Hammarbys målsättning i ishockey

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 1980/1981

Föregående säsong kom Hammarby trea i serien efter Örebro och Södertälje. SSK passerade HIF i tabellen när några matcher återstod.

  I det följande play-offspelet slog Hammarby ut Timrå i tredje och avgörande match uppe i Timrå. Efter detta väntade Södertälje borta. Denna match vanns. SSK vann dock sedan returen på Hovet, liksom tredje och avgörande match med 4-2 och var klara för kvalserien.

  Södertälje och Skellefteå placerade sig sedan i topen på kvalserien och återfinns nu denna säsong i elitserien. Om inte om varit kan man säga att Hammarby kunnat haft Södertäljes plats. Men om fanns.

  Faktum kvarstår dock att Hammarby har ett lovande och framför allt ungt lag. De ansvariga för ishockeyn i Hammarby har dragit flera slutsatser av detta taktiska förhållande.

  För att laget skall bli starkare, och med allvar och framgång konkurrera om en plats i elitserien, måste laget bli ännu bättre. Detta kan man bli framför allt genom två åtgärder. Dels genom att träna oftare och bättre, dels tillföra laget flera bra spelare.

  Denna målsättning har fullföljts. Laget har tränat mer och hårdare än någonsin. Vidare har nya spelare tillförts. I detta sammanhang kan man först konstatera att Mikael Lindgren, Börje Skogs och Ove Carlsson efter 11 resp 7 gedigna säsonger i Hammarbys färger har slutat. Därför skulle dessa spelare också ha sina ersättare.

  Nya i laget denna säsong är Claes Norström och Kenneth Nordström, Djurgården. Bägge är duktiga spelare, men fick inte chansen i DIF. Hammarby hoppas att dessa killar skall utvecklas ytterligare i gröna färger. Ny för säsongen är också Peter Strand, Tibro, Per Levins moderklubb, samt Lars Lund, Tunabro.

  Tillbaka i HIF efter militärtjänst och spel i Östberga och Luleå är Mårten Franzén, Jan Järlefelt och Göran Westman, Modo.

  Härtill kommer att alla unga spelarna blivit ett år äldre och erfarnare. Således kan man vänta sig fina insatser av juniorerna Peter Nilsson och Anders Johnson samt de spelare som gjorde sin värnplikt föregående säsong.

  Alltnog, Hammarbys målsättning denna säsong är först och främst att placera sig på en av de två första platserna i serien för att därigenom slippa första play-offomgången mellan tredje- och fjärdelag. Vad som sedan händer i kommande kvalspel kan ingen förutse. Hammarby har emellertid ambitionen att göra bra ifrån sig. Målsättningen är att Hammarby IF åter skall ha ett ishockeylag som tillhör de domineradne i svensk ishockey dvs spelar i högsta divisionen.