Vi kommer tillbaka!

Intervjuer med återvändare i Bajens lag 95/96

Texterna publicerade i matchprogrammet för säsongen 1995/96


Anders Johnson förra gången han spelade i Bajen

Peter Nilsson
1982/83 spelade Peter Nilsson och Anders Johnson ihop i Bajen.
  Då var duon bland de yngsta i det laget...


Nu är Peter och Acke tillbaka i det grön-vita gänget, den här gången tillhör man åldermännen.
  - Det känns som man knyter ihop säcken nu. Jag har alltid velat avsluta min karriär i Bajen, och naturligtvis är drömmen att få föra upp Hammarby i elitserien igen, säger Peter Nilsson.
  Det mesta är lig likt, allright Hovet är lite fräschare (nu har ju både Peter och Acke spelat med Hovet som hemmaarena i DIF/AIK) men i alla fall, Bajens dräkter är nya... och framför allt omgivningen på rinken är ny, Peter och Acke kommer att omges av många unga, hungriga lirare.
  Mycket är annorlunda jämfört med åren 82/83. Och självklart har mycket hänt i Hammarby Hockey sedan Peter och Acke förra gången lirade i laget. Organisationen har slipats till och framför allt ungdomssatsningen har lyckats.
  Resultatmässigt vad gäller A-laget har Hammarby varit uppe i elitserien en gång till sedan Nilsson och Johnson lirade, upp i storserien 84/85, och ner med ett brak i ettan igen. Detta har följts av ett Bajen som ständigt legat i toppen av hockeyettan. Allsvenskt spel då och då, play-off spell och kvalseriespel.
  Om det hänt en del i Hammarby så är det väl knappast något jämfört med det som hänt Peter Nilsson och Anders Johnson sedan dom säsongen 83/84 tog steget över till Djurgården.
  - Peter, svensk mästare tre gånger i Djurgår'n. Junior-VM guld 81, 15 A-landskamper, 8 B-landskamper.
  - Acke, också han svensk mästare tre gånger i Djurgår'n, tillika juniorvärldsmästare -81 tillsammans med Peter. 11 A-landskamper, 27 B-landskamper.
  - Peter har 13 elitseriesäsonger på sitt konto (1 i Bajen, 12 i Djurgården) Acke har hunnit med 12 elitseriesäsonger (1 i Bajen, 8 i Djurgården, 3 i AIK).
  - Peter Nilsson delad 5:e plats i DIF:s interna skytteliga förra säsongen, (6 mål - 16 ass). Anders Johnson delad 7:e plats i AIK, 6 mål - 9 ass.

Men över till dagens verklighet, Bajen hockey 95-96.
  Under de senare åren har Ni då trott på någon satsning i Hammarby Hockey?
  Peter: - Tankarna har väl funnits att Hammarby skulle satsa... trots att jag spelat i Djurgår'n länge så har jag naturligtvis hela tiden i hjärtat varit hammarbyare, det är ju rätt självklart då man som jag började spela hockey i Bajen sjuåring.
  Anders: - Mina tankar har alltid funnits åt Hammarbyhållet. Visst har jag funderat över detta med satsning, men jag har nog inte riktigt trott att den skulle bli sann. Men nu med den nya ledningen i Bajen så har det äntligen hänt grejer.
  Känner Ni ett speciellt ansvar när ni nu som ”åldermän” kommer tillbaka till Bajen?
  Peter: - För mig känns det bara roligt, positivt. Hoppas jag kan tillföra de yngre spelarna någonting.
  Anders: - Jag kommer ihåg vad de äldre spelarna betydde för Peter och mig när vi slog oss in i Bajens A-lag. Hoppas jag kan ge tillbaka lite av den erfarenheten.
  Något som överraskat er i nya, unga Bajen?
  Peter: - Först och främst att det finns så många unga, lovande spelare. Killar som kan bli hur bra som helst. Och sedan, även om det inte direkt överraskar mig, så är det skönt att den där speciella hammarbykänslan finns kvar i klubben.
  Anders: - Helt klart att det finns så många duktiga unga killar i laget.
  Hammarby hockeys framtid!?
  Peter: - Om någon säsong kanske vi kan ta steget upp i elitserien. Och bakom denna möjlighet ligger naturligtvis Hammarbys fina ungdomssatsning. Det är ju de unga som är framtiden i klubben. Och ungdomsverksamheten verkar vissa föreningar inte riktigt ta på allvar.
  Anders: - Realistiskt sett ska Bajen kunna ta steget upp i elitserien om ett par år. Det känns väldigt roligt att jag och Peter nu får vara med i satsningen, det är också positivt att man knyter gamla hammarbyiter i och kring verksamheten. Men helt klart blir det tufft att ta sig upp. Det är ju inte bara vi på isen som ska agera professionellt, allt omkring, inte minst jobbet med sponsorer måste klaffa om man vill upp i elitserien.
  Trots att ni nu har rutin i massor blir det väl ändå en omställning att spela i division 1?
  Peter: - Visst! Och som hockeyn utvecklats ska ingen tro att någon från elitserien bara kommer ner och åker ifrån killarna i ettan. Hockeyn i ettan är lite mindre taktiskt betingad, mera tuta-och-kör, spelet är mindre organiserat. Det tar faktiskt ett tag innan man ställt om sig.
  Anders: - Det är en rätt stor omställning. I elitserien är det lite rakare spel. Men förhoppningsvis ska jag och Peter med vår rutin kunna visa lite kyla i dom täta matcherna. I varje fall tror jag att det är i dom fighterna som vi kan betyda mest.
  Och glömde vi det så kommer det här: välkomna tillbaka till Bajen nr 15 Peter Nilsson och nr 24 Anders Acke Johnson.

Riddar'n tillbaka i ny roll!


Rolf Ridderwall plockar en puck.
Många hade kanske hoppats på en comeback i Bajen av Roffe Ridderwall under den aktiva karriären. Så blev det nu inte. Å andra sidan kom i alla fall ”Riddar'n” tillbaka - den här gången som ledare, som sportansvarig.
  - Hammarby har det mesta för att bli ett elitserielag: kultur, bra ungdomsverksamhet, duktiga ledare, en stor publik om det går bra. Värsta motståndaren är ekonomin, men det är ju inte Bajen ensamma om, säger Roffe.
  1981 lämnade Roffe Ridderwall Hammarby och tog en plats i Djurgården. Och utvecklingen skulle gå snabbt och karriären skulle bli framgångsrik. Nu när ”Riddar'n” har lagt spaden på hyllan så kan han summera:
  1 VM-guld, 1 VM-silver, 1 EM-guld, 1 OS-brons och 3 SM-guld. ”Riddar'n” är naturligtvis också stor grabb.
  Hockeykarriären började i Fruängen, sedan fortsatte den via AIK (det är väl preskriberat nu, har Roffe sagt om den perioden), som sagt till Bajen 1971. 1981 Värvades ”Riddar'n” till Djurgården av Leffe Boork. Och i Djurgårdsdressen och i Tre Kronors mundering följde så de stora framgångarna.
  Från Djurgården och Stockholm blev Småland nästa anhalt. Team Boro satsade rejält och Ridderwall ingick som en viktig bit i den satsningen. Hem till Stockholm igen och på med AIK-tröjan. Ridderwall avslutade så sin aktiva karriär med att spela upp AIK i elitserien igen.
  Och ifjol kom så beskedet - comeback i Bajen! Som ledare!
  Idag är Ridderwall sportsligt ansvarig i Hammarby hockey och uppgifter finns så det räcker och blir över.
  - Tyvärr skulle man vilja göra mer för föreningen men man har ju ett civilt jobb också... men den utvecklingen som nu är på gång i Bajen är intressant. Helt klart finns en stor potential i föreningen. Varumärket Hammarby är mycket värt!
  Det Hammarby framför allt lyckats med är ju ungdomssatsningen, jag trodde faktiskt inte att föreningen hade så många utvecklingsbara lirare. Stommen i dagens A-lag består ju faktiskt av unga spelare, och till detta har vi nu lagt ett par rutinerade namn, en intressant mix.
  Att Hammarby så småningom ska kunna ta sig upp i elitserien tror ”Riddar'n” stenhårt på. Men visst finns här problem.
  - Den här säsongen lyckades vi få kvar alla duktiga ungdomar i A-laget och det måste vi jobba vidare på. Sedan måste vi också ta vara på den positiva biten kring Hammarby Hockey som ett lag med hockeykultur. Lite slarvigt skulle man kunna säga att vi måste försöka få snöbollen att börja rulla åt rätt håll.


Elitserieförsök - Hammarby - elitserieförsök - Hammarby - elitserieförsök - Hammarby...


Tony Skopac - tillbaka i Bajen.
...så har det sett ut för Tony Skopac. Nu alltså tillbaka i Bajen för tredje gången.
  1988/89 lirade ”Skopan” i Hammarbys giftigaste formation framåt, den s k OBS-femman, tillsammans med Per Backe och Stefan Olsson. 1991/92 var Tony i poängtopp tillsammans med Mini Berg och Henrik Lundin och 1993/94 poängkung igen nu med hela 75 poäng, bara Marre Czerkawski har varit värre (92 poäng).
  Tony Skopac testade för spel i MoDo 1988, det såg lovande ut, Skopac var med till sista gallringen, fanns med på lagfotot men plockades ur truppen i sista stund.
  - Så här med facit i hand så kan jag säga att den chansen kom för tidigt, jag var bara 19 år, och försäsongen hade egentligen inte gått speciellt bra.
  Sedan Hammarby och en mycket bra säsong. Naturligtvis fick ”Skopan” ögonen på sig och värvades till Djurgården.
  - Alright, jag tog ingen ordinarie plats, men för den skull har jag inget otalt med den klubben. Jag kom till Sveriges bästa hockeyklubb, dom spelade systemhockey och jag passade inte in.
  - Men jag vill gärna påpeka att jag blev bra behandlad i Djurgår'n. Åke Bergdahl uppträdde väldigt juste, ringde mig, stöttade mig, och sa att man skulle hjälpa mig att hitta en annan klubb.
  Och den klubben blev Hammarby. Och Skopac fick till det igen. Gjorde 75 poäng, näst bäste poängplockare i Bajens hockeyhistoria.
  Och så hörde AIK av sig.
  - Tycker inte jag fick en rejäl chans i AIK. Jag blev lovad vissa saker men dom höll inte vad dom lovade... Jag fick inte heller spela speciellt många matcher från start. men jag blev i alla fall utsedd till matchens lirare i AIK vid två tillfällen, så user kunde jag ändå inte vara.
  Nu är detta historia. ”Skopan” är tillbaka i Bajen och han trivs.
  - Tidigare har Hammarby inte kunnat hjälpa mig med att ordna jobb, nu har detta rett ut sig och det känns enormt skönt. Jag tror man funderar för mycket på hockeyn om man inte har någon sysselsättning. Och grunnar man för mycket så knyter det sig. Och vad gäller spel i division 1 i Stockholmsområdet så har jag svårt att tänka mig att spela i någon annan förening än Hammarby. Jag hade bud från Huddinge inför den här säsongen men det var inte aktuellt när Hammarby hörde av sig.


Han tillhör ingen av Bajens kändisar i elitserien...


Björn Berggren - tillbaka i Bajen.
...ändå kan han ståta med att vara en av föreningens bästa poängplockare i högsta serien. Björn Berggren gjorde 15 poäng på 20 matcher i storserien och det snittet är det inte många som kan matcha (faktiskt bara fyra man: Håkan Hjerpe, Anders Johnson, Thomas Jägenstedt och Ulf Rådbjer).
  Store Björne, 186 cm, 92 kilo tung, är nu tillbaka i Bajen igen, och brandman Berggren kan i dagsläget ståta med att han är den ende i dagens Hammarby som spelade i elitserien när laget senast var uppe.
  Björn Berggren gjorde debut i Hammarbys A-lag säsongen 84-85, debuten skedde alltså i elitserien. Och för Björnes del blev debuten mycket lyckosam, 7-mål-8 ass på 20 matcher skäms ju inte för sig.
  Björn blev sedan Bajen trogen fram till 1988. Då hörde Leif Boork av sig från Mora.
  - Det hade gått tungt ett tag, vi var nere i en vågdal i Bajen så det kändes hälsosamt att byta miljö. Och i Dalarna blev Björne kvar fram till den här säsongen. Idag 31 år gammal tillhör Berggren en av Bajens mer rutinerade lirare. Sju säsonger blev det i Mora IK. Men ifjol varvade han ner.
  - Jag tränade Moras A-juniorer samtidigt som jag själv spelade division 3-hockey i Noret-pojkarna. Men det var svårt att få jobb däruppe och när jag erbjöds jobb som brandman i Stockholm var saken klar. Väl hemma i Stockholm så var det många division 2-klubbar som hörde av sig... jag körde också lite med Katako och jag kände ju på mig att jag fortfarande hade en hel del att ge.
  Och så hörde Bajen av sig.
  - Det här som har hänt är skitkul. Känns som en utmaning, och så trivs jag bättre i Stockholm, det är mer ljug i omklädningsrummen här än i Mora, där är det lite mesigt.
  Och känner vi Berggren rätt så kommer han inte att uppträda mesigt på isen heller...

(031003)