Bajen kommer alltid igen!

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 1985/86

Rubriken är hämtad ur fjolårsprogrammet. En av våra gästskribenter, Nic Åslund, gjorde en betraktelse över Hammarbys förmåga att alltid komma igen. Hur mörkt livet än ter sig så finns det livskraft i Bajen som ingen annan förening i det här landet kan visa upp.
  Under mottot i rubriken har vi i Hammarby Hockeys ledning, tränare och spelare målmedvetet tagit nya tag.
  I Tipstjänst senaste undersökning bland landets tippare blev Hammarby utnämnt till Sveriges populäraste förening.
  Med en sådan djup och bred förankring bland svenska folket så vet vi att det förväntas att vi reser oss igen.
  Vi har naturligtvis lärt oss en hel del av de två sejourer vi varit i Elitserien. Visst är det nödvändigt för en nykomling att komplettera laget med några erfarna och etablerade spelare från andra Elitserielag. en sådan investering betalar sig i fler poäng, mer publik och därigenom en bättre ekonomi.
  Vi får inte begå samma misstag en tredje gång!
  Vad är årets målsättning?
  Målsättningen är att vi efter jul ska spela i allsvenskan. Om vi har ett lag starkt nog att gå till kval med, får hösten utvisa. Och en kvalserie är som alla vet en cnasartad tillställninig som kan sluta hur som helst.
  Har vi ett lag starkt nog att nå allsvenskan?
  Självklart ersätter man inte spelare som exempelvis ”Råttan” Edberg, Peter Lindgren, Thomas Jägenstedt och Roger Melin hur lätt som helst.
  Men vi har kvar spelare som Hans-Göran Elo, Christian Due-Boije, Bruno Ohlzon, Alf Thörnquist, Ulf Rådbjer, Timo Salomaa och Björn Berggren.

  Våra A-juniorer som blev fyra i SM förra säsongen har i år försett A-truppen med inte mindre än fem intressanta namn. Du bör nog ta dig en extra titt på spelare som Thomas ”Mini” Berg, Stefan Olsson och Stefan ”Myran” Gustavson.
  Härutöver har vi från andra klubbar fått förstärkning med några duktiga spelare: Niclas Thorén, målvakt från AIK, Tom Wourijärvi, back från Lahti, Ronny Jansson, back från Väsby och AIK, Kent Karlström, forward från Väsby och Peter Elander, forward från Vallentuna, Västra Frölunda, Södertälje och Mora.

  Själv tycker jag att laget har en bra blandning av rutin och unga, hungriga spelare. Vår tränare sedan två år, Tommy Nilsson, har drillat manskapet sedan i mitten av april. Totalt har grabbarna sedan april genomfört ca 180 träningspass och 15 matcher i förberedelserna inför seriestart.
  Div 1 västra anses av många, särskilt i Stockholm med omgivning, vara en mer ointressant serie än exempelvis den östra. Vi får dock inte glömma att lagen i vår grupp kommer från de delar av landet där den svenska hockeykulturen står sig starkast. Medelpad, Gästrikland och Dalarna.
  Sundsvall/Tunadal, S/G Hockey och Mora är etablerade lag som alla tre blir mycket svåra konkurrenter om de två tätplatserna som leder till spel i allsvenskan. Matcherna mot dessa lag blir nog höstens höjdpunkter.
  Du som läser det här tillhör den mest trogna skaran bland våra supportrar. Med det rätta stödet från dig och andra på läktaren så tror jag på spel i allsvenskan efter jul.
  Du ska känna dig varmt välkommen till Hovet och Bajen, laget som alltid kommer igen!
(030731)
Bosse Ericsson (ordförande)