Är målet att döda Stockholms hockey?

Öppet brev från Hammarby Hockey

Texten publicerad på Hammarbys officiella hemsida 12 december 2006

I Stockholm finns 10 ishallar (8 av dem byggda av föreningar).
Det betyder att det går 75.000 invånare per ishall.
  I Huddinge är motsvarande siffra 15.000 invånare och i Danderyd är det ännu färre som samsas om samma ishall.
   Stockholms kommun har 12 hockeyklubbar med ungdomsverksamhet: AC Camelen, Brinkens IF, Djurgårdens IF, FoC Farsta , Hammarby IF, Hässelby/Kälvesta , IK Göta, Kista Hockey, MB Hockey, Nordia Bagarmossen, Spånga IS och Tranebergs IF, det finns ytterligare några föreningar som enbart bedriver seniorhockey.


Vid inledningen till denna säsong var 7 av kommunens totalt 14 hallar och uterinkar utslagna och obrukbara p g a underhållsarbete eller bristande underhåll (haverier på isaggregat, mögel, ojämna och sluttande underlag osv)
  Värst drabbade av alla Stockholmsklubbarna är Hammarby.
  Ungdomshallen på Zinken är stängd sedan i somras p g a haveri i isaggregatet och mögel som följd av bristande underhåll från stadens sida.
  Hammarbys A-lag saknar helt hockeyarena (Idrottsförvaltningen förfogar inte över någon godkänd hockeyarena för spel i Allsvenskan och Elitserien) istället tvingas vi spela och träna i f d hockeyarenan, numera evenemangshallen, Hovet (en hall som bara under november är oåtkomlig 12 dagar p g a konserter, events, isomläggningar etc).

Hammarby Hockey är en av landets äldsta hockeyklubbar (87:e säsongen). Vi var med och bildades Svenska ishockeyförbundet. Vår hemmabas har alltid varit Söder och Hovet.
  I slutet av 80-talet fick ungdomsverksamheten lämna Hovet för att ge plats för bygget av Globen. För egna medel byggde vi en provisorisk ishall över Zinkensdamms IPs smala uterink. Stockholms Idrottsförvaltning har sedan dess enligt avtal haft ansvar för drift och underhåll av hallen...
  Idag - 16 år senare - är vi fortfarande kvar i hallen.... En hall (eller plåtskjul) som just nu alltså är stängd p g a mögelsanering och besked saknas om när den ska öppnas.
  Hallen har inte fungerat sedan i somras eftersom isaggregatet inte kunde startas i augusti...
  För detta har vi fått viss kompensation. Men samtidigt bombarderas klubben just nu av frågor från utmattade föräldrar som sedan augusti dagligen till stora kostnader skjutsat runt sina hockeyspelande barn och ungdomar till sammanlagt totalt 23 !!!! st olika ishallar och rinkar i länet för att de ska kunna träna och spela.

Parallellt med denna utveckling för ungdomarna har alltså vårt Allsvenska seniorlag verkat på Hovet. En arena som inte längre kan betraktas som en hockeyarena.
  Globearenas som driver anläggningen säger rent ut att detta tillsammans med Globen är en evenemangsarena där hockeyn kommer som nummer två efter konserter och andra mer ”lönsamma” hyresgäster.
  Ett Globearenas som senaste året gick med en förlust på drygt 70 miljoner av skattebetalarnas pengar , då Arenabolaget ägs av Stockholms stad.

Seniorlagen på Hovet får därför ständigt flytta på sig. Och vårt A-lag tränar nu allt oftare på annat håll. T ex på kommunala rinken i det privatfinansierade tältet på Östermalms IP.
  På Hovet saknar vi dessutom alla möjligheter till att på ett vettigt sätt skapa egna intäkter.
  Vi har usla säljrättigheter och när det gäller reklam måste denna ständigt (till stora kostnader) monteras upp och ned. Jämfört med övriga elitklubbar i landet ligger vi i det fullständiga bottenträsket när det gäller dessa möjligheter.
  Sammantaget är Stockholm sämst i Sverige på att stötta sin hockey.

Samtidigt befinner vi oss mitt i Sveriges allra största hockeydistrikt när det gäller antalet aktiva ungdomar som spelar hockey. Sedan i februari har vi fört en intensiv dialog med Idrottsförvaltningen och vi har uppvaktat samtliga politiker i idrottsnämnden.
  Dialogen har oftast varit bra, men upplever samtidigt en enorm tröghet när det gäller att få fram vårt budskap och nå förståelse för allvaret i vår situation.

Och när samtidigt ständigt nya motgångar drabbar oss i form av isaggregatshaverier (inte bara på Zinken, utan i flera av stadens anläggningar), mögelangrepp etc känns det onekligen som att gå fel väg i en rulltrappa.

Hammarby Hockey vill finnas!
  Vi behövs som klubb för Stockholm, för Sverige och hela hockeyvärlden.
  Vi har fostrat rader av unga människor och ledare som nått långt, både som människor och hockeyspelare.
  Det vill vi fortsätta med!
  Vi vill dessutom finnas till för fler ungdomar och bli bredare!
  Men för att klara detta behöver vi få förutsättningarna att lyckas!


Torsdagen den 16 november 2006 kl 17 har cheferna på Stockholms idrottsförvaltning lovat att komma till Eriksdalsskolans aula och förklara hur de ser på detta och hur de arbetar med Stockholms hockeyarenor.
  Det uppskattar vi enormt mycket.
  Inte minst för att det kanske kan släcka det enorma tryck och informationskrav som vi just nu upplever finns hos våra medlemmar, supportrar och anhöriga. Styrelsen och kansliet är just nu bombarderade av mail och telefonsamtal.

På kort sikt behöver Hammarby Hockey...
...få ut betalningen för stadens köp av Zinkens ishall (beslutat enhälligt i idrottsnämnden 22/8)
...få klart med godkänd spel- och träningsplats för våra ungdomslag. (till saken hör att hockeyförbundet underkänt Zinken som matcharena för alla våra ungdomslag som spelar på helplan)
...få besked om att investeringsmedel för ett nytt hemviste för Hammarby Hockey finns med i stadens budget (har just läst den och det går inte att utläsa där, däremot omnämns en hel del andra konkreta projekt vid namn...)

På högst 2 års sikt...
...få tillträde till en dubbelhall där vi kan samla hela vår verksamhet och agera som EN förening. En anläggning som uppfyller kraven för spel i HockeyAllsvenskan.
En anläggning där vi får värdskapet, dvs försäljningsrätterna och på så vis möjlighet till en vettig ekonomi (Om allt detta har vi tidigare skrivit mer i detalj i separata dokument, allt på uppmaning av förvaltningen)

Enda enkelt tillgängliga plats för detta bygge tycks vara Sätra IP.
  Inom föreningen ser man med sorg på att lämna Söder, men samtidigt behöver vi få till en lösning snarast för att ha en chans att leva och utveckla positiv verksamhet för ungdomar och idrottsintresserade.

Vi ser fram emot förståelse samt positiv respons och agerande från Stockholms sida snarast!


Hälsningar Hammarby Hockey
Gm Mattias Berg, ordf
(091121)