Hammarby eller Södertälje?

Hockeyns ordförande Sivert Svärling och tränaren Peter Johansson.

Bägge siktar på Elitserien

Artikeln publicerad i Hammarbyiten #70, december 1981

-Vi Ska upp i år!
  Det är inte bara våra supporters som skanderar så vid matcherna på ”Hovet”. Även spelare och ledare inom Hammarby ishockey är helt klara på att vi denna säsong skall ta steget upp i elitserien. Och förbli där. En uppgång i elitserien kan sägas vara slutmålet för en mycket abitiös satsning efter en s k flerårsplan med en myckenhet av träning och tankeverksamhet.


Sverige håller sig med en seriepyramid i ishockey som gör det väldigt svårt för ett lag att ta sig upp i högsta divisionen. Elitserien består av 10 lag och underliggande fyra division 1-serier av 40 lag. Eftersom sedan också nionde laget i elitserien får vara med och kvala med tre division 1-lag, blir resultatet oftast att endast ett division 1-lag når elitserien. Detta matematiska förhållande förstärkes av, att de etablerade elitserielagen har ett ekonomiskt och ”goodwill-mässigt” övertag ovanför de lag som kämpar för att komma upp.

Mycket nära

Föregående säsong var Hammarby mycket nära att nå elitserien. Efter vinst i serien, avancerade laget efter playoffvinster mot Troja och Mora till kvalspel med HV71, Timrå och Leksand. Här var det givetvis mycket små marginaler.
  Efter att i det närmaste ha blivit bortdömda i Jönköping, stod laget med avgörandet i egna händer både i Sundsvall och på ”Hovet” mot Leksand. Vid den senare matchen blev pressen dock för stor på många av spelarna och Hammarby förlorade i en match, där laget inte gjorde sig själv rättvisa.

Nya tag

Att som Hammarby gjorde ramla på mållinjen kan givetvis tolkas på olika sätt av de närmast inblandade. Antingen kan det konstateras, att det är omöjligt att nå elitserien med Hammarby eller också beslutar man sig för att komma igen nästa säsong.
  Vissa ledare och spelare drog också den förra slutsatsen och lämnade Hammarby med mer eller mindre intelligenta förklaringar. Övriga, det vill säga slutgiltigt större delen av laget, bet ihop tänderna och började träna igen. Man skulle komma igen denna säsong. Träningen påbörjades eller rättare sagt fortsatte om möjligt ännu tyngre än tidigare med boxning, brottning, kanotpaddling, hinderbana, löpning, fotboll, rugby, kroppsuppbyggnad etc.
  Eftersom också tränarsysslan blev vakant över en natt, började de ishockeyansvariga att söka efter en ny tränare.
  Härvid uppställdes följande kriterier; att vederbörande dels skulle vara teoretiskt kunnig i ishockey, dels ha viljan och tålamodet att lägga ned mycket tid på denna uppgift.
  Efter en viss tids sökande var ledare och spelare helt överens om att Peter Johansson var mest intressant. Peter, som har ett förflutet som spelare i Hammarby, är välutbildad i egenskap av gymnastiklärare med examen från GIH på ishockeylinjen. Vidare besitter det som HIF anser vara det viktigaste, nämligen att han kan kombinera sina ishockeykunskaper med en vilja att vara med och skapa ett ännu bättre ishockeylag.

Nya spelare

Eftersom det stod klart på ett tidigt stadium att Rolf Ridderwall ”ville” lämna oss i Hammarby för Djurgården, gällde det i första hand att få tag i en ersättare som kunde fylla det uppkomna tomrummet i målet. Härvid satsade HIF på Dick Drott, som hade den fördelen att han är uppvuxen i Hammarby och Stockholm, som en av målvakterna. Vidare följde Örjan Lövdal, norrman av födseln, med Peter Johansson från Uppsala. Till detta kom i sista stund efter mycket om och men ”Myggan” Wallin efter att ha blivit uppsagd av Djurgården.
  Alltnog; med detta kan man säga, att Hammarby disponerar över en ganska komplett spelartrupp. Träningsmatcherna gick också ganska bra. Vinsterna över Djurgården, Leksand och finska Ilves var de mest meriterande.

Något sämre serie

För att utjämna kvaliten mellan östra och västra gruppen har förbundet till denna säsong flyttat över Örebro och Bofors till västra gruppen, medan ex Gävle-lagen kommit att hamna i östra. Detta, tillsammans med generationsväxlingar i Almtuna och Väsby, har medfört att östra gruppen förmodligen är något sämre än tidigare år. Till detta kommer också, att Huddinge har svårt att åter komma upp till den slagkraft laget hade för en 3-4 år sedan.
  Följden av dessa förhållanden gör att Södertälje och Hammarby är ganska överlägsna. I en serie med 36 matcher för alla lagen blir det en och annan flop vad resultaten beträffar. Onödiga, retsamma poängförluster. Vi hade några såna i senaste månadsskiftet. Nu hoppas vi på raka spåret mot en av de två platserna i toppen.
  Ojämnheten inom de olika division 1-grupperna är ett svårt problem för ishockeyn överhuvudtaget. Detta medför, att många talar om färre division 1-serier. Baksidan av detta är de långa reseavstånden och därmed ökade kostnaderna.

Etta eller tvåa?

Vår målsättning är att först vinna serien. Som det ser ut nu kommer detta att bli en kamp med Södertälje. Synbarligen kan inget annat lag bjuda konkurrens om dessa två platser.
  Att vinna serien medför vissa fördelar i starten av play-offspelet. Således får seriesegraren i första matchen möta segraren i ett tidigare möte mellan fyran i östra gruppen och trean i Norrland. Tvåan däremot möter tvåan i Norrland. Således bör detta senare lag vara svårare än segraren i mötet föra i östra och trean i norra. Vidare är man som seriesegrare inte obligatoriskt skyldig att åka till Norrland redan i första omgången.
  Efter detta blir det fri lottning mellan sex lag. Här kan Hammarby givetvis ha oturen att möta övermäktigt motstånd men å andra sidan gäller det att vara bäst i tre matcher, vilket gör att tillfälligheter etc kan minimeras. Detta är således den verklighet som Hammarby ishockey står inför i mars månad 1982.

Bra med publikstöd

Vi kan också glädja oss åt en allt större ock också allt mer entusiastisk publik på hockeymatcherna. Detta uppskattas givetvis. Men det får inte gå till överdrifter. Järnkulor och ägg hör inte hemma på ”Hovets” läktare. Dessa avarter skrämmer tyvärr vissa att gå på matcherna och vidare skämmer det ut Hammarby, ishockeyn och idrotten över huvud taget.
  Vidare medför detta busliv med sönderslagna stolar etc också ökade kostnader för Hammarby i form av reparationer och krav på ett ökat antal vakter.
  Alla som håller på Hammarby ock dess ishockey, och detta gör väl alla medlemmar i HIF, är mycket välkomna till ”Hovet” både i juluppehållet och i serien och i det förhoppningsvis framgångsrika playoff- och kvalspelet. (030519)

Sivert Svärling