Intervjuer med Hammarbys tränarpar

Jan-Åke Tiensuu, tränare

JAN-ÅKE TIENSUU:
Yrke: Ishockeytränare
Född: 1967
Bor: Fruängen
Längd: 183 cm
Vikt: För mycket
Familj: Lotta & barnen
Beskriver sig själv som: Tänker efter före
Texterna publicerad i matchprogrammet för säsongen 1996/97

Succétränaren från SM-guldet med juniorerna (säs 93-94) är tillbaka till allas stora glädje. En lugn och harmonisk man som diggar avkopplande fiske och AC/DC (snacka om korsning). Norrlänning som han är, så är det helst husmanskost som smiter ned till kistan. På dumburken ser han helst på sport och tecknat. En fisketripp till Alaska är något som syns i drömmarna. Någon styrspel á la John Peterson lär vi inte få se under dennes ledning, nej nu blir det fartfylld Bajenhockey igen.

Hur ser du dig själv som tränare?
Precis som spelarna så har jag mina för- och nackdelar. Mitt engagemang för spelarnas utveckling är en av fördelarna, medan min oförmåga att komma igång med självträningen är en av nackdelarna. Det gäller att vara ett föredöme.

Hur har säsongsuppladdningen varit?
Att vi har kunnat träna på is under sommaren har varit stärkande för killarnas självförtroende. P g a lumpen och en stor A-lagstrupp ifjol, så hamnade många unga spelare i ett vacuum och hade en dålig utvecklingskurva. I dagsläget så känns det som vi har haft en bra försäsong och är på rätt väg.

Hur har träningsmatcherna varit?
Vi har valt att spela många och tuffa träningsmatcher, för att killarna ska få välbehövlig rutin inför serien. Så här långt har matcherna varit mycket givande. I skrivande stund har vi två matcher kvar innan seriestart.

Hur ser nyförvärven ut?
Långa och korta, samt mörka och ljusa!

Stommen i truppen består av de spelare som vann JSM-guld under din ledning 93/94, en stor fördel eller?
Det är alltid en fördel att känna människan bakom utrusningen.

Vilka nyckelspelare ser du i truppen?
Vi är alla beroende utav varandras insatser.

Vad betyder det att 15 man från fjolårets trupp har lämnat föreningen?
En bättre ekonomi.

Ifjol spelades det styrspel á la John Petterson. Kommer du att fortsätta i samma bana, eller blir det full fart framåt nu?
Vi försöker spela efter situationen. Styrspel för mig är endast en taktik bland många andra som används efter behov under matchens gång. Att checka eller bara styra saknar sunt förnuft.

Har det varit några ”speciella” positiva eller negativa punkter under försäsongen?
Personligen så tycker jag att det mest ”speciella” positiva är att man kan se ljuset i tunneln när det gäller hockeyns organisation. Styrelsen har gjort en bra försäsong och för Hammarby hockeys framtid hoppas jag att dom orkar fortsätta jobba vidare på samma vis.

Vilka lag blir vassast i serien?
Huddinge får bära favoritskapet, de har rutin både bland spelare och ledare. För övrigt så tror jag att det kommer bli en mycket jämn serie.

Hammarby denna säsong, fågel eller fisk?
Alla lag försöker att finna en jämnhet i sitt spel, att få en hög lägsta nivå. Lyckas vi med den bedriften, så tror jag att vi kommer vara en högt flygande fågel.

Tomas Storm, ass tränare

TOMAS STORM:
Yrke: Ishockeylärare
Född: 1956
Bor: I villa
Längd: 175 cm
Vikt: 70 kg
Familj: Ja
Beskriver sig själv som: Intresserad, Viljemänniska, Vinnare
”Stormen” är en riktig hockeyprofessor som med sitt stora kunnande blivit välkänd över hela världen. Tidigare i år ”drillade” han bl a ett par NHL-proffs från USA på kylslagna Zinken. En nyfiken och hemlig man med ”glimten i ögat” som bl a hämtar inspiration från musik, konst och litteratur. Tomas äter och dricker mycket nyttigt (Du ser honom ofta med en frukt i näven) och han kollar gärna in hit-videon Hammarby-AIK. För Hammarby är denne man guld värd. Forza ”Stormen”!

”Storm kan aldrig ha ett A-lag”...
Detta är ett rykte jag har om mig. Orsaken beror på att jag anses vara krävande.

Det stämmer nog generellt, men inte för Hammarbys A-lag modell -96. Detta beror på att stommen av laget är vana med stora belastningar och höga krav, så det var därför jag nappade på förmånen att med Jan-Åke & Co, träna och spela upp A-laget till elitserien inom 5 år. Min uppgift är att individutveckla spelarna samt att serva jan-Åke, dessutom så kommer jag att hålla ett vakande öga på A-juniorerna samt ungdomslagen. Utan ”egen produktion” nås aldrig målet. Då Hammarby tappar spelare varje säsong krävs en minst sagt omänsklig insats utav oss Hammarbytränare, men jag vet att Roffe & Co på ”Zinkenfabriken” kan göra toppspelare av ”tegelstenar”.

Nu kör vi grabbar - motståndarna får hålla i sig. Inte nog med att vi ska ”spöa” dem, vi ska lira skjortan av dem så att publiken står upp och jublar.

Varma ishockeyhälsningar från ”Stormen”

(031010)