Grönt ljus för Hammarby Hockey!

Stefan Öström i matchprogrammet

Texten publicerade i matchprogrammet till hockeyallsvenskan säsongen 2005/2006

Bakgrund

Hammarby Hockeys verksamhet står inför säsongen 05/06 med en rad nya förutsättningar som påverkar vår ekonomi på ett dramatiskt sätt. Vi har levt ett ganska skönt liv med investerare som satt in pengar de senaste fem åren för att försöka nå den lönsamma Elitserien. Nu har AEG meddelat att de inte längre kommer att skjuta till pengar, vilket innebär att vi måste visa vinst på vår egen verksamhet.
  Verksamheten består av massvis med utvecklingsbara talanger, vårt J20-lag i den högsta serien och a-laget i den nya HockeyAllsvenskan. En intressant serie som spelas i 44 omgångar över hela säsongen. Publik, TV och sponsorer har visat mycket stort intresse och det skall bli kul att se hur mycket åskådare våra matcher i utmanarligan till Elitserien kommer att locka!
  Vårt nya avtal med Globe Arenas medför att de tar alla intäkter upp till ca 350 betalande åskådare och att Hammarby tar 100% av intäkterna över det. Det innebär att om publiken kommer i vinter så får vi stora möjligheter att utveckla vår sportsliga verksamhet i framtiden. Så tack för att du sitter här på läktaren idag. Kom gärna tillbaks!

Vår nya sportsliga strategi

I en arbetsgrupp har vi under våren tagit fram ett strategiskt dokument som vi kallar ”Grönt ljus”. Under ledstjärnorna ”utvecklande ishockey för ambitiösa spelare” och ”värdefull vardag” har vi beskrivit hur vår verksamhet skall bedrivas från yngsta pojklag till seniorlag. Under ledning av Jan-Åke Tiensuu vidareutvecklas ”Grönt Ljus” nu och sätts i verket redan denna säsong. Visionen är att ha flest Hammarbyfostrade spelare i Tre Kronor i framtiden. Det uppnåddes faktiskt redan i säsongens första landslagsturnering då vi hade fyra spelare med som debuterade hos oss i Hockeyallsvenskan.
  Utvecklande ishockey innebär att vi skall hitta våra egna vägar i spelsystem, träningsmetoder och organisation. Till exempel har vi idag en instruktör för varje träningsgrupp (2-3 lag) med mål att långsiktigt utveckla individen samt en coach för varje lag som har till uppgift att kortsiktigt nå goda resultat med de spelare som instruktören ”levererar”. En spännande organisation som kräver en ”röd tråd” i spelsystem med definierade roller och med kreativa träningsmetoder som på lång sikt utvecklar spelaren i sin roll.
  Ledstjärnan ”värdefull vardag” innebär att vi skall ha en helhetssyn på alla människor i organisationen. Vi har startat samarbeten med skolor och arbetsplatser. Vi kommer att på ett mer seriöst sätt se över hur vi sköter kost, friskvård och mental rådgivning. Vi skall utveckla en ”hammarbymodell” där a-laget skall bestå av egna spelare som på sikt skall ta oss till Elitserien.

Ny träningsanläggning är ett absolut måste

För våra ungdomar har vi idag Sveriges sämsta träningsanläggning placerad på Zinkensdamm med mycket begränsade möjligheter för istider. Skall vi leva upp till ”Grönt ljus” är en ny anläggning en nödvändighet. Den anläggningen får även gärna innehålla en hall för allsvenskt spel för ca 3 000 åskådare. Vi jobbar stenhårt med Stockholms Stad och olika kommersiella intressen för att lösa detta. Först när vi fått denna anläggning kan vår verksamhet på fullt allvar blomma ut.

Stefan Öström
Stockholm 20 september 2005


(081212)