Följa John

En rubrik som följer John!

Texten publicerad i matchprogrammet för säsongen 1995/96

John Peterson ny tränare i Hammarby Hockey med ett förflutet i både Södertälje och Huddinge. John P - en man som lättast kan beskrivas med orden - en snäll kille som vet vad han vill!
  - Om det är en sak som förvånat mig i Hammarby så är det engagemanget kring laget, det snackas om ”Bamsingar” och Bajenfansen har mycket åsikter. Sånt här drag kring ett lag har jag inte varit med om förut.

John Peterson har annars varit med i draget, i laget. Tänker då först och främst på hans insatser som tränare i Södertälje SK.
  När Dan Hobér inte fick förnyat kontrakt som tränare fick John Peterson ta steget upp från juniortränare till A-lagstränare. John P sågs som en tillfällig lösning (kommer att tänka på parentesen Curre Lindström när han tog över Tre Kronor, inga jämförelser i övrigt, red anm.), John blev dock kvar i tre år och kulmen kom när herr P lotsade SSK till SM-semifinal mot Leksand.
  - Visst är det tryck på tränaren i elitserien, det hände vid vissa tillfällen att man vaknade klockan fyra på natten med någon idé i huvut, men det är ju också så att man i det här jobbet ska ha klart för sig att man kan inte knalla ut från omklädningsrummet och så inte tänka på hockey förrän nästa dag. Så fungerar det bara inte, som hockeytränare ”lever” man hockey.

John Peterson tillhör gruppen realister då det gäller synen på hockey och hur den ska spelas.
  - Det absolut viktigaste är att man kan få dom fem killarna som är på isen i det aktuella bytet att fungera. Klarar man det då vet man att man kan utveckla laget och eventuellt klara av steget uppåt.
  John är också en mycket lyhörd person. Snabbt kan du få besked.
  - Det du säger verkar bra, vi kör på det.
  - Arbetsfördelningen och noggrannheten i jobbet tillhör också grundstenarna i bygget. Jag jobbar naturligtvis väldigt intimt med assisterande tränaren Stephan Söderlind och lagledaren Leif Dässman. Ju noggrannare vi kan vara desto tryggare kommer killarna i laget att känna sig.
  - Och helt klart är det så att det här gänget precis som alla andra lag kommer att komma ner i svackor.

Men det är också så att man lär sig mycket av motgångar. Man är aldrig så kreativ, och har så många funderinga och alternativa lösningar, som när man fått stryk en match. Istränare, coach, lagbyggare, den sociala biten... det är många strängar på en tränares lyra, och John Peterson har rutinerad som han är naturligtvis insett vad det handlar om.
  - Att få samtliga bitar att fungera är svårt. Och tror man att man klarar det själv, ja då är man illa ute. Naturligtvis måste man jobba ihop i ett team runt laget. Göra arbetsfördelning och hjälpa varandra.

(031001)