Henrik Nilsson.

Henrik Nilsson

”Jag hoppas jag kan tillföra lite stabilitet”


Texten publicerad på Hammarby Hockeys hemsida 13 juni 2001

Efter fem år i Västerås och sex i Västra Frölunda är nu Henrik Nilsson tillbaka i Hammarby igen.
  För oss som var med redan på perioden mellan trias och krita är det alltid lika kul att se gamla fossil som Jocke Persson och Henrik Nilsson stappla in på Hovets is.
  – Jag ser fram emot att få spela lite offensiv hockey igen. Det har inte blivit så mycket på många år, säger Henrik Nilsson.


Han har varit lagkapten i Frölunda under de senaste säsongerna. I våras kände han för att spela en sväng utomlands. Men det blev alltså Hammarby.
  – Jag hoppas att kunna kombinera hockeyspelandet med någon form av utbildning, kanske en internutbildning på ett arbete.
Har du längtat hem?
  – Nja, jag har trivts väldigt bra där jag har varit. Men jag har familjen och sommarstuga och sånt här i Stockholm, så det är klart att det är praktiskt, enkelt och bra. Stockholm är Stockholm.
Hur kommer det sig att du lämnade Frölunda? Var det frivilligt eller fick du inte förnyat kontrakt?
  – Det var väl också en kombination. De ville föryngra laget litegrand. De ville vänta och se vad de fick för centrar. Då känns det inte så roligt att vara kvar. Sedan har jag varit där i sex år och ville prova på något nytt. Det är väl som vilket jobb som helst, att man behöver förnya sig för att kunna skärpa till sig ordentligt.
Vad kan du komma med i Hammarby?
  – Förhoppningsvis så är det väl lite erfarenhet och rutin. Det kanske saknas i det här laget. Det finns jättemycket ambition och talang i laget och jag hoppas att jag kan tillföra lite rutin och stabilitet.
Har du följt laget någonting?
  – Ja, litegrand. Speciellt i superallsvenskan, då följde jag med i media och sådär. Jag känner ett par spelare sedan tidigare. Jocke och Tim Eriksson som spelade i Frölundas juniorlag. Han kände jag till litegrand.
Har du någon uppfattning om hur laget spelar?
  – Ja, de spelar en väldigt fartfylld hockey. Mycket teknik och fart. Det ska bli spännande hur det blir. I och med att de är så unga och nu är ett år äldre så borde det bara bli bättre. Det ska bli intressant.
Vad vill du spela för typ av hockey?
  – Jag har ju spelat väldigt defensivt nu i många år. Så det ska bli kul att spela en lite mer offensiv hockey. Det har ju blivit så i svensk hockey att det blir väldigt rollfördelat och sista åren har jag spelat väldigt defensivt. På något sätt så tröttnar man på det efter ett tag. Ungdomarna får väl dra igång oss gamla gubbar...
Men du är ju bara 31...
  – Ja, det finns ju många som spelar mycket längre. Jag ser det inte som någon nertrappning på något sätt. Det ska bli kul. Vi ska försöka bli bättre än förra året med allt vad det innebär.
Det var rätt länge sen du spelade på den här nivån
  – Ja, det kommer att bli en liten omställning. Men det är en utmaning.
Vad är den stora skillnaden tycker du?
  – Det är svårt att säga. I elitserien är det väldigt organiserat. Det är väldigt styrt. Jag kan tänka mig att det är lite mer flängig hockey, man byter chanser lite mer med varandra. Jag tror att det blir så fram till jul i alla fall. Sen går man förhoppningsvis till den där superallsvenskan. Där kanske spelet närmar sig det som är i elitserien.
Kommer du att dominera nu?
  – (skratt) Nej, det tror jag inte. Det funkar inte så. Jag kommer att jobba hårt och spela så gott det går, och hoppas att man kan tillföra någonting.
Gillar du att sommarträna?
  – Ja, jag har ingenting emot det. Jag har ganska lätt för att träna. Jag har alltid tyckt om det. Men det är klart, det blir tyngre med åren.
Är det verkligen så?
  – Ja, det är det. Ju äldre du blir, desto mer måste du träna...för att hänga med de här småpojkarna som far fram som vinthundar på isen.

Benjamin Thorén
(091206)