Från J20 till coach i kvalet

Reportage med tränarna Mats Andersson och Krister Falk

Mats Andersson och Krister Falk.
Texten publicerad i matchprogrammet till hockeyallsvenskan säsongen 2006/2007

Serien kommer att bli tuff i år, men tränarna Mats Andersson och Krister Falk har sett till att Hammarby kommer att vara ordentligt förberedda inför den utmaning som väntar. I denna krönika redogör de för klubbens resa från den dramatiska kvalserien i våras till slutförberedelserna inför den allsvenska premiären.

Mats om inhoppet i kvalet:

När jag inledde förra årets säsong var jag ansvarig för Hammarbys J20. Min målsättning var att ta laget till slutspel. Vi fick höra mycket skratt om det, ingen trodde på oss, men vi chockade vårt avlånga land genom att ta oss till kvartsfinal! Och med facit i hand gjorde vi en mycket bra säsong.
  Men redan innan säsongen var slut fick jag en förfrågan av Hammarbys styrelse om att ta över A-laget redan efter två omgångar i kvalet. När jag fick frågan om jag skulle greja det, blev svaret: SJÄLVKLART SÅ FIXAR JAG DET HÄR.
  Kaxigt? Ja, kanske, men jag kände att jag inte hade något att förlora. Jag skulle bara gå in och göra min grej, tala om för truppen hur jag ser på hockey och hur jag är i båset när jag coachar. Köra min stil helt enkelt, så skulle det här komma att gå vägen. Och vi vet ju alla hur det gick i kvalet.

Mats om bästa minnet från kvalserien:

Det var när vi vände 1-2 till seger 3-2 borta mot Arboga på 1.17 min. Om man inte själv är coach och varit med om något liknande så är det svårt att förklara. Vi spelade sex mot tre och hade tekning i deras zon, det var bara tre sekunder kvar av matchen, men vi fick fyra sekunder extra av domaren p g a att en Arbogaspelare hae blockerat pucken med handen?? Det borde ha blivit utvisning, men i det båset var det fullt.
  Jag kommer ihåg att jag skrek åt Liberg: ”Skjut! Va fan skjuter du inte för, skjut!” Jag tror inte att det var så många som hörde det, hallen kokade i Arboga, men med två sekunder kvar av matchen så gjorde Liberg 2-2 och i förlängningen avgjorde Hammarby och vann med 3-2. Vi fick med oss två mycket viktiga poäng, det var en otrolig känsla. Jag vågar påstå att det var den vändningen som gjorde att vi är kvar i dag. Behöver jag säga att deras coach var galen.

Mats och Krister om årets säsong:

Vi startae upp denna säsong i månadsskiftet april-maj med de spelare som var kontrakterade. Det var tio man som slet med kampövningar, medicinbollar och hårda bollspel. Mycket av träningen var förlagd till Sätra idrottshall, en anläggning som vi var mycket nöjda med. Vissa pass gjorde vi i Ågestaskogarna, t ex orientering med viktväst och medicinboll, en klart härdande aktivitet. Truppen närmade sig 20 man i slutet på maj och viljan och energin var riktigt bra i gruppen.
  Stort fokus har varit på 1. explosiv styrka och spänst, 2. atletisk förmåga, 3. utveckla hårdhet och kamp samt 4. uthållighet.
  Vi gick på is sista veckan i juli samtidigt som de sista spelarna anslöt till truppen. Vid den tiden höll vi i gång minst sex dagar i veckan, dubbla pass, is och fys.
  Vår normalvecka var fys sex dagar i veckan, oftast tvåtimmarspass. Då och då stack vi in isträningar för att få en uppfattning hur de nya såg ut på is. Under sommaren började det att likna en trupp och i mitten av augusti så var truppen klar.

Mats och Krister om sitt samarbete:

Arbetsfördelningen mellan oss är formellt så att Krister är ansvarig för träningen och Mats för matchen, dock jobbar vi integrerat så att Mats är engagerad även på isträningarna och Krister hjälper till med matcherna. I lagets stab ingår också Tony Hjälmheden, material och lagledare, och Sebastian Bak, rehab samt Anders Källkvist, målvaktstränare.
  Serien kommer att bli tuff, vi kommer inte att få något gratis i år. Vi måste prestera på gränsen av vår förmåga - varje match om vi ska lyckas med det här i år. Vi tror att serien kommer att bli tajt där många lag slår varandra men det gillar vi, vi vill inte ha några lätta matcher. Det kommer att bli en lärorik och härdande säsong för våra ungtuppar som både behöver uppträda med kaxighet och hänsynslöshet (mest mot sig själva) och samtidigt vara ödmjuka för att snabbt lära sig och anpassa sig för att bli bättre.
  Fansen och vår publik betyder mycket för oss, de har vunnit våra hjärtan och vi hoppas att de gillar det som visas på isen. Vi kommer att göra allt som står i vår makt att göra vår publik, våra fans, stolta. Vi vill också visa de yngre spelarna i klubben vad som kan åstakommas med hårt arbete, energi och vilja att utvecklas. Vi kommer att behöva allt stöd vi kan få för att lyckas med vår målsättning.
  När vi skulle boka träningsmatcher så hade vi tänkt möta lag från division 1 samt från allsvenskan. Men i den första matchen som vi spelade mötte vi storlaget från Ryssland, CSKA Moskva. Det var en rolig grej och fungerade som rivstart på säsongen. Vi måste säga att vi inte var imponerade av det gamla storlaget även om vi åkte på en storförlust. Varför vi valde att spela mot division 1-lag är det säkert många som undrar. Svaret är att vi ville träna på vissa moment under match. Tyvärr blev det inte så. När vi har spelat mot de allsvenska lagen har det fungerat mycket bra. Självklart så ser man en massa små detaljer som vi kan förbättra, men vi har visat för oss själva att vi kan hävda oss.
  Vi har hört och sett på de flesta hemsidor att Hammarbys A-lag är uträknade och att vi inte är något att räkna med i vinter. Vi vet inte vad e har fått det ifrån? Är det bara för att vi är unga? Vi är jättenöjda med de spelare som är i truppen! De är unga, hungriga och motiverade, just de tre sakerna tror vi är en jättebra kombination för ett vinnande koncept. Själva har vi satt upp ett mål för laget i vinter, och det är att vara topp sju i allsvenskan.
  Många kanske skrattar åt det, men om vi inte lyckas så bjuder vi på det. Själva så tycker vi det är pinsamt om man som tränare inte tror på sitt lag, eller sig själv som ledare och har en låg målsättning med sin verksamhet. Än en gång så vill vi påpeka att vi har haft en bra fysisk grun, vi ser explosiva och starka ut. Vi har härdats mentalt i tunga fysiska utmaningar. Vi kommer att spela en mer offensiv och roligare hockey i år och det är något som vi tycker att Hammarby ska göra. Vi måste lyfta svärdet också utan att tappa skölden.
  Truppen är ung och ny. Det är sex stycken som spelar kvar från förra säsongen och sex stycken som är uppflyttade från J20, resten är nya. När alla pusselbitar faller på plats kommer det här att bli mycket bra för Hammarby Ishockey!
  Så vill vi avsluta med att säga att de som inte är med oss, är emot oss. Hammarby Ishockey är att räkna med.

Våra bästa Hammarbyminnen:

Mats: När jag vann SM med vårt talangfyllda 89-lag och när jag var med och räddade kvar Hammarby i allsvenskan.
  Krister: Att få ha varit med och skapa den träningskulturen som drev fram många spelare till elitnivå. Jag tänker då inte bara på resultatet, utan på förmånen att få jobba med individer och ibland grupper, som är beredda att betala priset.


Coach Matte och Krister
(081219)