Streckstriden går vidare

Håkan Hjerpe, kom från TPS Åbo.
Artikeln publicerad i Hammarbyiten #74, december 1982

Efter många års spel i lägre serier har Hammarby i och med segern i kvalserien föregående säsong återkommit till högsta serien i ishockey. En serie som Hammarby enligt många hör hemma i. Eftersom elitserien endast innehåller tio lag är det emellertid mycket svårt att hålla sig kvar i detta sällskap. Speciellt gäller detta en nykomling

Genom Hammarbys sätt att genomföra kvalspelet spåddes Söderlaget en god chans att göra en god insats i elitserien. Skälet till detta var att laget hade underkastat sig en mycket hård och målmedveten träning under en följd av säsonger. Svagheten med många andra nykomlingar har varit att lagen börjat träna mycket hårt den säsong laget kommit upp i elitserien och detta har då varit för sent.

  Inför säsongen försökte de ishockeyansvariga också att förstärka laget ytterligare. Nya i truppen blev Reino Sundberg, som stod över en säsong efter kontroverser med Djurgården, samt Bruno Ohlzon, som återvände efter en säsong i Modo, och Håkan Hjerpe från allfinska TPS. Håkan Hjerpe hade tidigare dokumenterat sin målfarlighet genom att flera år i rad ligga i toppen av den finska ligans målgörare. Nya var också Henrik Sandström, Timrå, och Roger Melin, senast proffsspel i USA.

Tuff miljö

Efter ungefär halva serien kan nu Hammarby konstatera att elitserien utgör en ganska tuff miljö, som det gäller att anpassa sig till. Enkelt uttryckt gäller det att minimera antalet misstag i försvarsspelet och göra mål på de hastigt uppdykande chanserna. Underlåter man detta kommer man lätt i underläge i målprotokollet, trots att man på banan spelar jämnt eller till och med har övertag i spel.
  Till detta kommer att en nykomling också har vissa svårigheter med domarnas bedömning. De mer rutinerade lagens spelare vet hur mycket man kan hålla i och så vidare utan att bli utvisad. en mer orutinerad spelare blir oftast utvisad för synliga, men enklare försyndelser. Resultatet av detta har blivit att hammarby statistiskt är elitseriens mest utvisade lag!
  Nåväl, nu återstår ungefär halva serien. Hammarby har fortfarande en god chans at ta de poäng som fordras för att laget ska hålla sig kvar i elitserien. Hittills har laget gjort jämna matcher mot de flesta av lagen. Således kan man säga att Hammarby endast blivit klart utspelat i två matcher, mot suveräna ledarlaget Djurgården och i en match mot AIK. Vidare har laget varit utspelat i perioder av matcher i matcherna mot Leksand och Färjestad borta. Övriga matcher har varit mycket jämna. Många av förlusterna har också varit uddamålsförluster efter överlägsenhet i spel

Goda chanser

Dessa förhållanden gör att Hammarby ser med tillförsikt fram emot vårsäsongen. Målsättningen att hålla sig kvar i elitserien står fast. Om det sedan sker genom att klara åttonde platsern eller genom kvalspel får framtiden utvisa. Som utvecklingen nu ser uta att bli torde vare sig Modo, Frölunda eller Skellefteå vara omöjliga att konkurrera med. Hammarby har således en god möjlighet att klara sin delmålsättning. Förutsättningen är att laget lyckas göra mål på fler av de chanser man spelar sig till och undviker misstag i försvarsspelet.
  Vidare är det viktigt att laget alltfort får bra stöd på Johanneshov. Det får inte bli så att det blir lagen från landsorten, som alltmer känner att de har en större del av publiken på Hovet. Alltså - du som håller på Hammarby, kom gärna till lagets matcher på Johanneshov och ge därigenom laget ditt stöd. med gott publikstöd och hög motivation hos spelarna bör våren 1983 kunna bli en framgångsrik period för Hammarbys ishockey. (030517)

Sivert Svärling