Ska inte Stockholm ha några elitlag i ishockey i framtiden?

Önskemål från Hammarby Hockey

Texten publicerad på Hammarbys officiella hemsida 9 september 2005

Villkoren kring de enda arenorna som stockholmslag i HockeyAllsvenskan och Elitserien kan spela i blir bara svårare och sämre medan våra kollegor i landsorten får bättre och bättre möjligheter. Jag är allvarligt oroad för Hammarby Hockeys framtid. Vad jag förstår har Djurgården och AIK det också bekymmersamt, men de får tala för sig själva.

De villkor som Hammarby Hockeys a-lag erbjuds av Stockholms Stad och Globe Arenas är så dåliga jämfört med våra konkurrenter (förutom AIK) att det i stort sett är omöjligt att överleva som allsvensk ishockeyklubb. En undersökning, som vi gjort under våren bland vår sju konkurrenter i Superallsvenskan, visar att vi betalar avsevärt mer än alla andra och ändå erhåller minst intäktsmöjligheter av samtliga. Då bortser vi från den stora publikkapacitet på arenan som vi i princip inte behöver.
  Kostnaderna räknade på vår snittpublik är ca 1 miljon högre samtidigt som de begränsade intäktsmöjligheterna, jämfört med en snittklubb i Hockeyallsvenskan, för serveringar, kiosker och sponsormöjligheter ger ett inkomstbortfall på ca 2-3 miljoner kronor. Nedan kan du läsa en sammanställning på matchkostnader och intäktsmöjligheter för Superallsvenskans lag. Vi hoppar över träningsvillkoren för a-lag, juniorer och ungdom denna gång. De kostnaderna är ca 3 gånger högre än för de andra klubbarna sett över en säsong.
  Globe Arenas har erbjudit oss i princip samma avtal som tidigare. Muntligen har vi tillsammans med AIK erbjudits reklamytorna på Hovets is, vilket i stort sett är en förutsättning för att få spela i Hockeyallsvenskan. Det förbättrar våra intäktsmöjligheter. Men samtidigt har vi blivit meddelade att all publik blir tvungna att betala 15 kronor i administrationsavgift vid köp vid arenan innan match. Då så gott som alla våra åskådare köper biljetter i anslutning till matchen innebär det att 450 000 kronor går till biljettadministratören istället för till oss. Den tappade intäkten har vi absolut inte råd med.

Hammarby Hockey har följande önskemål i ett nytt avtal:

Vi vill inte betala mer i matchkostnader än den som betalar näst mest i Superallsvenskan, dvs 20% av biljettpriset inkl. moms och administrationsavgifter. Slopa även minimikostnaden/match. Ta istället högre provision på biljetter över 4 000 åskådare. Publikkapaciteten är mer än tillräcklig för en allsvensk klubb.
  Vi vill ha del, 10%, av omsättning i kiosker. Mot det marknadsför vi kioskernas sortiment inne på arenan, vilket borde öka omsättningen.
  Matchutrymmet på Hovet skall vara ”ren” från andra sponsorer förutom Globe Arenas och att vi inte skall stå för upp-och nedsättning av sargskyltar.
  Isen på Hovet ges till Hammarby och AIK och därmed HockeyAllsvenskan (Globen ges till Djurgården och Hockeyligan). Det lag som vill måla om isen vid byte av arena får bekosta det.

Jämförelse med de klubbar som spelade i SuperAllsvenskan våren 2005

(alla summor inkl.moms)

Hammarby Hockey:
Matcher: 26% på biljettintäkter (min 28 620/match) + 8:-/biljett.
Reklamrättigheter: 93 750 kronor/år. Enbart 1:a och 2:a band. Delad arena innebär att vi betalar ca 150 000 kronor/säsong för upp- och nedtagning av skyltar. Inga isrättigheter. Konkurrerande sponsorer inne på arenan är ett stort problem för oss.
Serveringsrättigheter: Nej.
Parkeringsintäkter: Nej.
Events: Tvång av köp från inhyrd entreprenör. Infront har rätt att sälja och konkurrera på våra matcher via sitt restaurangavtal.

Lag 1:
Matcher: 250 000 kronor/år.
Reklamrättigheter: Ingår ovan, allt utom hallnamn. Kommunen har litet sponsorskap.
Serveringsrättigheter: Ja ingår, (500 000 intäkt/år).
Parkeringsintäkter: Ja.
Loger, events: ensamrätt.

Lag 2:
Matcher: 5-10 000/match.
Reklamrättigheter: Ingår ovan, allt utom hallnamn. Kommunen har litet sponsorskap.
Serveringsrättigheter: Hyra 60 000 kronor/år.
Parkeringsrättigheter: Ja.
Events: Ensamrätt.

Lag 3:
Kostnad: 1 000 000 kronor/år för alla rättigheter. Då ingår även fri träning och drift för ishallen.

Lag 4:
Matcher: 20% på biljettintäkter.
Reklamrättigheter: 70 000 kronor/år. Allt ingår. Kommunen är största sponsor.
Serveringsrättigheter: 8 000 kronor/säsong.
Parkeringsrättigheter: Ja.
Events: Ensamrätt.

Lag 5:
Matcher. 10 kronor/betald åskådare. Minimum 15 000/match.
Reklamrättighet: Ingår ovan. Kommun stor sponsor.
Serveringsrättighet: Ja.
Parkeringsrättigheter: Ja.
Events: Ensamrätt.

Lag 6:
Matcher: 7 000 kronor/match.
Reklamrättighet: Ingår ovan. Kommunen bland topp10 av sponsorer.
Serveringsrättighet: Ja. 10 000 kronor/år.
Parkeringsrättigheter: Ja.
Events: Ensamrätt.

Lag 7:
Driver hallen i egen regi med driftsbidrag om 2,1 miljoner/år från kommunen. Större renoveringar tar kommunen löpande klubben. Ny träningsanläggning ger nya 1,4 miljoner i driftsbidrag/år.


Hammarby Hockey
(090107)