BAMSING, STÅNGKORV!!!

Nu har vi ett gyllene läge igen

Texterna publicerade i matchprogrammet för säsongen 1995/96

F
örra året gjorde Hammarbys unga lag en stor prestation som tog sig till allsvenskan. Det laget bestod till stor del av de spelare som vann junior-SM 1994. Återigen har Hammarby en hord av unga spelare som kommer att bli ytterst duktiga. Dessutom är det mycket troligt att den välskötta ungdomssektionen kommer att få fram massvis med talanger de närmaste åren. Går man igenom pojklagen ser det faktiskt bättre ut än någonsin.

G
ör man sedan en inventering i hockey-Sverige hittar man dessutom massvis med Hammarbyare. Det finns tränare, ledare och spelare lite varstans, som kunde ha gjort Hammarby till ett stabilt elitserielag för länge sedan. Pratar man med dessa individer hör man också att alla har hjärtat kvar i Hammarby Hockey, men att de inte kan försaka sin nuvarande position endast på grund av känslor. Det är förståeligt men ändå trist.

S
edan tidigt i våras är vi en rad personer med starka känslor för Hammarby Hockey som försöker att ta klubben ur division 1-spiralen.

F
rån och med den här säsongen skall vi bara bli bättre och bättre för varje år som går. Vi skall organisera oss bättre, vi skall marknadsföra oss bättre, vi skall spela bättre. Ja, alla som är delaktiga har lovat att individuellt utvecklas hela tiden. Vid vilken tidpunkt det räcker till ett elitserieavancemang, det vet vi inte, men vi vet att något av de närmaste åren skall vi komma dit. Har vi tur blir det redan den här säsongen.

T
ill skillnad från förr har vi nu lyckats behålla alla de unga talangerna. Det skall vi kämpa för att göra även i fortsättningen. Dessutom har vi kunnat förstärka laget med flera rutinerade Hammarbyare som (tillfälligt!) spelat i andra föreningar.

P
recis så kommer de fortsatta årens sportsliga satsningar att se ut. Vi skall ha en klubb med spelare och ledare som har känsla och hjärta för Hammarby. Vi i styrelsen skall dessutom se till att skapa organisation och resurser så att de dessutom kan få hyggligt och normalt betalt.

H
ammarby tog sitt senaste SM-guld 1951. Då kallades alla i laget för ”Bamsingarna”. Vi har gjort en nostalgisk tripp tillbaka dit när vi skapat de nya matchdräkterna som bland annat återfinns i vårt souvenirsortiment. Dräkterna är en kopia av 1951 års dräkter, som vi hittade på en baksida av tidningen Rekordmagasinet. Vi hoppas att någon gång få ett nytt SM-guld i de här tröjorna.

V
i vet att det finns väldigt många supporters som gillar hockey. Och kom ihåg hella klubben behöver ditt stöd för att lyckas. Kom på matcherna, skrik ut din förtjusning, ha tålamod, köp souvenirer, ge oss råd och tips och håll ihop i denna satsning. Det blir nämligen mycket roligare om vi alla håller ihop, även om vi drabbas av motgångar då och då. Ju fler vi är som lägger ned energi på klubben desto tidigare kommer vi till elitserien, jag avslutar med att utbrista 1951 års stridsrop ”Bamsing, stångkorv”!!!

Stefan Öström
f d skyttekung, nu i styrelsen
Bäste hockeyvän!

Jag har i år förmånen att se tillbaka på ett år av förändring och nytänkande inom ishockeysektionen. Fjolårets resultat blev sportsligt mycket bättre än vad vi kunde våga hoppas på vid säsongsstart.
  Ekonomiskt fick vi genomlida alla kval som innefattas i en underbalanserad verksamhet med uteblivna publikintäkter och marknadsföringsstöd.
  I år står vi rustade till ”tänderna” med ett team även bakom kulisserna, dvs en mycket professionell styrelse som under 12 månader förberett detta års spel i division 1 östra.
  Målet med vårt långsiktiga arbete är tveklöst ett återinträde i elitserien. Däremot behövs en kristallkula för att avslöja när detta kan ske.
  Som ordförande och obotlig optimist står jag för den falang inom styrelsen som tror att något riktigt stort inträffar redan detta år. Jag grundar mina förhoppningar på de faktum att vi dels lyckats behålla samtliga duktiga juniorer och dels haft tur i de förhandlingar vi fört med de mycket etablerade och erfarna elitspelare vi lyckats ta tillbaka.
  Denna för svensk klubbisthockey relativt unika kombination av extremt duktiga juniorer och mer erfarna ”rinkrävar” kan bädda för många glädjestunder för en sann hammarbyare.
  ”Bamsing stångkorv” skrönades, som taget från en Albert Engströms koling, på 40- och 50-talet om ”Bamsingarna” dvs Hammarbys ishockeyspelare.
  Detta under de årtionden Hammarby medverkade till den svenska ishockeyns internationella genombrott med halva manskapet i dåvarande Tre Kronor.
  ”Bamsingarnas Vänner”, ishockeyns motsvarighet till fotbollens ”Klacksparkens Vänner” kan bli en succé för våra små och medelstora företagare på Söder som önskar stödja vår verksamhet.
  Med ovan skissade bakgrund önskar jag kortfattat beskriva vår sportsliga målsättning enligt följande:
  ”SM-guld för vårt utvecklingslag dvs gänget i superjuniorelit”.
  ”Allsvenskt spel med en förhoppning om några play-off matcher och...”
  Var det någon som klagade på målsättningen???
  Skämt åsido, för att allt skall klaffa förstår hockeykännare att turen även måste finnas på vår sida, skador och sjukdomar som alltid förekommer bör komma lämpligt och inte slå ut laget, och våra konkurrenter bör helst, så att säga, ha några skott i stolpen etc
  Låt oss hoppas att vårt team med John Peterson (nye tränaren), Stephan Söderlind (assisterande tränaren), Leif Dässman (lagledaren) och Bengt Gustavsson (materialaren), tillsammans med våra iskrigare får en härlig säsong.
  Jag önskar samtliga lycka till och välkomnar er alla till en förhoppningsvis mycket intressant och glädjande säsong 95-96.

Vid pennan

Björn Johansson (ordförande)


(031001)