Beredd att kämpa för att vinna

Född: 1986 Familj: Mamma, pappa, bror, syster och flickvän Bostadsort: Huddinge Fritidsintressen: Hockeyn tar all tid, det finns inte mycket utrymme till annat Favoritsport förutom hockey: Fotboll. Favoritlag förutom Hammarby: Arsenal

Intervju med Sebastian Ellerstad

Texten publicerad i matchprogrammet till hockeyallsvenskan säsongen 2006/2007

Kan du berätta lite om din hockeykarriär. Hur gammal var du när du började spela, och vilken är din moderklubb?

- Jag började spela hockey i fyraårsåldern i Segeltorps IF, som är min moderklubb. Jag kom till Bajen för första gången när jag var omkring tio år. Därefter har jag spelat med Huddinge och Djurgården, som jag tillhörde när jag spelade tv-pucken. Sedan gick jag ett halvår på hockeygymnasiet, och då spelade jag för Leksand. Under de senaste säsongerna har jag dock varit Hammarby trogen.

Hur skulle du beskriva skillnaderna och likheterna mellan hockey på J20 respektive A-lagsnivå?

- A-lagshockeyn är mer kontrollerad och strukturerad. Alla vet vad de skall göra på isen! I J20-hockeyn flyger spelarna omkring på ett annat sätt. Dessutom är spelarna naturligtvis både starkare och snabbare på A-lagsnivån.

Hur skulle du själv beskriva din egen spelstil?

- Jag är en offensiv spelare och jag brukar producera en del poäng, både mål och assists.

Niklas, Ekberg, Robin Jalkerud, Daniel Göransson, Christopher Dahlén, Simon Laudon-Sörlin, du själv och Karan Trehan känner varandra mycket väl sedan tiden i J20. Vad betyder det att ni alla nästan samtidigt har tagit klivet upp i A-truppen?

- Det känns ganska skönt faktiskt. Vi vet var vi har varandra, vi är alla i samma ålder och vi sitter i samma sits. De flesta av oss har spelat ihop ända sedan vi var små. Eftersom Mats Andersson dessutom har tagit över som A-lagscoach känns den här säsongen faktiskt som en fortsättning på förra årets J20-spel.

Just det, tränaren Mats Andersson är inte precis obekant för er. Vad är hans styrka som coach, enligt dig?

- Det jag framför allt vill lyfta fram är att han har en enorm ”vinnarskalle”. Han vägrar att förlora helt enkelt, och den inställningen smittar av sig!

Är det något av de andra nyförvärven som har överraskat särskilt positivt på dig så här långt?

- Rent allmänt tycker jag att laget har gått över förväntan. Många av spelarna känner jag sedan förut och vet redan vad de går för. De har varit bra, men något annat hade jag inte heller väntat mig. Bland de spelare som har kommit utifrån tycker jag till exempel att Patrik Bergström har varit riktigt bra, liksom Henrik Karlsson i målet.

Det finns de som menar att spelare som du själv och Richard Gynge borde ha fått spela A-lagshockey redan ifjol. Blev du besviken över att ni inte fick chansen då?

- Jag skulle inte säga besviken, men jag kanske blev lite förvånad. Det stämde riktigt bra för både mig och Richard Gynge ifjol, och vi kände nog båda att vi borde ha fått chansen lite mer. Vi hade inte gjort bort oss!

Hade du några andra anbud inför säsongen eller var det självklart för dig att ta chansen i Bajens A-lag när du fick den?

- Det var inte självklart från allra första början att fortsätta i Bajen. Men när jag fick veta att Matte Andersson skulle ta över A-laget bestämde jag mig direkt.

Du har - i likhet med flera andra spelare - skrivit tvåårskontrakt med Hammarby. Det är svårt för klubbarna i dag att binda upp spelare för mer än ett år i taget, men här ligger Bajen nu väldigt bra till. Vad fick dig (och de andra) att våga satsa på Hammarby?

- Det betyder mycket att få bo kvar i Stockholm. Dessutom är jag säker på att Matte Andersson kan utveckla det här laget, och därför känns det skönt att vi har tid på oss.

Krister Falk har inte precis låtit er ta åtta veckors semester under sommaren. Vad kan du säga om försäsongsträningen? Har den varit lika hård som det har sett ut?

- Träningen har varit jäkligt hård, och den är fortfarande väldigt hård. Vi kör tvåtimmars fyspass och de är riktigt intensiva. Jag har haft Falk förut som försäsongstränare, men jag kan tänka mig att de spelare som kommer utifrån inte precis är vana vid en sådan här drillning!

Vad gör du förutom att spela hockey?

- Jag har haft lite olika jobb vid sidan om, men ju st för tillfället åker jag runt och monterar partytält.

Vilka lag ser du mest fram emot att få möta i allsvenskan, och vilka är seriefavoritert i dina ögon?

- Leksand skall förstås bli kul att möta, liksom Nybro där det finns många före detta Bajenspelare. AIK får man inte heller glömma bort, derbyna kommer att bli heta! Över huvud taget känns det som att det kan bli en rolig serie.

Den så kallade expertisen tippar att årets Hammarby blir ett bottenlag, men hur är stämningarna och förhoppningarna internt?

- Vi har snackat internt med Matte Andersson och bestämt att vår målsättning skallvara att slå oss in bland de sju främsta lagen. Vi vet vad vi kan och bryr oss inte om att ingen räknar med oss. Det är bara bra, då får vi slå ur underläge.

Vilket är så här långt ditt bästa hockeyminne?

- Spontant säger jag när vi slog ut Brynäs med J20 ifjol. När jag var yngre var det förstås kul att vinna Aftonbladet cup och att spela med pojklandslaget, men jag sätter nog ändå Brynäsmatchen främst.

Till sist: vad är ditt budskap till fansen, och vad tycker du att de skall förvänta sig av matcherna på Hovet i vinter?

- Vi kommer att slita, kämpa och kriga, vi kommer att göra allt för att vinna! Om ni kommer för att se oss behöver ni inte ångra er, det kommer att vara värt pengarna!


Carl Frängsmyr
(081219)