Fredrik Gustavsson

”Det gäller att vara förberedd för inhopp”


Texten publicerade på Hammarby Hockeys hemsida 23 mars 2001

Fredrik Gustavsson heter en av juniorerna som gjort en del gästspel i a-laget under den här säsongen. Fyra matcher har det blivit totalt, tre i grundserien och en i superallsvenskan. I övrigt har han spelat i J20-laget.
  – Vad ska man säga? Jag är fortfarande ung och får satsa på att utvecklas. Sedan har det gått så bra för laget och då får man glädjas med laget.

  Fredrik Gustavsson har liksom Hammarbys samtliga juniorer, en obändig vilja att spela i a-laget, samtidigt som de utåt accepterar att de inte alltid får spela. Tron på sig själva finns där hos allihop.
  – Jag vet att om jag får chansen, så tar jag den, säger Fredrik.
  I år har det, som sagt, mest blivit juniorspel för honom. Han har spelat många matcher och det är matcherna som är roliga tycker han. Vid den första kvalmatchen mot Oskarshamn satt han på läktaren och var rejält sugen på att spela.
  – Absolut! Jag skulle ju döda för att få spela (skratt). Man vet ju hur kul det är att spela med all publik och när det går så bra för laget. Det är ett sånt jäkla skönt lag tycker jag.
  Känner du att du är inne i gänget trots att du inte spelar så mycket?
  – Det är klart att om man fick spela matcherna så skulle man växa ännu mer in i gänget. Men det är så skön stämning i laget, och man är nere varje dag och tränar.
  Känns det hopplöst eller är det lugnt?
  – Nja, man vet ju aldrig. Det kan ju bli skador. Och nu när a-juniorerna har slutat spela för säsongen så gäller det att träna extra mycket för att vara förberedd om något skulle hända.

Fredrik trodde att säsongen skulle bli lite bättre för hans egen del än vad den har blivit. Samtidigt poängterar han flera gånger att han fortfarande utvecklas mycket.
  Vad tror du det är som brister som gör att du inte har en fast plats i laget?
  – Jag tror det beror mycket på att laget har gått så bra. Och att allting stämmer. Så det finns ingen anledning att göra ändringar.
  – Men trots allt, jag känner inte att mitt självförtroende är naggat så mycket. Men det är klart, ibland känner man att det är hopplöst. Det är upp och ned. Det går i perioder. Det känns ändå att jag tror på mig själv som fan.
  Till sist, hur tror du det går i kvalet?
  – Det känns som om vi har guldläge. Allt är perfekt.
  Men om det blir så att ni går upp, då sitter du och ska helt plötsligt ta en plats i ett elitserielag.
  – Ja, jag har också funderat på det där. Men som elitserieklubb så har de lättare att till exempel låna ut spelare. Jag vet inte hur man löser en sån grej. Men det är klart, det blir svårare.
  Mer sommarträning?
  – Det är vi vana vid. Är man uppvuxen i Hammarby så är man ganska van vid stenhård sommarträning. Tantolunden...suck...

Benjamin Thorén
(100101)