Roger Melin, Bajens nye tränare:

Gärna positivism i överkant

ROGER MELIN:
Uppgift i föreningen: Tränare, första året
Hockeykarriär: Enköping, Väsby, AIK, Örebro, Väsby, Minnesota, Hammarby
Tränarkarriär: Enköping, Väsby, Hammarby
Yrke: Försäkringstjänsteman
Ålder: 37
Bor: Upplands-Väsby
Fritidsintresse: Golf, handicap 16, på somrarna och så familjen, har nyss blivit farsa, barnet, en flicka är ett halvår
Smultronställe i Stockholm: Förutom golfbanan (garv) ... har nog inget speciellt
Drömsemester: Skulle vilja se Fjärran östern och så Australien. Någon solsemester på Maldiverna skulle jag dock inte klara...
Person/personer du högaktar: Min första ungdomstränare i Enköping, Ronnie Pettersson, han betydde mycket för min personliga utveckling. En som inspirerat mig som tränare är Tommy Boustedt
Favorit TV-program: Inget speciellt, men ser gärna en bra långfilm
Favoritlag förutom Hammarby: När jag var ung hade jag Leksand som favoritgäng, men med åren har det försvunnit. Alright jag kollar väl från tid till annan hur det går för Enköping
Hur ser Hammarby hockeys framtid ut: Med den ungdoms- och juniorsatsning som görs ser det lovande ut. Det finns många lovande spelare som kan trygga Hammarbys framtid. Kan man se till att behålla spelarna i A-laget och satsa på egna talanger så kan framtiden bli mycket intressant.... varför inte spel i elitserien om fem år, med delar av dagens lag plus egna produkter, det vore väl nåt?
Texterna publicerad i matchprogrammet för säsongen 1993/94

- Det finns nästan inga kompletta spelare, och inte heller kompletta tränare!
  Roger Melin, avslutade sin hockeykarriär i Bajen, nu är han tillbaka i grön-vitt som tränare.
  Och Melin intar en ödmjuk inställning inför uppgiften.
  - Det här är helt klart en utmaning för mig, det är ett bättre lag, bättre ledare och en bättre föreniing än jag stött på som tränare förut. Själv har jag målsättningen att kunna lära mig att bli en ännu bättre ledare, och då måste man lära av såväl spelare som andra ledare.

Den långa hockeykarriären slutade i Hammarby, året var 84/85. Tränaren hette Tommy Nilsson, senare Boustedt, och Roger Melin var redan på den här tiden inställd på att bli tränare.
  - Visst var det så, dom sista åren jag spelade studerade jag mer och mer hur tränaren jobbade, jag förberedde mig på så sätt mentalt för tränarrollen.
  Rogers tränarkarriär har gått över; hemstaden Enköping, tre säsonger, Arlanda Hockey, två säsonger och Väsby, två säsonger.
  Jovisst kan man säga att jag inlett en ny karriär. Men som sagt jag jobbar mycket med att försöka utveckla mig själv som ledare.

Vi låter Melin betygsätta sig själv:
  - Hockeytekniskt/taktiskt är jag hyfsad, alltså rätt duktig på att analysera spelet. Och som istränare är jag också rätt bra.
  - Ledarskapsmässigt måste jag bli tuffare, mera fast i min handledning.
  På den sistnämnda punkten räknar Roger med att samarbetet med Arne Falkbäck kan ge mycket.
  - Jag och arne ska komplettera varandra. han är en karaktärfast person, en som vet vad han vill. Falkbäck ska jobba mycket individuellt med spelarna, samtala med spelarna, ta reda på attityder och studera beteenden.
  - Att vi kommit mycket väl förberedda till säsongen kan vi tacka fystränaren Ove Stafström för. Ove har enorm kapacitet och är en av de bästa fystränare jag jobbat med.
  Pressen att träna ett lag jämfört med att spela?
  - Man vet ju vad man ger sig in på när man blir tränare... Det är den stor press, många sömnlösa nätter, det är helt enkelt pirrigt. Det känns samtidigt utmanande att ha pressen på sig.

Roger kom från gång till annan tillbaka till att man måste studera individerna bättre även i lagsporterna.
  - I individuella sporter är ju detta en självklarhet. Men här finns mycket att göra i en sport som hockey. Ta uppladdningen innan match, här går ju inte att se någon generell lösning, de 20 i truppen är ju olika individer och laddar också på olika sätt.
  - Det gäller också att ha en balans på spänningsnivån inför en fight. För avkopplat och glatt kan göra att vissa tappar spänningen, för allvarligt kan göra att en del blir nervösa.
  - Jag själv ville nästan göra en dålig uppvärmning på isen innan match, då tände jag till när matchen kom igång.
  Och Melin tillägger:
  - Som person, och ledare, sätter man ju också sin prägel på laget och omgivningen. Och jag är gärna positiv i överkant!
  - Sådan är helt enkelt min personlighet.

Arne Falkbäck, ny tränare i Hammarby:

Boork en av de stora ledarna

ARNE FALKBÄCK:
Uppgift i föreningen: Ass tränare
Yrke: Tryckare
Ålder: 35
Bor: Fresta, mellan Upplands-Väsby och Täby
Fritidsintresse: Allätare av idrott, musik och familjen
Smultronställe i Stockholm: Vi bor ju ute på landet och där trivs vi, men Hökö och Trosa skärgård är också fint
Drömsemester: Västindien
Person/personer du högaktar: Naturligtvis föräldrar och familjen, dessutom Bengt Wiström som jag jobbade med ett 15-tal år i basketen. Också Morgan Axelsson som tog med mig till första idrottsevenemangen hemma i Fagersjö tycker jag har betytt en hel del
Favorit TV-program: Nyheterna i TV4
Favoritlag förutom Hammarby: I hjärtat är jag Djurgårdare. Manchester United känner jag också för
Hur ser Hammarby hockeys framtid ut: Den satsning som är på gång på ungdoms-juniorsidan ser mycket lovande ut, Hammarby kan visa vägen.
Arne Falkbäck, 35, mycket lättintervjuad ny tränare i Hammarby hockey. Orden liksom åsikterna strömmar fram...
  Psykologi, taktik, organisation, idrottens själ, personlig utveckling, ledaregenskaper. Falkbäck, baskettränare i Arapt nu senast, tycker alltså till om det mesta. Och nu ska han som sagt pröva sina idéer i Hammarby Hockey.

Falkbäck har en genuin idrottsbakgrund, har själv lirat fotboll, slutade som sistaårsjunior i Djurgården, bandy, hockey, handboll i Bajen!
  Till det egna utövandet får vi så lägga bland annat idrottsledarutbildning på högskolenivå och breda kontaktytor inte minst inom hockeyn. Men det är ändå främst till basketsporten som vi kan koppla Arne Falkbäck.
  - Men säg så här: min kärlek till basketsporten är verkligen, motsägelsefull. I min uppväxt ansåg jag basket vara en ”kärringsport”, så småningom gjorde jag just ledarkarriär i basket. Det var genom Bengt Wiström som jag kom in i basketen och sedan dess har jag varit engagerad i många lag.
  Björkhagen, Täby, vann ett junior-SM i Södertälje, Linköping och nu senast Arapt, där Arne var med och ordnade ett SM-brons. Dessutom har han tillsammans med Wiström skrivit en bok om basket.
  - Och tänk jag som kom in i basketen av en slump ...., säger Arne och tillägger:
  - Det här med Hammarby hockey är dock den största kicken jag fått i min tränarkarriär så här långt.

Åsikterna är lika klara som distinkta vad gäller hockeysporten i stort, det kan gälla organisation, taktik, klubbens själ, förebilder.
  - En billig, dålig ledare kan göra en förening konkusmässig på sikt. Här sägs att Leffe Boork är dyr, men på lång sikt betalar han sig. Boork är enligt min mening en av de största idrottsledarna i vårt land. Och det finns fler namn; det är ingen slump att ledare som Tommy Sandlin, Conny Evensson, Timo Lahtinen gång efter annan lyckas så bra. Jag tycker faktiskt ledarens betydelse är underdriven, säger Falkbäck och tillägger:
  - I de här sammanhangen, när det gäller att leda ett lag, så fungerar nog demokraturen bäst, d v s en demokrati med diktatoriska inslag. Tränaren ska vara mycket bestämd men på spelarnas villkor.
  - Sak samma vad gäller idrottens själ, den måste man vara rädd om.
  - När Djurgården värvade som värst i fotboll då skickade jag tillbaka mitt medlemskort, jodå jag är Djurgårdare i hjärtat det är jag. Men det finns gränser.
  Och så i en bisats får också Falkbäck med:
  Benke Broberg fick ju hela skulden för det som hände, men det var ju också fel...
  - Samma sak med 1-3-1-systemet i hockey, ett offensivt spelsystem i grunden, men felaktigt använt har systemet, så har jag tyckt det varit i Djurgården de senaste säsongerna, blivit allt och människorna intet. Jag tror knappast någon i Djurgårdsledningen frågat spelarna hur dom mått att spela en sådan destruktiv hockey.

Arne Falkbäcks roll i Bajen blir till mångt och mycket att hålla individuella samtal med spelarna. Den f d baskettränaren ska försöka få lirarna att optimera sin insats.
  - Och så ska jag vara en länk mellan junior- och A-lag, och så ska... och så...
  Jodå, vi kunde nog plita ner ett par A-4-sidor till, för det liksom ”bubblar” över för Falkbäck. Han har så mycket att ta upp, och han har åsikter om det mesta och de flesta.

(030903)