Hammarby AB del 1:

Aktieemissionen

Om man har läst dagspressens sportsidor de senaste månaderna så har man kunnat konstatera att Hammarby Hockey inte bara har köpt spelare för 20 miljoner kronor. Satsningen har dessutom misslyckats eftersom laget åkte ut i play-off mot Sundsvall. Ja, värvningarna har varit så mångtaliga att om alla rykten vore sanna så skulle en hel del elitserielag och hälften av alla division 1-lag ha betydliga problem att skrapa ihop fullt lag till hösten (eftersom alla då spelar i Hammarby).

Satsningen

Hur är det egentligen med satsningen, aktieemissionen och värvningar?
Ronnie Glysing som är vd i Hammarby Hockey förklarar.
- Det vi har gjort det här året är att bygga upp organisationen. Vi har satt igång en affärsverksamhet med evenemang, seminarier och souvenirförsäljning.

- Det är affärsverksamheten som är Hammarby Hockeys ekonomiska grund. Aktieemissionen är den som borgar för satsningen, det som blir kryddan. Och vi jobbar dag och natt för att få emissionen att lyckas.

Andra evenemang lika viktigt!

Emissionen, som vi ska beskriva mer längre ned, är alltså förutsättningen för att Hammarby ska kunna satsa. Men samtidigt så är försäljning och olika evenemang och allt det där, lika viktigt, för det är det som ska dra in pengar i framtiden.

Miljonsatsningen

Men hur är det nu med miljonsatsningen? Har Bajen dribblat fram megapluskan än som det står om i alla tidningar?
Nej, för pengarna från aktieemissonen har inte kommit in än och det är inte ens säkert att det blir några pengar.
Det är en enkel ekvation. Tänk dig att du väntar på löningen, eller kanske en gammal skuld från en kompis. Det är mycket pengar men du är inte helt säker på att du får dem. Då spelar det ingen roll hur mycket chips du planerar att köpa när stålarna dyker upp. eller hur många cd-skivor du kommer ha råd med. Det spelar ingen roll att det till och med står i Expressen om att du tänker köpa hela OLWs lager. Kommer inte pengarna så får du panta tompavor och leva på snabbmakaroner ändå.

Så är det för Hammarby Hockey just nu, så det är bara att böna och be om att aktieemissionen lyckas.

Emissionen

Så här går det till:
Hammarby Hockey erbjuder investerare att teckna sig för 278 600 aktier. Om det blir fulltecknat så får Bajen in drygt 12 miljoner kronor som också är den undre gränsen för att emissionen ska bli av. Dessutom har två investerare tecknat sig för aktier till ett värde av 3 miljoner.
Aktieemissionen är ett så kallat "private placement". Det betyder att bolaget bara kan erbjuda aktier till högst 200 utvalda investerare. Man får alltså inte gå ut i annonser och locka folk utifrån. Teckningstiden löper fram till den 7 maj och det är först då som vi vet hur stor satsning det blir för Hammarby Hockey.

Tre delmål

Ronnie Glysing förklarar att Hammarby Hockey just nu har tre överhängande mål:
- För det första måste vi försöka att få igenom emissionen. Den är en förutsättning. Sedan ska vi se till att vi får ett mycket bra ishockeylag, ett topplag i Superallsvenskan. Det tredje är att krydda med några mycket bra ishockeyspelare.

Mer om det i del 2...
(990430)