Mathias Hällback

”Jag vågar göra lite extra grejer”


Texterna publicerade på Hammarby Hockeys hemsida

Pånyttfödd.
  Det känns som det uttryck som ligger närmast sanningen.
  För Mathias Hällback spelar med ett oerhört självförtroende just nu.
  Utan tvekan Hammarbys bästa spelare i SCA-cupen i Sundsvall.


  Vad har hänt?
  – Nja, jag spelade i Österåker ett tag. Det gick väldigt bra där, jag fick spela mycket och det var roligt. Nu får jag spela mer här i Hammarby. Jag har fått förtroende och jag vågar göra lite extra grejer.   Under SCA-turneringen i Sundsvall i början av månaden gjorde Mathias Hällback fyra mål, två av dem var rena genomåkningar där Gärdeshovs korvgubbe fick mycket att göra då motståndarna kom på besök.
  – Jag har känt att jag har den här kapaciteten, säger han. Annars kunde jag lika bra lägga av. Det är ingen mening att harva. Jag vet vad jag kan och det är skönt att det har släppt.
  En förklaring till att Mathias Hällback har gått framåt så mycket, är enligt honom själv att han börjat äta kosttillskott.
  – Alla andra äter det, säger han och pekar på en stor burk som står mitt i omklädningsrummet. Jag blev dålig av det tidigare, men nu har det gått bra. Jag har blivit piggare mentalt.
  – Det känns helt enkelt skitbra.

Kul bli uppskattad

Hällback ser fram emot den kommande säsongen.   – Ja, det är bra med juniorerna. De kör som fan, säger han. Det kan bli lite juniorhockey ibland. Men det blir nog bra om vi får ordning på riktlinjerna.
  Hur bra kan ni bli i år?
  – Superallsvenskan – dit ska vi i alla fall. Men då är det viktigt att vi är taggade i alla matcherna. Vi måste vinna mot de ”sämre” lagen.
  I Sundsvall var Mathias Hällback något av publikfavorit (åtminstone bland Bajens supportrar) med sin forsande spelstil. Och det märkte han.
  – Det är kul att få uppskattning, säger han. Det är jag inte så van vid.
  – Jag tyckte det var bra stämning överallt under turneringen. Både bland spelarna och fansen. Så ska det vara, säger Mathias Hällback.
  Efter Sundsvall har Hammarby spelledigt i en och en halv vecka. Nu på onsdag väntar Tranås i den näst sista träningsmatchen.
  – Det ska bli skönt att få vila upp sig lite grand. Vi har kört hårt, men det har vi igen senare under säsongen. (000909)

Benjamin Thorén

Intervju inför matchen mot Lidingö (000119)

Kvällens intervjuoffer är f d Lidingöspelaren, Mathias Hällback som för kvällen ställs mot sina gamla lagkamrater. Lidingö har vi haft stora problem med denna säsong och samtliga fyra matcher har var mycket jämna vilket visas i resultaten 3-2 (ot), 2-1, 1-2 (straffar) samt 5-3.

Vi har haft problem med Lidingö. Hur kommer det sig Mathias?
  – De passar oss illa och är svåra att spela mot. De verkar få horn i pannan mot oss och det är svårt att spela mot ett lag som ger allt i varje sekvens. Samtidigt kanske en liten udd av underskattning har smugit sig in. Vi måste därför ge allt själva och inse att det inte finns några dåliga lag i denna serie.

  Är det några spelare kvar i Lidingö från Din tid?
  – Ja, det rör sig om en 6-7 spelare som är kvar från fjolårets lag.

  Från läktarhåll såg det ut som mental kollaps mot Nyköping?
  – Tyvärr måste jag hålla med Dig. Idrott är mycket psykologi och helt plötsligt så knöt sig allting. Vi kände stor press på oss med all rätt, men dessvärre så pallade vi inte med detta denna gång. Det borde ha varit tvärtom med tanke på att vi har många mycket rutinerade spelare (inkluderat mig själv) och många fans på läktaren. Nyköping fick snabbt 0-1 och en oro spred sig i laget.

  Din egen säsong så här långt?
  – Försäsongen var bra men inte seriespelet.

  Hur kommer det sig?
  – Jag spelar i en bra formation tillsammans med Puttarna Wallenberg och Erickson i spel med fullt antal på isen för båda lagen. Men jag spelar ingenting i vare sig powerplay eller boxplay. Detta leder till att man ibland får spela två byten i en period, man blir stel och har svårt att komma in i matchen. Dessutom så görs det en hel del poäng just i spel 5 mot 4 eller 5 mot 3, men är man aldrig inne i powerplay så blir det lite svårt att öka på sin egen skörd.

  Ditt tips inför kvällen?
  – Vi vinner med med 4-1.

Intervju inför säsongen 99/00

– Jag tränar väldigt mycket. Men det är klart, en del är medfött.
  Det säger Hammarbys egen 25 åriga hulk Mathias Hällback.


  Han kommer från Lidingö och via Djurgården/Nacka i 3 år, Huddinge i 2 år och Lidingö i 2 år har han nu hamnat i Hammarby och i deras passande gröna tröja. Mathias kallas nämligen för ett "muskelfenomen". Det beror på att han alltid är bäst på alla tester. Han åker snabbast, lyfter tyngst och är allmänt så där odrägligt vältränad
  Du spelade i din moderklubb förra säsongen. Varför lämnade du den?
  – Det är kul att vara tillbaka i hetluften. Hammarby satsar och allt är proffsigt jämfört med Lidingö där det var struligt. Och så chansen att få spela i elitserien så småningom.
  Hur tycker du det är så här i början av säsongen?
  – Det känns bra. Det är ju synd att så många spelare har varit skadade, men jag tycker ändå att vi har spelat ganska bra.

Även om Mathias tränar mycket så gillar han inte att springa långt. Han är ingen träningsnarkoman.
  – Nej. Men våra träningar är bra. Staffan (Tholson) har roliga träningar, säger han.
  Hur tror du det går i år?
   –Jag skulle bli besviken om vi inte går till superallsvenskan. Det SKA vi göra tycker jag. Men allt kan ju hända. Det är viktigt att alla får vara friska.

  Att laget har så många nyförvärv tycker de flesta inte är några större problem. Inte heller Mathias.
  – Jag tycker det har gått över förväntan. De har lyckats komponera ihop en bra blandning. Det kan ju lika gärna bli pannkaka med såna här satsningar.
  Vad är din styrka som spelare?
  – Snabbhet. Jag måste åka skridskor. ösa mot mål. Jag funkar inte i ett lägre tempo.

  I sommar har Mathias tränat mycket. "Lika mycket som i Djurgården", berättar han och ska jag vara ärlig så kan jag bara ana vad det betyder, men det låter svettigt. Han har haft ett par veckors semester i Grekland där han idkade löpträning. De passen var inte semesterns höjdpunkter om jag förstått honom rätt.

  Det är vanligt att intervjuer startar med frågor och svar och urartar i mer löst snack och det vi pratade om var i korthet hans idrottsintresse, hans handikapp 4 i golf, att han en gång valde mellan friidrott och hockey, att det är tråkigt med all doping i friidrotten, om lagkänsla och att man som spelare börjar hålla på den klubben man spelar föo/or oavsett idrott.
  Så nu vet ni att Mathias Hällback numera är Hammarbyare (och inte Djurgårdare eller nåt sånt).

Benjamin Thorén
(100101)