Mina Hammarbyidoler:

Från Micke till Putte

Jag har hållt på Hammarby så länge jag kan minnas (är född 1965). Tror jag såg min första match hösten 70. I fotboll alltså.
Första Hammarbymatchen i hockey kom några år senare. Det kan vara den lördagseftermiddagen då jag som 9-10-åring hamnade på station Isstadion efter att ha åkt alla tunnelbanelinjer under förmiddagen (Det har väl alla gjort nångång?).
Bajengalning blev jag nog på allvar våren 79 hemma mot bottenlaget Halmia (0-1, naturligtvis). Efter det så var jag fast. Sedan dess har jag i stort sett alla hemmamatcher (och många borta) i fotboll och hockey. Bortsett från ett par år på 80-talet då jag började jobba kvällar.
Jag har naturligtvis haft mina hockeyidoler från första början.

Den första var målvakten Micke Lindgren som stod första delen av 70-talet. Naturligtvis skulle det vara en målvakt, jag har alltid själv stått i mål och "Honken" var min stora idol. (Jag var nog inte hans stora idol. När jag var sisådär fem år gammal ringde jag honom stup i kvarten men var alltid för blyg för att säga något. Han fick gissa vad jag hette. Möjligtvis rapade jag lite, då jag var expert på 15-sekundersrapar). Nåväl, Micke Lindgren var störst då.

När jag började se alla matcher, hösten 79, blev snabbt Börje Skoogs (med röda handskar) min idol. Jag kan tyvärr inte, som andra, relatera till varenda handledsskott han (eller någon annan stor spelare) någonsin sköt. Det enda jag kommer ihåg var att jag tyckte han var bäst.

En annan som spelade i början av 80-talet var Bruno Ohlzon. Han var naturligtvis en stor favvis. Liksom snabbskrinnaren Thomas Jägarn Jägenstedt (med tuff ccm-hjälm då alla andra hade jofa eller nåt annat trist).

En riktigt stor favorit var Roger Melin som kom till Bajen från ett misslyckat proffsäventyr i USA. Det är nog den roligaste spelaren som Hammarby haft så länge jag sett laget. Han var ganska lång och inte så överdrivet snabb, men vilken trockel-nisse han var! Sätt en virknål i hans hand så har du ett par gardiner snabbare än Martin Karlsson (domare) kan hitta en obegriplig utvisning.
Otroligt underhållande spelare.

Lite senare, i slutet av 80-talet spelade Stefan "Olé" Olsson. En annan sån där som jag naturligtvis inte kommer ihåg ett smack av mer än att han var favorit.
Jo, ett sudden-mål borta mot Uppsala med tre sekunder kvar, kommer jag ihåg.

Sen kom småttingarna. Uppenbarligen saknades det pengar i Bajen så under ett år i mitten av 80-talet var laget befolkat av småfolk från juniorlaget. (Trodde inte att man betalade hockeyspelare per centimeter).

Visserligen visste de inte vad försvarzonen innebar eller att man faktiskt ibland var tvungen att besöka den, även om det bara gällde att hämta pucken. Men vilka sargspelare! Motståndarbackarna hade inte en chans att få tag i de små. De slank än till höger, än till vänster och ibland mellan benen.
Exempel på dessa små gröna är Johan Molin och Magnus Helander.
(Måste tillägga vad gäller försvarspelet så har visserligen Hammarby alltid haft svårt att få ur pucken ur zon. Sarg-ut har aldrig varit ett alternativ. Dessa juniorår så träffade spelarna inte mittzon ens när de var sju centimeter från blå linjen och hade fritt skottfält.)

På senare år kan jag inte undgå att nämna Ari Turpeinen. Kom till Bajen i mitten av det bedrövliga året 98/99 (När jag säger bedrövliga så är jag snäll - det var det första året jag började skolka från matcher för att jag inte pallade med att hålla på ett lag som inte spelade hockey.) Inte blixtens brorsa och inte Maradonas hockeyspelande kusin, men tillsammans med Jocke Persson hjälpte han till att lyfta laget till en bra avslutning på säsongen.

I år har Andreas Paulsson tagit över favoritrollen. Jag gillar spelare som är framme och hugger och som alltid är farliga.
Patrik Erickson måste jag nämna. Det är en njutning att se en sån elegant spelare. Kan bara jämföra honom med Putte Rahmberg. En spelare som spelar rent, som inte håller liv i sin karriär via slag över armarna, hakningar och fasthållningar.

Visst har jag glömt en massa gamla idoler, men det här var några.

Benjamin Thorén

(000504)