Hammarby Hockey AB är dött, länge leve Hammarby IF Ishockeyförening

Winje och Ferm i matchprogrammet

Texten publicerade i matchprogrammet till hockeyallsvenskan säsongen 2006/2007

Under våren och sommaren har Hammarbys sportchef Tomas Winje och styrelsens sportansvarige Håkan Ferm lagt grunden till ett nytt Hammarby. Årets lag kommer att innehålla ett antal egna produkter från klubbens framstående ungdoms- och juniorverksamhet. Vi har en stark tradition av att utveckla spelare och den ska vi vara stolta över, skriver Winje och Ferm i en krönika inför säsongen.
Spelare kommer och går men namnet består. Vi är många som har känt en identitetskris kring Hammarby Hockey då spelare har kommit och gått. Hockeybranschen är sådan i nuläget att ishockey kan vara ett välbetalt yrke och därmed flyttar spelare dit karriären kan ta dem vidare. Detta är någonting vi inte gillar, och vi har funderat mycket kring det faktum att vi ej har pengarna för att binda upp spelare på längre kontrakt. Vi har därför kommit tillbaka till kärnfrågan: vad ska Hammarby IF Ishockeyförening stå för?   Individen ska ha en karaktär som präglas av stolthet inför Hammarbydräkten, ambitionen att förbättra sig och viljan att med glädje anta sig stora utmaningar. Då vi alla numera härstammar från ungdomssektionen och bokstavligen jobbat oss in i Hammarby så är strategin att merparten av spelarna ska komma från våra egna led alternativt i alla fall uppvisa ovan nämnda karaktärsdrag.
  Våren präglades därför av möten med föregående års spelare där vi la stor vikt vid att verkligen försöka lära känna människan bakom utrustningen och att denna delae våra värderingar. Påskrifterna tog därför längre tid än kanske önskat men det arbetet kommer vi att ha igen i framtiden. Vi la även stor vikt vid att hitta en stomme av spelare som vi skrev tvååriga avtal med. Självklart finns det spelare som vi kände hade ”rätt värderingar” men som ändå valde andra klubbar, däribland Tobias Liberg, Jimmie Kraft och Linus Stensson och i de fallen var det viktigt för oss att fortsätta ha en bra relation och därmed underlätta återkomsten till Hammarby i framtiden.
  Spelarna kan, som nämnts, inte tjäna stora pengar i Hammarby men vi kan ta hand om de vi har och ge dem möjligheten att utvecklas mer än på något annat ställe. Vi har en stark tradition av att utveckla spelare och den ska vi vara stolt över. Vi har verktygen att från pojklagsspelare utveckla och förädla en talang via juniorlagen upp till A-laget. Det är precis va som hänt med Sebastian Ellerstad, Mikael Owilli, Daniel Göransson, Robin Jalkerud, Niklas Ekberg, Karan Trehan och Simon Laudon-Sörlin som alla ingår i årets A-lagstrupp.
  Som en av mycket få i Sverige är vi en förening som kan, som vill och som de facto också utvecklar träningsvilliga talanger till elitspelare.
  I skrivande stund har lagets formats allt mer och alla kring laget ser med tillförsikt på utmaningarna som kommer. Laget kommer strida för Hammarbys färger i alla matcher på alla möjliga och omöjliga sätt. Det vi andra ska göra är att taktfast skrika H A M M A R B Y!

Välkommen till det pånyttfödda
Hammarby IF Ishockeyförening

Tomas Winje, Håkan Ferm


(081219)