Coacherna tycker till

Mini och Arto.
Texten publicerad i matchprogrammet till hockeyallsvenskan säsongen 2005/2006

Arto Blomsten gör detta år sin tredje säsong i Hammarby och årets uppdrag lyder head coach. Sitt första år ledde han Hammarbys A-juniorer till SM-kvartsfinal i J20 SuperElit och förra säsongen assisterade han sportchefen i a-lagstruppen.
  Den nya ordningen i Hammarby med instruktörer och coacher för varje lag i klubben gäller så klart också för a-laget. Artos roll som head coach innebär att ansvara för hur lagets medlemmar samarbetar och utvecklas som kollektiv. Hans uppgift är att coacha varje individ till bästa prestation utifrån deras förutsättningar och samtidigt se till att laget utvecklas optimalt med de spelare som finns att tillgå.
  Ett samspel alltså som bygger på att roller i laget utvecklas på ett tydligt sätt och att alla vet vad de ska göra på isen. Matchmagasinet bad Arto tycka till om några aktuella hockeyämnen.


Inför äsongen är det inte helt enkelt att avgöra var laget står sportsligt i den nya allsvenskan:
  ”Vi har tappat cirka femton spelare från förra årets lag. Nya oprövade spelare gör det hela lite oroväckande men också väldigt intressant. För många av de unga spelarna är det ovant med så mycket matcher och träningar som a-lagsspelet innebär och det kan innebära lite berg- och dalbana i resultaten inledningsvis innan vi hittat en jämnhet. Men samtidigt är de positiva aspekterna att alla jobbar väldigt hårt och tränar bra med sina plus och minus som hockeyspelare. Vi har spelare här som verkligen vill spela hockey och som är passionerade i sitt spel. Vi har en bra stämning i truppen”

Hammarbys ekonomiska förutsättningar denna säsong gör att spelarna har ett arbete vid sidan om för att få en värdefull vardag. En nyordning som Arto tycker är bra:
  ”Spelare som har ett arbete vid sidan om får en större chans att också växa som människa. Att träffa andra människor utanför hockeykretsar vidgar vyerna och kan göra att man blir en bättre hockeyspelare. Man är kanske också mer sugen på hockey när man begränsar mängden träningspass.”

Arto om svenska juniorspelare:

”Svenska juniorer gör som de blir tillsagda men det är väldigt lite utöver det. De blir serverade träningstider och tar få egna initiativ till träning. Det är en skillnad i mentaliteten från förr, en negativ trend. När jag växte upp var man ständigt i rörelse vilket gav en annan kroppskontroll genom atletiska övningar. Jag tror att rörelser i olika former och sammanhang också påverkar rumsuppfattningen och det påverkar troligtvis också spelsinnet. Inte ens idrottsfolk rör sig spontant på det sättet idag”.

Arto om spelaragenter:

”Kreti och pleti har agenter idag och varje agent tar vilken spelare som helst. Många spelare går från mamma och pappa till en agent. Det är ju i själva verket viktigt att få växa upp och ta ansvar själv, det är ju livets skola och ett sätt att utvecklas. Jag tycker att agenter enbart ska användas till att diskutera ekonomiska förutsättningar med föreningarna och inte ta han om allting runt omkring. Nu ringer agenterna om vad som helst och i långa loppet tror jag att det är negativt för spelarna och att det kan störa den relation som man som ledare och adept strävar efter.”

Arto om förutsättningar för elithockey i Stockholm:

”Det blir sämre och sämre förutsättningar för att få fram bra hockeyspelare i Stockholm. I Stockholm fokuserar vi just nu på isytor för det är ett gigantiskt problem. Men egentligen har vi sämre förutsättningar på alla plan. Att bara ha en ishall vore ju bra, men om vi jämför med t ex Västerås som jag kommer ifrån så finns där två hallar bredvid varandra, hela Rocklundaområdet med gympahallar, grusplaner, löpslingor och annat. Ingen klubb har det så i Stockholm. Sen har vi ju den ekonomiska biten där arenorna kostar multum för klubbarna på elitnivå. vill inte Stockholms Stad ha hockeyverksamhet? Då kanske vi allihopa ska överväga att flytta till kranskommunerna och få bättre villkor.”

Till sin hjälp som assisterand coach har Arto en i Hammarbykretsar populär person, nämligen Tomas ”Mini” Berg. Tomas gjorde alla Hammarbyare saliga som lagkapten bland annat under den klassiska säsongen 92-93 när Hammarby spelade ner AIK från Elitserien. Tomas spelade i Hammarbys a-lag från 1985 till 1993 och startade sedan tränarkarriären i Skå IK. Tomas utbildar sig nu inom rehabilitering och ser uppgiften i Hammarby som en rolig utmaning.

Arto om Tomas:

”Tomas har en stor passion för hockey och en skön inlevelse. Som spelare klarade han sig mycket bra tack vare sin klokhet trots att han är lite liten som hockeyspelare. Den klokheten har han fortfarande och han kommer att tillföra oss mycket”.

Tomas om att vara tillbaka i Hammarby:

”Det är otroligt kul och stimulerande att komma tillbaka till Bajen. Det är ett bra steg för mig som senast tränat ett lag i division ett. Jag har känt Arto sen vi spelade i DIF:s -65:or och det är roligt att få jobba ihop. Kemin stämmer perfekt och vi har samma mål med det vi håller på med inom hockeyn. Just nu är det att göra det bästa för Hammarby”.

Roligaste Hammarbyminnet:

”Utan tvekan derbymatcherna mot AIK säsongen 92/93. Ljuvliga minnen. Kanske får vi uppleva något liknande i år!?”


(081212)