Kunde man landa på månen så...

BJÖRN JOHANSSON:
Uppgift i föreningen: Ordförande
Yrke: Egen företagare
Ålder: 47
Fritidsintressen: På sommaren golf, vintertid kanske du vet svaret?
Smultronställe i Stockholm: Mitt smultronställe finns i Båstad där vi har vårt sommarhus
Drömsemester: Som golfare i Skottland, spela på St Andrews
Person/personer du högaktar: Min hustru
Favorit TV-program: Nyheter och sport
Idrottsmän du högaktar: Sven Tuba för hans ödmjukhet, vänlighet och kompisskap. Ingemar Johansson för hans storhet, vi fattar nog inte hur stor Ingo egentligen var som idrottsman
Hur ser Hammarby hockeys framtid ut: Hammarby måste se över hela organisationen. Som jag förstår kommer en ny elitserie inom kort och naturligtvis bör Hammarby sikta på att stiga på det tåget. Utöver Djurgården och AIK är det Hammarby i den här stan som ska vara i elitserien
Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 1994/95

Som arvtagare till Jimmie Ahrgren finns all anledning att egentligen endast försöka ”konservera” den utomordentliga ungdoms-satsning som Jimmie målmedvetet drivit och byggt upp tillsammans med övriga ledamöter i styrelsen och ungdomsledare i Hammarbys ishockeysektion.
  Hammarby Hockey har emmelertid nu kommit att hamna i ett vägskäl som är värt att analysera.
  Ytterligare framgångar inom juniorledet leder dessvärre inte, trots att den vore värd det, till lika glädjande ekonomiska framgångar.
  Samtidigt växer gapet rent kvalitativt mellan elitserien och division 1-hockeyn.
  Därtill kommer att flödet av intäkter är nästan helt koncentrerat till elitserien, med centrala avtal, TV-intäkter etc.
  Precis som ett företat måste därför en förening ha intäkter som väl matchar utgifter, ty i annat fall kan ingen verksamhet pågå. jag tror för min del att svensk hockey står inför större förändringar än vad gemene man idag förstår eller kanske rättare sagt kan gissa i sin vildaste fantasi, med nya kommersiella inslag, europeiska ligor, ytterligare utveckling av NHL mot Europa, TV-sända direkta referat av framtida elitmatcher etc. Jag har tidigare både träffat och nära lärt känna elitserieföreningens ordförande Tommy Töpel och övriga ledamöter av den organisationen och då kunnat konstatera att där pågår en mycket kvalificerad utveckling av vår svenska elitserie.
  Av såväl rent sportsliga som ekonomiska skäl (enligt ovan) har jag erhållit förtroendet att ta upp denna utveckling inom Hammarbys sektion - Hammarby hockey, dvs att från en plattform med Sveriges främsta juniorer och kanske Sveriges i särklass mest övertygade ungdomstränare skapa en elitsatsande organisation som står rustad att inom kort ta steget upp i Elitserien.
  Detta kan dessvärre endast ske med en mycket stark organisation kring A-lagstruppen och en fungerande organisation däromkring. Det kan tyckas vara en alltför hög ambition men kan ishockeyn i en ort som Leksand överleva från år till år med det ena succéåret efter det andra borde Hammarby med säte i Storstockholm och det unika publikstöd vi har, samt allt som nämnts ovan, klara av att permanenta sig i elitserien.
  Kan man skjuta prick på månen och sätta ned en farkost med människor på den planeten ter sig vår målsättning som ganska jordnära.
  Under denna säsong kommer vårt representationslag att få det kämpigt med den mycket stora föryngring som skett. Även om vi lyckats knyta Alexander Skvortsov till oss som tränare, med en meritlista som skulle göra de flesta elitserieklubbar avundsjuka, tror jag knappast att vi tar en allsvensk plats. Huddinge och Södertälje rangordnar jag som favoriter i årets division 1 serie.
  Vår målsättning för denna säsong är att försöka hålla en nära kontakt med topplagen i serien för att i god tid till nästkommande säsong värva spelare som kompletterar denna trupp tillräckligt mycket för en elitserieplats säsongen 1996-97.

Hockeyhälsningar

(030922)
Björn Johansson (ordförande)