Hammarby AB del 2:

Spelarna

Medan EM-kvalmatcher och allsvenska derbyn avlöser varandra håller hockeyklubbarna på att i skymundan formera sina trupper inför den nya säsongen.
Långa önskelistor prickas av och oavsett om det är jultomten, sponsorer eller aktiemiljoner som ska ligga bakom de nya spelarna, så är det en hård tid, kantat av rykten, som föreningarna är uppe i.

Sextio spelare kontaktade

Hammarby Hockey har kontakt med många spelare varje dag. Även hos Bajen finns det en önskelista.
- Vi har hittills pratat med uppåt sextio spelare, säger Ronnie Glysing. Det är klart att vi vill ha vissa hellre än andra. Men man kan inte få allt. Det är som ett pussel att få ihop en trupp, vissa bitar är lite finare, andra måste filas lite grand.
Och pratet om massor av elitseriespelare och till och med NHL-spelare vill Ronnie Glysing tona ned en smula.
- Det har tyvärr blivit en aning upphaussat. Visst har vi haft kontakt med och lämnat bud på en del elitseriespelare. Men tio, femton stycken som det har talats om, skulle vi aldrig ha råd med.
- När det gäller Marre så har vi pratat med hans agent och lämnat ett bud. Men om han inte säkert ska flytta hem, så finns det inte en klubb i hela Europa som kan matcha NHL-lönerna.

Hammarby Hockey figurerat i pressen

Var och varannan dag har Hammarby Hockey figurerat i pressen. Det har varit bud och motbud. Spelare har skrivit på men ändå inte skrivit på.
Men varför är det så mycket rykten?
Ja, tidningarna vill ju ha något att spekulera i. Klubbarna kanske vill visa att de satsar offensivt för att locka sponsorer. Spelarna och deras agenter kanske vill trissa upp priset och tipsar därför närmast belägna massmedia. Å andra sidan finns det spelare som inte alls är intresserade av att ryktena går. Så det är lite huller om buller.
- Elitserieklubbarna brukar ha sina trupper klara i mitten av maj, berättar Ronnie Glysing. Då blir en hel del spelare över som division 1-klubbarna får slåss om.

Jocke Persson har skrivit på

Det mesta tyder på att det blir ännu fler rykten under maj månad. Jag försöker tjata mig till ett namn på en Hammarbyspelare som är klar för nästa säsong.
- Ja, säger Ronnie Glysing. Jocke Persson har skrivit på.

Ekonomin

För att kunna skapa ett elitserielag sa krävs det att föreningens ekonomi blir elitseriemässig. Det finns ett ganska klart samband mellan omsättning och tabellplacering. En vanlig division 1-klubb har en omsättning på ett ensiffrigt antal miljoner, grovt räknat mellan 3 och 10 miljoner. De absoluta topplagen i ettan ligger på 10-15 miljoner kronor och elitserielagen på 20 miljoner och uppåt.
Enligt Hammarbys budget för nästa säsong så ska intäkterna bli 14,6 miljoner kronor och utgifterna något högre. Pengarna kommer in från publikintäkter, spelarförsäljningar, tv-pengar, medlemsavgifter, reklam och olika typer av försäljning. Av aktiepengarna används bara ungefär 3 miljoner kronor.

10 mijoner extra miljoner till 2000/2001

Om allt går vägen och budgeten håller så kommer Hammarby Hockey ha 10 extra (aktie)miljoner att förstärka ekonomin till säsongen 00/01.
- Det här är inte en kortsiktig satsning, säger Ronnie Glysing. Vi har 2, 3, 4 år på oss att gå upp.
- Förutom att vi har byggt upp en affärsverksamhet vid sidan av hockeyn, så betyder det mycket att vara juniorer gick upp i Superelit. Nu kommer unga spelare söka sig till Hammarby i högre grad och det är bra för framtiden.

Samarbetet med Lidingö HC

Ett projekt som också är en satsning för framtiden är samarbetet med Lidingö HC. Alla detaljer är inte klara men tanken är att Lidingö ska bli ett utvecklingslag till Hammarby. Att spelarna ska kunna gå från juniorlaget till Lidingö i ettan och vidare till Bajen (*). På sikt hoppas man att ungdoms- och juniorverksamheten slås ihop.

Supportrar kommer att sluta upp!

Ronnie Glysing tror att Hammarbys supportrar kommer att sluta upp till i höst. Trots att det inte har varit så mycket publik de senaste åren så ser han fansen som Hammarbys kanske starkaste tillgång.
- Vi har en rolig publik, säger han. Det är en upplevelse att se en Hammarbymatch. Jag tror att det kommer folk som går dit bara för att uppleva stämningen.
Det är annat än i Globen...

Ronnie Glysing har en dröm för den närmaste framtiden.
- Tänk om man kunde presentera ett riktigt hett nyförvärv på ett fullsatt Söderstadion. Det skulle vara ett minne för livet.
(990430) (*...i Elitserien)