktion hos Sportauktion. Vi har också en gemensam ambition att genomföra specialauktioner, t ex live under matcher under säsongen. Den första auktionen ligger uppe på Sportauktion senast under morgondagen och det är inget mindre än Hammarbys sköna matchtröjor från säsongerna 97-99 - Bamsingtröjorna! Skynda att fynda din egen slitna, insvettade och kultiga matchtröja med retrokänsla!
  Så snart de nya matchtröjorna är levererade kommer vi också att lägga ut den senaste säsongens matchtröjor. Som bekant har vi några unika tröjor i den samlingen också med spelare som slutade i och med förra säsongen samt ett par fina lirare från NHL. Vi välkomnar Sportauktion som ny partner och ser fram emot ett givande samarbete! (050908)

Två backar klara

Hammarby har fyllt på backförrådet med två nya spelare.
Under semestern har Hammarby Hockey gjort klart med ytterligare två spelare, en svensk och en amerikan. Det är dels Andreas Strandberg från Boden, dels Brian Phinney från det stora landet i väster. (050804)

Joakim Lundberg gör en säsong till för Bajen

31-årige backen Joakim Lundberg har beslutat sig för ytterligare en säsong i Hammarby.
  Hammarbys backbesättning har ökat med 33 procent sedan Joakim Lundberg nu bestämt sig för att fortsätta i klubben.
  Jocke gör därmed sin andra säsong i a-laget efter en diger hockeykarriär som innefattat en säsong i Nacka HK, en i Djurgården-Danderyd/Täby, en i Södertälje, fyra i Djurgården, två i Västerås samt fyra i Malmö.
  Förra säsongen gjorde Lundberg 17 poäng, fördelade på sex mål och elva assist på 43 spelade matcher.
  På webbsidan ”Elite Prospects” skriver man följande om honom: ”Lundberg never gets a lot of attention. He is a hardworking defenseman with impressive defensive skills. He plays very solid and he's quite appreciated in Malmö.”
  Jocke Lundberg är ”quite appreciated” i Hammarby också! (050609)

Sommarträning i full gång

Just nu genomförs hård försäsongsträning med Hammarbys a-lag. Träningsgruppen är ett stort gäng bestående av a-lagsspelare tillsammans med samtliga A-juniorer.
  Under måndagen och tisdagen genomfördes tester på Bosön och vittnen säger att det fanns en hel del utmattade spelare efter bland annat 3000-meterstestet...
  Träningen leds av Jan-Åke Tiensuu och så kommer också vara fallet när det gäller isträningen under kommande säsong. Till sin hjälp har Jan-Åke assisterande tränare Arto Blomsten som också kommer att assistera a-lagscoachen under säsongen.
  Vem som ska coacha a-laget är ännu inte helt klart men vi kan avslöja att det finns ett par heta namn som det förs diskussioner med just nu. Inom kort kommer vi att kunna presentera den nya sportorganisationen i sin helhet och förhoppningsvis också ett par nya signade backar till a-laget! (050601)

”Klintan” tillbaka - Bobby kvar

Nu fyller vi på truppen med två nya namn. Namn som får en att tro att Hammarbys värvnings- ansvariga varit och botaniserat i Hollywood. Målvakten Carl-Johan ”Klintan” Klint kommer tillbaka från Skellefteå, och unge forwarden Bobby Williams har bestämt sig för att stanna i Hammarby.
Nästa säsong lär det bli en hel del ”Plocka svamp” på Hovet då Carl-Johan Klint tar på sig den grönvita tröjan igen, efter en säsong i Skellefteå.
  Han kom från Vallentuna i början av 2000-talet och fick under några säsonger stå tillbaka för Joakim Persson. När han tog över som förstemålvakt så visade han att han var mogen uppgiften. Klint är en stabil målvakt som sällan gör en riktigt dålig match, och ofta är mycket bra.
  Carl-Johan Klints ettåriga utflykt till Norrland har varit en het och kontroversiell potatis. Men det här ”fallet”, liksom många, många andra, är något som supportrar och andra helt enkelt måste acceptera. Världen ser inte ut som på Åke ”Plutten” Anderssons tid, inte ens som på Hasse Malms.
  Med Klintans och Daniel Larssons påskrifter har nu Hammarby säkrat kvalitén i det bakersta ledet.

Bobby Williams är en av Hammarbys egna unga lovande forwards. Bobby är född 1985 och började sin karriär i Hammarbys pojklag.
  Under juniortiden har Bobby hunnit med en sväng i Huddinge, Leksand och en säsong med totalt 62 matcher i Swift Current Broncos i kanadensiska WHL. Förra säsongen spelade Bobby i vårt J20 SuperElitlag där han gjorde 16 poäng på 17 matcher. Som spelare är Bobby en hårt jobbande och tuff spelare med ett bra skott.
  /Webbmäster (050601)

Stockholms första regionala hockeygymnasium

Förra veckan klubbade Svenska Ishockeyförbundet (SIF) formellt igenom att Bromma Gymnasium och Hammarby Hockey får Stockholms första regionala hockeygymnasium.
  Hammarby Hockey är den anordnande föreningen och har det sportsliga ansvaret att genomföra utbildningen. Riks- och regionala ishockeygymnasier auktoriseras av SIF. Detta innebär att SIF står som garant för den sportsliga kvaliteten och den nationella likvärdigheten. Dessutom bevakar SIF att anordnande kommun och förening uppfyller kraven på goda skolmässiga och sportsliga förhållanden.

Inför säsongen och skolåret 05/06 har Hammarby genomfört en testdag för de elever som sökt hockeygymnasiet. Resultatet av testdagen finns att läsa på Bromma Gymnasiums hemsida

Hammarbys regionala elithockey-gymnasium på Bromma Gymnasium är en stort steg i Hammarbys långsiktiga satsning att bli Sveriges bästa plantskola för framtida elitspelare.
  Med gymnasiet får vi nu möjligheten att erbjuda kvalificerad hockey- och skolutbildning på hemmaplan för våra egna spelare vilket innebär att de slipper tidig utflyttning från Stockholm för att kunna kombinera hockey och studier. (050601)

En skåning, en hemvändare och en kvarsittare...

Idag kan Hammarby Hockey presentera ytterligare tre spelare som kommer att representera klubben säsongen 2005/2006.
  Vi börjar med ett helt nytt namn, Stefan Markl, 26-årig forward som närmast kommer från Väsby. Moderklubben är Malmö IF som han varit med om att vinna ett junior-SM-guld med.
  Vidare hälsar vi Tobias Liberg välkommen tillbaka efter två säsonger i Halmstad Hammers. Tobias har ett stort Hammarbyhjärta (vilket hela den Libergska familjen har) och har, liksom Jimmie Kraft, snott hem ett pojk-sm-guld i bandy.
  Vi är även glada över att kunna konstatera att Samuel Beckstrand spelar ytterligare en säsong hos Bamsingarna. (050523)

En Kraft-karl är tillbaka

Hammarby Hockey har det höga nöjet att presentera ett nytt förvärv inför kommande säsong.
  Det är en spelare som faktiskt vunnit SM-guld för Hammarby. Som målvakt! I bandy...!!!
  Jimmie Kraft är tillbaka till Bajen efter ett år i Västerås IK Ungdom. Den målfarlige forwarden har skrivit på för ett år.
  Ett stort välkommen även till Liam Lindström, som följer Dan Tryborn från Sundsvall. (050512)

Fler spelare klara!

Vi är mycket glada att kunna meddela att både Stefan Töyrä och Linus Stensson har tackat ja till ännu en säsong i Hammarby.
  De båda lirarna börjar bli riktiga Bajenveteraner med sina 238 respektive 235 a-lagsmatcher i den grönvita tröjan. Vi skriver alltså in en rejäl drös rutin och en stor mängd Bajenhjärta i nästa års ungdomliga trupp.
  Som om inte det vore nog så har även Joakim Ohlsson har tackat ja till fortsatt spel. Vår lovande forwardstalang gör därmed sin andra säsong som a-lagsspelare. (050503)

Klara nyförvärv

Mötena med olika spelare duggar just nu tätt på Hammarby Hockeys nya kontor. Men som vanligt väljer vi på hemsidan att inte gå handlingarna i förväg och riskera att förhandlingarna med spelarna spolieras genom att sprida diverse rykten. Rykten som ondskefulla motståndarlag i värsta fall skulle kunna dra fördel av.
  Två nyförvärv är i nuläget signade, men många fler spelare är naturligtvis på gång.
  I fredags skrev forwarden Christopher Lindholm på för Bajen. Christopher är en talangfull 19-åring (20 om drygt en vecka) som bl.a. har spelat tre säsonger i Leksand. Christopher beskrivs som en skridskostark högerskytt med sinne för mål. Förra året visade han sin styrka genom att samla ihop hela 19 poäng på 22 spelade matcher med Huddinge.
  Tidigare idag skrev även Dan Tryborn på ett kontrakt. Dan, som säsongen 00/01 spelade med Hammarbys J20-lag, har hittat hem till söders höjder efter en säsong i Leksands J20-lag samt fyra säsonger i Sundsvall. Dan är en hårt arbetande forward som brukar samla på sig många poäng genom både mål och målgivande passningar.
  Det står också klart att följande spelare från fjolårstruppen lämnar Hammarby: Ragnar Karlsson (Luleå), Johan Ejdepalm (Växjö), Christopher Heino (Färjestad) och Stefan Blom (Arlanda). (050502)

”Nya” Hammarby Hockey tar form

Just nu pågår febril aktivitet inom Hammarby Hockey. En ny sportorganisation håller på att ta form med syfte att leda Hammarby in i en nysatsning med ungdomlig inriktning.

Inför säsongen 05/06 och för många år framöver är Hammarbys strategi att förvalta och utveckla rollen som Sveriges bästa plantskola för framtida elitspelare. Hammarby har historiskt sett alltid varit en av Sveriges bästa ungdomsföreningar och nu är målsättningen att bli den elitklubb som leder utvecklingen i att fostra unga spelare till vidare spel i allsvenskan och elitserien. För dig som regelbundet besöker Hovet och Zinken för att se Hammarby spela innebär det att du kommer att få se ett ungdomligare Hammarby där vårt a-lag grundas på i huvudsak ambitiösa unga spelare på väg uppåt i karriären. Målet är att löpande behålla våra unga spelare och ta oss till nya framgångar via egna talanger.
  I vår vision ingår att ge spelarna en ”värdefull vardag” vilket innebär att Hammarby tar ett större ansvar för både den hockeymässiga utvecklingen såväl som för spelarens vardag och personliga utveckling. Utöver ishockeyn inkluderar det arbete och skola.
  Till den nya sportorganisationen kommer både nya och gamla Hammarbyare. Vår nya sportchef Jan-Åke Tiensuu har vi presenterat tidigare och vi kommer snart att presentera fler tillskott och en bild över hur den nya organisationen kommer att se ut.
  Vi ser med tillförsikt fram emot den kommande säsongen och hoppas att du som supporter kommer att gilla vår nya ungdomliga inriktning! (050420)

/Styrelsen, Hammarby Hockey

Vad händer i juniorlagen?

Just nu pågår arbetet med att forma nästa års juniortrupper. Hammarby kommer att ha en större juniorträningsgrupp som bedriver sin träning på Hovet nästa säsong. Ur den gruppen tas sedan J20 och J18-laget ut för spel i respektive serie. Ett första steg till uttagning för träningsgruppen sker nu i helgen då det spelas internmatcher på Zinken. Ni som är intresserade att titta är välkomna 14.00 på lördag och 11.00 på söndag! (050420)

Nya Hockeyallsvenskan

Som många av er säkert redan vet så genomgår den Allsvenska hockeyserien en stor förändring inför nästa säsong. Den södra och norra uppdelningen försvinner och alla lagen samlas i en bantad serie med 16 lag. Det innebär att den allsvenska hockeyligan kommer att bli en jämnare och roligare serie som där fler lag på allvar kommer att kunna konkurrera med elitserielagen.
  De 16 klubbar som spelar i Hockeyallsvenskan i höst är: AIK, Malmö Redhawks, IF Björklöven, Bofors IK, Hammarby IF, Nyköpings Hockey, IK Oskarshamn, Rögle BK, Skellefteå AIK, Almtuna IS, IFK Arboga, IF Sundsvall Hockey, Västerås IK ungdom, Halmstad Hammers HC, Nybro Vikings IF och Växjö Lakers HC.
  Med ungefär en miljon åskådare är Hockeyallsvenskan idag Sveriges tredje största liga publikmässigt efter Elitserien i hockey och Fotbollsallsvenskan. Under kommande säsong kommer också Hockeyallsvenskan att tv-sändas i kabel-tv-kanalen Sport-Expressen med preliminär sändningsdag på måndagar.
  Nästa säsong kan vi Hammarbyare också se fram emot nya roliga derbyn mot AIK. Ytterligare en utmärkt anledning att köpa säsongskort som börjar säljas nästa vecka! (050420)

Jan-Åke Tiensuu till Hammarby

Hammarby Hockey har inlett sin nysatsning på att etablera Sveriges bästa plantskola för unga lovande elitspelare. Jan-Åke Tiensuu blir klubbens första värvning och han får från och med nu ansvaret för den sportsliga utvecklingen.
Hammarby Hockey har inlett sin omorganisation för att befästa och utveckla sin roll som en av Sveriges bästa plantskolor för blivande elitspelare. Just nu rekryteras ett antal nyckelpersoner för nysatsningen som innebär ett nytänkande i utvecklingen av talanger. I satsningen ingår ”Zinken Factory” – hemmaplan för ungdomsutbildningen och samarbete med skolor i Stockholm. Bland annat startar Hammarby Hockey Stockholms första regionala hockeygymnasium i samarbete med Bromma Gymnasium till hösten.
  A-lagsverksamheten kommer fortsättningsvis få en ungdomligare inriktning men med målsättningen att hålla samma höga nivå som de senaste säsongerna.
  Jan-Åke Tiensuu är 38 år och kommer ursprungligen från Kiruna där hockeykarriären som spelare startade med bland annat TV-puckspel. Som tränare har Tiensuu varit verksam i de stora Stockholmsklubbarna Hammarby, AIK, Djurgården och Huddinge och nu är han alltså tillbaka som sportchef i Hammarby inför kommande säsong. Rollen som sportchef innebär ett övergripande ansvar för den sportsliga utvecklingen i hela klubben, från pojklag upp till a-lagsverksamheten. (050330)