Hammarby Hockey har sorg


Göran Hellman till vänster i svart mössa beträder isen i Hammarbys klassiska Bamsingtröja i slutet av 1950-talet. Spelaren till höger är Christer Johansson (Hesson). Spelarnas fäder Lennart "Joe" Hellman och Ragnar Johansson står vid sargen. Göran Hellman var en av Hammarbys främsta målgörare under 1960-talet, då han totalt prickade in 59 mål för klubben.

Göran Hellman 4/5 1945-28/3 2007


Texten publicerad på Hammarby Hockeys hemsida 2 april 2007

Hammarby Hockey har sorg.
I onsdags den 28 mars avled Göran Hellman, en av klubbens stora profiler under 1960-talet, efter en tids sjukdom. Han var född den 4 maj 1945, och skulle alltså ha fyllt 62 år om en dryg månad.


Med Göran Hellman försvinner en viktig länk tillbaka till klubbens historia. Han var son till Hammarbylegendaren Lennart ”Joe” Hellman, och följde klubbens A-lag i ishockey redan som liten pojke. Han berättade för några år sedan att han mycket väl mindes derbyt mot AIK i januari 1952 då Åke ”Plutten” Andersson blev skadad.
Det skulle inte dröja länge innan han själv fick dra på sig Hammarbys A-lagströja. Redan säsongen 1960/61 hade han en fast plats i seniortruppen, trots att han bara var 15 år gammal. Ingen spelare – varken förr eller senare – har debuterat så tidigt som han!

Men så var Göran Hellman en exceptionell talang, som säkert hade lyckats lika bra om han valt att satsa vidare på någon av de andra idrotter han också idkade.
Tyvärr fick aldrig Lennart ”Joe” Hellman uppleva den yngste sonens A-lagsdebut, eftersom han rycktes bort redan i september 1960. Det första säsongen var han mest med för att se och lära, men han matchades bland annat i den klassiska Spengler Cup i Davos, där Hammarby deltog vid årsskiftet 1960/61.
Sitt stora genombrott fick Göran Hellman året därpå, när Bamsingarna hade degraderats till division II. Den 22 december1961 prickade han exempelvis in fem mål i Hammarbys match mot Stocksunds IF, och han vann den interna skytteligan det året.

Efter kvalserien 1964, då Hammarby för tredje året i rad misslyckades i den allsvenska kvalserien, lämnade Göran Hellman Hammarby. Han tillhörde då redan lagets veteraner, trots att han ännu bara var 19 år gammal.
Karriären fortsatte i IFK Stockholm, där han framför allt spelade bandy.
Några år senare var Göran Hellman tillbaka i Bajen. Sommaren 1967 träffade han tränaren och den före detta storspelaren Holger Nurmela under en fotbollsmatch på Söderstadion, och ”Hogge” lyckades övertala Göran att göra comeback i Hammarbys hockeylag säsongen 1967/68.

Känslan för målet hade han fortfarande kvar, och han svarade för en fullträff redan i den andra seriematchen mot Väsby IK den 11 oktober 1967. Men det långa speluppehållet var svårt att ta igen, och efter juluppehållet var han mestadels reserv. Han fick dock avsluta sin spelarkarriär med att föra upp Hammarby till allsvenskan på nytt våren 1968.
Därefter spelade Göran Hellman ett par år med IF Cobran, och han gjorde faktiskt ett sista inhopp i en kvalmatch för Trångsund så sent som 1973. Det gjorde säkert sitt till att Holger Nurmela, Görans nära vän och mentor, då var tränare i Trångsund.

Långt senare skulle Göran Hellmans och Hammarbys vägar mötas på nytt. Säsongen 1996/97 var han sportchef och klubbdirektör i föreningen, som då – precis som nu – befann sig i en tuff situation både sportsligt och ekonomiskt. Men mot alla odds lyckades Hammarby vinna sin serie och ta sig till allsvenskan med en trupp som nästan enbart bestod av spelare fostrade inom de egna leden.

Under senare år hade vi ibland förmånen att få träffa Göran Hellman vid olika veteranträffar på Hovet. Hans stora Hammarbyhjärta gick aldrig att ta miste på.
Han bidrog med såväl minnen, som material och engagemang till tillkomsten av Hammarbys klubbhistorik Bamsingarna från Söder, som utkom i höstas.

För allt detta är Hammarby Hockey honom ett stort tack skyldig.
I dag går våra tankar främst till hans släkt och familj!

(091122)