Kommer du ihåg kvalet?

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 1981/1982

Kommer du ihåg hockeyrafflet i slutet av mars i våras. Efter att, något överraskande för många, ha vunnit div 1 östra för bl a Örebros miljonsatsning seglade Bajen upp som favoriter till elitserieavancemang.

  Mycket riktigt, vi klarade de inledande omgångarna av playoff-spelet mot uppstickarna från södra serien, Troja, och därefter mot kvalrutinerade Mora.

  Äntligen kvalserie, dit vi tidigare inte nått. Snubbel på mållinjen år efter år. Inom laget trodde vi nog att om vi klarade playoff-omgångarna, som beroende på lottning, tillfälligheter och dagsform skulle kunna spela oss vissa spratt, skulle vi ha en rejäl chans att klara ett kval med dubbelmöte.

  Till kvalserien förutom HIF kvalificerade sig Timrå och HV71 som tillsammans med Leksand, nia i elitserien, skulle göra upp om två platser.

  Efter en olycklig inledning, bortaförlust med uddamålet mot HV71, kom laget starkt. Hemmavinster inför fullsatta hur mot Timrå och HV och oavgjort i Leksand.

  Helt plötsligt hade vi två matcher på oss att avgöra. Själva trodde vi stenhårt på första chansen, Timrå borta. Timrå vann dock den jämna matchen. Jämmer och elände. Läget inför sista matchen på Hovet mot Leksand var nu kärvare. HIF var nu tvungna att vinna med fem mål om Timrå vann sin bortamatch mot HV. Om HV skulle vinna räckte en vinst för Bajen.

  Order gavs: Maximal offensiv satsning för att klara 5-0. Denna oerhörda satsning ledde till att vi tog större risker defensivt och efter vårt inledningsmål hade Leksand snart en ledning med 3-1.

  Samtidigt såg vi på anslagstavlan att HV skulle vinna sin match. Vinst var nu vad som krävdes. Dessvärre hade vi nu svårt att organisera om till vårt normalt så systematiska och metodiska spel. Slutsiffrorna skrevs till 5-6 och Leksand och Timrå var årets vinnare.

  Länge och ofta har vi grubblat på varför det gick som det gjorde. En mängd förklaringar och anledningar har dragits upp. Vi fick dock något positivt med i bagaget efter att ha genomlidit ”världens hårdaste kvalspel”, som massmedia döpt det till.

  Vadå? - Jo, en stor portion rutin och erfarenhet som tidigare kanske saknades.

  Ingen ska dock tro att det blir någon lätt uppgift att nå föregående års position. Tvärtom, många exempel finns på lag som gjort en fin prestation ena året och som kommande år fått en besvärlig sits.

  Att vi ”inte nådde ända fram”, som en känd politiker en gång uttryckte en liknande situation, gör att vi kommer att offra all möda i vinter för att placera laget i den eftersträvade högsta serien.

En spelarröst